Nyheter

Burkina Fasos grunnlov gjeninnført, hevder kuppmakere

Juntaen som leder Burkina Faso etter kuppet for en uke siden, sier grunnloven er gjeninnført. Mandag ble landet suspendert av Den afrikanske union (AU).

AUs freds- og sikkerhetsråd vedtok «å suspendere Burkina Fasos deltakelse i alle AU-aktiviteter inntil den konstitusjonelle orden er effektivt gjenopprettet i landet». Beslutningen fra de 15 medlemmene i rådet ble offentliggjort mandag.

Kort tid etterpå opplyste kuppmakerne at de har gjeninnført grunnloven. Juntaen sier den har godkjent en «grunnleggende lov» som opphever tilsidesettelsen av grunnloven etter kuppet 24. januar.

Den nye loven og dens 37 punkter garanterer domstolenes uavhengighet og uskyldspresumpsjonen og ivaretar grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og bevegelsesfrihet, som også er nedfelt i grunnloven, heter det i uttalelsen fra juntaen, som formelt går under navnet Den patriotiske bevegelsen for bevaring og gjenoppretting (MPSR). De sier loven «sikrer videreføringen av staten i påvente av overgangsinstitusjoner».

Opprørere i regjeringshæren avsatte i forrige uke president Roch Marc Christian Kaboré som følge av misnøye med at han ikke har greid å stagge det jihadistiske opprøret i landet.

Ifølge mandagens erklæring skal kuppleder oberstløytnant Paul-Henri Sandaogo Damiba fungere som MPSRs og landets president og øverstkommanderende for Burkina Fasos væpnede styrker.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas suspenderte Burkina Faso fredag.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter