Nyheter

Ukraina har fått rundt to milliarder i bistand fra Norge

KRIG TRUER: Norge nekter Ukraina militært materiell. Men landet har fått rundt to milliarder i samlet norsk sivil bistand på åtte år, oppgir utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Nato-landene USA, Storbritannia og Polen har lovet å levere våpen og annet militært materiell til Ukraina i kjølvannet av den spente situasjonen på grensen mot Russland.

Norges regler for eksport av forsvarsmateriell gjør det imidlertid utelukket å tillate salg eller videresalg til Ukraina.

Men Norge er villige til å yte landet sivil støtte, noe man har gjort siden 2014, da situasjonen øst i Ukraina strammet seg til.

200 millioner i året

– Norge gir mye bistand til Ukraina. Vi har de siste årene støttet reformprosessen i Ukraina med om lag 200 millioner kroner i året, inkludert humanitær bistand. Dette er et stort beløp sammenlignet med de fleste andre giverland. Det setter også Ukraina høyt på listen over mottakerland for norsk bistand, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i et skriftlig svar til Stortinget.

I alt er Ukraina blitt tildelt rundt to milliarder kroner siden 2014, forteller Ap-statsråden.

Huitfeldt skriver at regjeringen har «en løpende dialog» med ukrainske myndigheter om innretting og nivå på bistanden.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skulle gjerne fått FNs sikkerhetsråd til å gjøre mer for å stanse lidelsene i Myanmar og i Tigray i Etiopia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lover mer bistand

Krigen i øst, mellom ukrainske styrker og separatister støttet av Russland, skaper store problemer for sivilbefolkningen.

1,5 millioner ukrainere er interne flyktninger, melder FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR. 3,5 millioner mennesker har behov for humanitær bistand.

Huitfeldt opplyser at Ukrainske myndigheter ønsker mer bistand fra Norge. Landet fikk i fjor til sammen 49 millioner kroner i humanitær bistand fra Norge, inkludert 4,5 millioner kroner ekstra i desember til innsats for beskyttelse av sivile og minerydding. Utenriksministeren lover at Norge også i år vil bidra med bistand til Ukraina

Norges bistand til Ukraina sendes østover via norske organisasjoner, FN, Europarådet, OSSE, OECD og Den europeiske utviklingsbanken.

Bistanden brukes særlig på områder som godt styresett, energireform og energieffektivisering.

I alt er Ukraina blitt tildelt rundt to milliarder kroner siden 2014

—  Anniken Huitfeldt (Ap), utenriksminister

Penger fra Sverige

Sverige støtter også Ukraina økonomisk. Regjeringen sender knappe 48 millioner kroner til et fond, som skal styrke Ukrainas evne til å stå imot russisk aggresjon sør og øst i landet.

Det dreier seg om fondet Partnership Fund for Resilient Ukraine, som også Storbritannia, Canada, USA og Sveits gir bidrag til.

---

Ukraina

  • Siden 2014 har det rast en lavintens krig i Europa, øst i Ukraina kjemper ukrainske soldater mot separatister støttet av Russland, utbryterne kontrollerer Donetsk og Luhansk.
  • Russland har utplassert 100.000 soldater langs Ukrainas grense.

---

Nei til militært materiell

Mens Norge yter sivil bistand, er svaret kontant nei når det kommer til militært utstyr:

– Det er aldri blitt åpnet for salg av forsvarsmateriell fra Norge til Ukraina. Ingen slik eksport har funnet sted, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Ifølge UD har Ukraina bedt Norge om militær bistand, men ikke konkret om våpenhjelp.

Vad Petersson viser til et stortingsvedtak fra 1959 som medfører at Norge ikke tillater eksport av forsvarsmateriell til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig.

– Reeksport av norsk forsvarsmateriell fra et annet land skal også vurderes etter det samme strenge stortingsvedtaket, sier Vad Petersson.

Tyskland sier nei

Tyskland har samme holdning. Derfor har tyske myndigheter avvist å gi Nato-landet Estland eksportlisens for videresalg av våpen av tysk opprinnelse til Ukraina, skriver The Wall Street Journal.

Landet sier de ikke ønsker å eksportere våpen til områder preget av uro og spenning.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter