Nyheter

Frykter «største krigen i Europa siden 2. verdenskrig»

UKRAINA-KRISEN: Faren for krig mellom Russland og Ukraina øker. Russiske styrker i Hviterussland drar ikke hjem – på grunn av spenning i utbryterrepublikker.

Det som kalles «eskalering» øst i Ukraina er grunnen til at russiske styrker blir værende i Hviterussland og øver med hviterussiske styrker. Av de mer enn 150.000 russiske soldatene som USA og Nato anslår at befinner seg i grenseregionene, er 30.000 i Hviterussland.

Etter planen skulle disse russiske hæravdelingene trekke seg tilbake fra Hviterussland søndag, men når det ikke skjer, blir det sett på som økt fare for at Russland kan invadere.

Skape unnskyldning for å angripe?

Nato-land og Ukraina mener anklagene om en offensiv i Donbas er et forsøk på å provosere Ukraina og skape et bilde som gir Russland en unnskyldning for å gripe inn.

Fra utbryterrepublikkene øst i Ukraina – Donetsk og Luhansk – har 40.000 mennesker blitt evakuert til Russland de siste dagene. De er innlosjert i 92 nødleirer, ifølge det statlige, russiske nyhetsbyrået TASS,som formidler denne informasjonen fra russiske myndigheter.

Mange brudd på våpenhvilen

Fredag oppfordret separatistlederne i disse to provinsene til masseevakuering. De hevder at ukrainske styrker forbereder et angrep mot regionen.

Ukrainske myndigheter og militære har imidlertid flere ganger nektet for at de planlegger angrep mot de to Donbas-provinsene.

Fredag meldte også observatørene til OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) om 1566 brudd på våpenhvilen i Donetsk og Luhansk.

Boris Johnson: Omringe Kyiv

Angriper Russland, er planen deres å omringe Ukrainas hovestad Kyiv. Dette er etterretningsinformasjon som Boris Johnson kom med på ministermøtet i Nato lørdag.

Russiske styrer vil da rykke fram fra Russland og Hviterussland i nord, samt fra Krym-halvøya i sør, ifølge BBC.

Storbritannias statsminister hevder at Russland planlegger den største krigen i Europa siden 2. verdenskrig.

Angriper Russland fra øst, er det mulig å kontrollere Ukrainas vestkyst i et sammenhengende landområde fra Krym til Donetsk.

Diplomatiet fortsetter

De diplomatiske forsøkene på å stanse det som kalles den største krigen i Europa siden 1945, fortsetter tross situasjonen. Frankrikes president Emmanuel Macron ringte nok en gang Russlands president Vladimir Putin søndag, to uker etter at de to lederne møttes i Moskva.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber om en klar tidsramme for når Ukraina kan slutte seg til Nato, noe Moskva krever at aldri skal skje. Putin krever også skriftlige garantier for at Nato trekker sine styrker ut av Øst-Europa.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter