Nyheter

Svensk biskop må gå etter forhold til en ansatt

VISBY: Biskop Thomas Petersson i Visby i Sverige må fratre sin stilling etter at han i flere år har hatt et utenomekteskapelig forhold til en ansatt.

Beslutningen innebærer at biskop Thomas Petersson med umiddelbar virkning fratas sin rett til å tjenestegjøre som biskop, prest og diakon i Svenska kyrkan.

– En slik hendelse er selvsagt smertefull for alle involverte og for hele kirken, sier erkebiskop Antje Jackelén på en pressekonferanse i Visby.

Kan ikke ankes

Ansvarsnemnda for biskoper fattet beslutningen basert på to grunner, nemlig at Petersson har brutt løftene han avga da han ble viet til biskop i 2018, og at han med sitt levesett har skadet anseelsen en biskop bør ha.

Robert Schött er saksfører i Ansvarsnemda for biskoper, og sier til den svenske avisa Dagen at det var en vanskelig avgjørelse å ta.

– Det er alltid vanskelig å se om man tar en korrekt beslutning. Er dette rimelig? Det her har aldri tidligere skjedd på denne måten, og sånn sett krevdes det en ettertanke som vi ikke normalt sett behøver å ha i vårt ærend, sier han.

Det er første gang siden kirken og staten ble skilt i 2000 at en biskop er funnet uegnet til å utøve sitt kall. Ansvarsnemndas vedtak kan ikke ankes.

Stor sorg

Biskop Thomas Petersson sier i en skriftlig kommentar til Hela Gotland at det er med stor sorg han tar i mot beslutningen.

– Jeg har egentlig ingen ytterligere kommentarer. Som du forstår, er det med stor sorg jeg fikk vite om beslutningen i dag. Jeg må få tid til å ta til meg denne beskjeden. Fundere på hva som skjer nå. I livet og for oss, skriver han.

Han hadde håpet å få bli værende som prest i Svenska kyrkan, ifølge Dagen, og beskriver presteyrket som «sitt livs kall».

Schött sier imidlertid til avisen at Petersson har mulighet til å avlegge presteløftet på nytt, og komme tilbake i kirkens tjeneste.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter