Nyheter

Psykiatere reagerer på Breiviks oppførsel

REAGERER: Flere psykiatere reagerer på oppførselen til Anders Behring Breivik under rettssaken i Skien fengsel. De ser en syk mann som må få behandling.

Overlege og professor i psykiatri Tor Ketil Larsen ved Universitetet i Bergen mener mannen framstår som psykotisk, skriver Aftenposten.

– Man burde forsøkt behandling med samtaler og eventuelt antipsykotisk medikasjon av en psykiater som har som hypotese at han er blitt psykotisk, sier overlegen.

Han er dermed uenig i Randi Rosenqvist, Kriminalomsorgens egen psykiater, som i retten beskrev tankene til terroristen som «sprø» og «helt på jordet» og mente han har autistiske trekk.

Larsen mener det er uverdig overfor de overlevende, etterlatte og pårørende at en mann han mener fremstår psykotisk, får stå og blamere seg på måten han gjør i en norsk rettssal.

Rosenqvist til Aftenposten i en kommentar at hun finner at Breivik stort sett har fungert klart upsykotisk.

Overlege og psykiater Fred Heggen ved Gaustad mener imidlertid også at Breivik fremstår med en klart psykotisk atferd og tenkemåte.

– Han har en realitetsbrist som er gjennomgripende, og den er dramatisk, mener Heggen, som understreker at han uttaler seg på egne vegne.

Verken Larsen eller Heggen har møtt terroristen selv, og uttaler seg basert på hva de har sett fra overføringene av rettssaken.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter