Nyheter

USA vil trolig returnere 11. september-mistenkt til Saudi-Arabia

Amerikanske myndigheter anbefaler å løslate en psykisk syk innsatt fra Guantánamo Bay og sende ham hjem til Saudi-Arabia, ifølge The New York Times.

Amerikanske myndigheter anbefaler å løslate en psykisk syk innsatt fra Guantánamo og sende ham hjem til Saudi-Arabia, ifølge The New York Times. Det er snakk om Mohammed al-Qahtani, som ble anklaget for å ha vært med i planleggingen av terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB

Mohammed al-Qahtani ble anklaget for å ha vært med på å planlegge terrorangrepene mot USA 11. september 2001 og har blitt referert til som den «20. flykapreren».

Han ble i etterkant av terrorangrepet torturert i forbindelse med avhør ved Guantánamo, der han har sittet fengslet i nesten tjue år. Sikkerhetstjenestene har vurdert at han er for farlig til å bli løslatt, skriver avisa.

Kan overføres

Den amerikanske regjeringen droppet saken mot ham i 2008 på grunn av overgrepene han ble utsatt for i fengsel. Det er ikke lenger nødvendig å holde ham i varetekt av sikkerhetshensyn, heter det fra panelet.

Det er sammensatt av representanter fra flere av USAs sikkerhetsmyndigheter og ligner en benådningskommisjon.

I den endelige vurderingen, som er datert 4. februar, anbefales det at han overføres til Saudi-Arabia, der han kan få behandling av psykisk helsevern og bli plassert i et rehabiliteringssenter for ekstremister.

Videre heter det at den mentale helsa hans er svært dårlig, og det anbefales at det innføres sikkerhetstiltak, blant annet overvåking og reiserestriksjoner.

En av de første innsatte på Guantánamo

Guantánamo, som driftes av den amerikanske marinen, ble etablert etter terrorangrepet i 2001, med formål om å huse folk USA pågrep i «krigen mot terror».

Menneskerettsgrupper har slått alarm om forholdene der, og bedt USA legge ned leiren, som fortsatt er i drift.

Al-Qahtani var en av de første som ble sendt til Guantánamo i januar 2002. Torturen av ham i fengsel er veldokumentert. Han ble utsatt for lange perioder i isolasjon, hindret fra å sove, og også tortur av seksuell art, samt andre overgrep.

I januar godkjente USA at fem av de 39 som fortsatt sitter fengslet på Guantánamo, ble løslatt.

Ti andre, blant dem den angivelige hjernen bak 11. september-angrepene, Khalid Sheikh Mohammed, venter på rettssaker.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter