Nyheter

Ingelin Noresjø slutter som KrF-nestleder med umiddelbar virkning

KRF: Ingelin Noresjø gikk av som 2. nestleder med umiddelbar virkning på et sentralstyremøte i KrF mandag. Årsaken er at hun har fått ny jobb, ifølge henne selv.

– Jeg fratrådte umiddelbart i forbindelse med sentralstyremøtet i går, bekrefter Ingelin Noresjø overfor Vårt Land.

Dermed er tiden som 2. nestleder i Kristelig Folkeparti brått slutt for nordlendingen. Begrunnelsen er altså at hun har fått ny jobb.

KrF kommer ikke til å kalle inn til ekstraordinært landsmøte, men skal i stedet klare seg uten 2. nestleder fram til landsmøtet i 2023, opplyser Noresjø.

Går av få måneder etter landsmøte

Meldingen om avgangen kommer bare tre måneder etter KrFs ekstraordinære landsmøte i november, der Olaug Bollestad ble klappet inn som ny partileder. Ingelin Noresjø, som støttet Knut Arild Hareide og den tapende «røde» siden i KrFs retningsstrid høsten 2018, ble valgt til nestleder våren 2019.

Da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen vinteren 2019, ble Noresjø statssekretær i samferdselsdepartementet.

– Hvorfor slutter du nå etter landsmøtet i høst?

– Jeg har vært arbeidssøkende siden jeg gikk ut av regjeringen. Det er en naturlig følge av det. Ingen har abonnement på å være heltidspolitiker og vinne valg. Jeg var heldig og fikk to jobbtilbud, så landet jeg på denne jobben. Det blir spennende, selv om det også er vemodig, svarer Noresjø.

Ny jobb i NHO: – Naturlig med avstand

Jobben hun sikter til, er stillingen som prosjektleder for Grønt Landtransportprogram i NHO. Det er «en stilling som ikke lar seg kombinere med partipolitiske tillitsverv», skriver KrF i en pressemelding. Noresjø begynner i mars.

– Gjør KrFs krevende utsikter under sperregrensen det mer fristende med ny jobb?

– Det gjør det vanskeligere å forlate vervet. Jeg skulle gjerne vært med videre i situasjonen partiet står i nå, i de strategiske og politiske rundene vi skal gjennom fram mot valgene i 2023 og 2025, svarer hun.

– Hvorfor lar ikke dette seg kombinere?

– Det er naturlig for NHO å ha litt avstand til sentrale partipolitiske tillitsverv. Det må oppleves nøytralt. Det kan du også spørre min nye arbeidsgiver om, sier Noresjø

Var det et krav fra dem?

– Ja, det var en forståelse mellom oss da jeg tok jobben at jeg måtte fratre.

– Er det en grunn utover jobben til at du velger å tre til side?

– Jeg ville gjerne ha denne jobben. Da det ikke lot seg kombinere med nestledervervet, så tok jeg konsekvensen av det. Det er ryddig for KrF og ny arbeidsgiver.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Noresjø ønsker å modernisere KrF, men vil ikke «gå inn i enkeltsaker»

– Når du nå går av: Hva har partiet lykkes med og ikke lykkes med?

– Vi har hatt en krevende periode, men lyktes med å samle laget, mobilisere under valget og begynne å se fremover. Nå må vi motivere partiet og modernisere politikken så den oppleves relevant i folks hverdag. Selv om vi har samme verdier som før, så har KrF alle muligheter til å bli et moderne, relevant kristendemokratisk sentrumsparti. Den prosessen er allerede i gang i partiet.

I januar meldte Vårt Land at KrFs bærende ideologiske program – prinsipprogrammet – står foran fornyelse. Programmet inkluderer blant annet fundamentale formuleringer om syn på ekteskapet og retten til liv. Selv signaliserte Noresjø i Klassekampen i fjor høst at hun mener KrF er i krise og må ta en debatt om abort.

– Sikter du til prosessen med prinsipprogrammet?

– Ja, men også lokale prosesser fram mot 2023, svarer Noresjø.

– Er det noe konkret du gjerne skulle sett fornyet?

– Jeg vil ikke gå inn i enkeltsaker, men overordnet er KrF et parti med sterke kristendemokratiske verdier i bunn. De må vi bruke inn i en relevant, moderne kontekst så folk kjenner igjen politikken vår i livene sine. Den jobben er i gang.

– KrF står seg på ikke å være vinglete og populistiske

– Er det noe ved partiets retning og grep den siste tiden som du føler er krevende?

– Nå er vi et opposisjonsparti. Det har tatt på å være i regjering, men vi er stolte av mye vi har fått til. Nå ser vi at de nye i regjering sliter, fordi det koster å ta ansvar. KrF står seg på å være ærlige og konsekvente i opposisjon og posisjon, ikke et parti som vingler og er populistiske, sier Noresjø.

Hun takker for tilliten og mulighetene KrF har gitt henne.

– Jeg har tro på at Olaug har det som skal til for å løfte partiet. Jeg forblir medlem i partiet og skal fortsette i folkevalgte verv lokalt i kommunen og fylkestinget.


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter