Nyheter

Orban: – EU fører hellig krig

EU: Ungarns statsminister Viktor Orban antydet muligheten for at Ungarn kan forlate EU da han startet sin valgkamp lørdag.

Det er første gang han har antydet muligheten.

– EU fører en hellig krig, en jihad, under slagordet om rettssikkerhet, sa den ungarske høyrenasjonalisten i en tale til støttespillere i Budapest. Han krevde «toleranse» fra EU overfor Ungarn, og sa at det ellers ikke vil være mulig å fortsette samme vei.

Orbans uttalelse kommer noen få dager før EU-domstolen i Luxembourg kommer med sin kjennelse om EUs nye rettssikkerhetsmekanisme.

De nye reglene åpner for at land som bryter med grunnleggende rettsstatsprinsipper vil få overføringene fra EUs budsjett kuttet. Ungarn og Polen har protestert kraftig på ordningen og har levert inn en klage. Domstolens kjennelse kommer onsdag.

EUs organer og menneskerettsgrupper anklager Orban, som har hatt makten i Ungarn siden 2010, for å avvikle demokratiet og rettssikkerheten i landet. Orban gikk hardt ut mot denne vurderingen lørdag.

– For dem er rettssikkerheten et middel som de vil bruke til å tvinge oss til å bli noe som ligner på dem, sa han. Men Ungarn vil ikke bli som Vest-Europa, føyde han til, og pekte på asyl- og familiepolitikken.

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter