KrFs bærende ideologiske program – prinsipprogrammet – står foran fornyelse, meldte Vårt Land i januar.
Programmet inkluderer blant annet fundamentale formuleringer om syn på ekteskapet og retten til liv.
Nå er det klart hvem som skal sitte i prinsipp-komiteen, som får ansvar for arbeidet. Også mandatet til utvalget er klart.
Etter planen skal prosessen munne ut i en revisjon av dagens prinsipprogram på KrFs landsmøte før lokalvalget i 2023.
Heggelund skal lede komité av Bollestads «beste folk»
Det var partileder Olaug Bollestad som varslet den ideologiske gjennomgangen da hun talte til KrFs landsstyre 21. januar.
Bollestad lovet å sette «noen av våre beste folk til å jobbe med ideologi og grunnverdier»
Nå er det klart at komiteen skal ledes av Jorunn Hallaråker Heggelund. Hun ble nylig ansatt som generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, men har vært en sentral bakspiller i KrF siden partiet tok sitt retningsvalg i 2018.
Da KrF forhandlet regjeringsplattform med Høyre, Venstre og Frp vinteren 2019, var det Heggelund som ledet partiets stab på Granavolden. Senere ble hun statssekretær i Barne- og familiedepartementet.
– En unik historisk mulighet
Heggelund mener KrF har valgt et godt tidspunkt for å spørre seg: Hva vil vi nå? Norge har vært gjennom en pandemi, som har satt oss på prøve, påpeker hun overfor Vårt Land:
– Det gir oss en unik historisk til å spørre: Hva slags samfunn vil vi ha? I pandemien har vi sett viktigheten av små fellesskap, men også at det er en grense for hvor statens makt skal gå.
Komiteen får et ganske fritt mandat til å «foreslå de endringene i prinsipprogrammet den mener er nødvendig».
– Er det noe du har blinket deg ut, som du vil flagge allerede nå?
– Nå gleder jeg meg til å møte komiteen og diskutere ulike ting. Jeg er spent på hva den og resten av partiorganisasjonen ønsker å diskutere, sier Heggelund.
[ Kontroversiell KrF-profil vekkjer uro i partiet: – Han er i feil parti ]
KrFU-Haukland er med: Sparket i gang abortdebatt
Med i komiteen er også tidligere KrFU-leder Edel-Marie Haukland. Da hun gikk av i september i fjor, skrev hun et innlegg i Vårt Land om sitt drømme-KrF:
«Flere generasjoner unge kristendemokrater har blitt beskyldt for å være kvinnehatere, homohatere og bakstreverske», skrev hun.
«KrF trenger en ny start. Vi trenger mer spalteplass til våre faktiske løsninger, og mindre fokus på politiske saker vi aldri vil få gjennomslag for», fortsatte Haukland.
Det førte til ansatser til abortdebatt med valgnederlaget som bakteppe. KrF-nestor Torhild Bransdal fra Agder rykket uventet ut i Vårt Land og ba partiet si tydelig at det ikke vil røre dagens abortlov.
– Nå ser vi at en del avtroppende KrF-politikere går sterkt ut og mener noe om abortspørsmålet. Det er jo et tegn på at det er noe undertrykt i partiet og at vi er nødt til å snakke enda mer om dette, sa KrF-nestleder Ingelin Noresjø til Klassekampen i etterkant.
Tidligere denne uken trakk Noresjø seg fra partiledelsen med umiddelbar virkning. Begrunnelsen er ny jobb i NHO.
Tunge navn i Rogaland-dominert komité
Det er flere kjente navn i den nye prinsipp-komiteen. Tidligere stortingsrepresentant og statssekretær, Hans Olav Syversen fra Oslo, er den mest erfarne politikeren i utvalget.
Også tidligere stortingsrepresentant Tore Storehaug fra Sogn og Fjordane er med.
KrF-bastionen Rogaland er svært tungt representert i utvalget med tre av åtte medlemmer.
Nestleder i fylkeslaget, Reid Ivar Dahl, får nemlig selskap av Hadle Bjuland og Marie Ljones, som er oppnevnt av henholdsvis KrFU og KrFK. Rogaland er partileder Olaug Bollestads hjemfylke.
Mest ukjent er Charlotte Hoven, som var KrFs førstekandidat i Hedmark og Oppland ved stortingsvalget i fjor.
Et flertall på fem av medlemmene i komiteen sto på «blå» side, som ønsket seg inn i Solberg-regjeringen, da KrF gjennomlevde sin opprivende retningsstrid i 2018.
Dette er mandatet i KrFs grundige hurtig-prosess
Hensikten med idé-arbeidet er ikke å skape et nytt prinsipprogram, men å revidere dagens tekst, etter det Vårt Land forstår.
Utvalget får mandat til å foreslå de endringene i prinsipprogrammet den mener er nødvendig og står dermed ganske fritt. Men den skal også legge til rette for debatt i partiorganisasjonen og involvering av grasrota.
«Komiteen bør tidlig i prosessen se seg ut noen tematiske områder som man spesielt legger til rette for dialog og debatt om», heter det i mandatet.
Høringsfristen ventes å bli oktober. I så fall vil prosessen måtte sparkes i gang snart og arbeidet skje rimelig raskt.
KrF skal med andre ord snakke om ideer og prinsipper i møte med en ny tid fram til oktober. Deretter skal komiteen arbeide med sine forslag til endringer i prinsipprogrammet, som den skal fremme på landsmøtet våren etter.
[ Ut mot Per Arne Dahls støtte til likekjønnede ekteskap: – Underlig og problematisk argumentasjon ]