Nyheter

Solgte leiligheten for å oppfylle en drøm. Gikk fra vondt til verre.

LIBANON: Ziad Hilweh ønsket et nytt og bedre liv for familien. Leiligheten og bilen ble solgt for å realisere drømmen. Nå har familien ingenting igjen.

Libanesere gjør nå desperate forsøk på å nå Europa sjøveien. Libanon har gått fra å være vertskap for flyktninger til å bli et land folk flykter fra.

Ziad Hilweh er en av de desperate, forteller nyhetsbyrået AP, som har møtt ham i havnebyen Tripoli.

Libanons økonomiske sammenbrudd har ødelagt livet hans. Da det libanesiske pundet mistet mer enn 90 prosent av verdien sin i løpet av to år, ble lønnen fra det private sikkerhetsselskapet hvor han jobbet kraftig forverret. Ned fra 5.800 kroner til 450 kroner i måneden.

Manglet melk til barna

I flere måneder ba Hilweh slektninger og venner om å hjelpe ham økonomisk, for å få det til å gå rundt. Til slutt hadde ikke 23-åringen råd til å kjøpe melk og bleier til barna sine.

Da bestemte han og kona Alaa Khodr seg for å forlate alt sammen.

En kveld snakket han med venner og fikk høre at det fantes smuglere som tok med folk til Europa, og at noen allerede hadde kommet seg dit. Han og en nær venn, Bilal Mousa, bestemte seg for å prøve. De ville ta sjøveien vestover.

Hilweh ville ta med kona og barna, mens Mousa ville dra alene og så søke om familiegjenforening når han fikk bosatt seg i Europa.

– Jeg er død her og kan dø på veien. Men hvis jeg når målet, kan jeg leve et anstendig liv, tenkte Mousa.

Ziad Khaled Hilweh (til høyre) og vennen Bilal Mousa sitter sammen på en båt langs havnen i Tripoli. I november forsøkte de to å flykte fra landet, men ble fraktet tilbake. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Båten ble overfylt

De ble fortalt at det ville koste omtrent 36.000 kroner per voksen, og halvparten av det per barn. Hilweh solgte leiligheten og bilen, og fikk lånt penger av noen slektninger. Han hadde ikke nok, men smugleren ga ham rabatt og tok de 90.000 kronene Hilweh hadde, i stedet for de 126.000 kronene det kostet.

Smugleren ba dem møte opp like før midnatt den 19. november, og fortalte at 70 personer ville være på båten.

Like sør for Tripoli gikk de om bord i trebåten med eiendelene sine. Da de forlot havnen, begynte smugleren å lese navnene på personene om bord.

De var 92 personer, ikke 70.

---

Libanon

  • Rammet av økonomisk krise, to tredjedeler av befolkningen lever i fattigdom.
  • Nå slutter libanesere seg til irakere, afghanere og syrere og andre som reiser vestover.
  • Sjøavgangene for migranter fra Libanon har økt fra 2020 til 2021, melder FNs høykommissær for flyktninger, de fleste prøver å nå Kypros.

---

Fylte båten med vann

Trebåten fikk raskt problemer. Et skip fra den libanesiske marinen nærmet seg båten og beordret dem å snu. Kapteinen på smuglerbåten ignorerte ordren og fortsatte ferden vestover.

Marineskipet sirklet dem inn, og lagde bølger som fikk båten til å riste, og fylte den med vann. Ristingen ble verre etter hvert som marineskipet nærmet seg, og vannet ombord presset båten ned.

Passasjerene skrek og hadde panikk, men spredte seg rundt på båten for å holde den i balanse, og kastet sekker i sjøen for å fjerne tyngde.

Hilwehs kone og barn satt i nærheten av motoren, og da båten flommet over med vann, veltet tykk røyk ut av motoren. Deres tre måneder gamle sønn Karim sluttet å puste og ble nesten kvalt, forteller Hilweh:

– Han var både i live og død. Jeg husker panikken i kroppen før Karim begynte å puste igjen.

Ziad Khaled Hilweh (23) og kona Alaa Khodr (22) sammen med datteren Jana (2) og sønnen Karim (tre måneder). De forteller om den farefulle ferden i november da de prøvde å flykte fra Libanon. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Tauet tilbake

Etter hvert stabiliserte båten seg, og de fortsatte å bevege seg vestover mens marinen jaget dem. Da de forlot Libanons territorialfarvann, snudde marineskipet.

– Jeg følte meg veldig glad. Jeg var ute av Libanon, ute av ydmykelsen, forteller Hilweh. Han feiret med å gi familien en god klem.

Lettelsen var kortvarig. Rett før solnedgang sa motoren stopp. De redde passasjerene begynte febrilsk å ringe slektninger i Libanon, og ba dem gi beskjed til militæret at de trengte hjelp.

Flere timer senere kom den libanesiske marinen og tauet båten tilbake.

Prøver igjen

Hilweh og kona står nå uten leilighet, bil og jobb. De vil fortsette å prøve helt til de kommer seg til Europa, selv om det betyr igjen å risikere livet for dem og barna.

– Jeg takler enhver fare, så lenge jeg kommer meg vekk herfra. Det er ingenting her, sier Hilweh.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter