Nyheter

Nordmenn handlet mindre i desember

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med 3,1 prosent fra november til desember 2021, viser sesongjusterte tall. Møbler og elektronikk trakk særlig ned.

Black Friday i november kan ha bidratt til at nordmenn handlet mindre i desember. Foto: Erik Johansen / NTB

Dette skjer etter tre måneder på rad med moderat vekst i detaljhandelen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Møbler og elektronikk bidro til nedgangen i desember – de samme næringene som bidro til oppgangen måneden før.

– Noe av forskyvningen i omsetningen fra desember til november kan ses i sammenheng med store handledager som Black Friday og Black Week med tilhørende prisreduksjoner, sier rådgiver Anders Falla Aas i SSB.

Økte priser og endrede handlevaner

Oppfordringer om å handle julegaver tidligere enn vanlig grunnet forsinkelser i den internasjonale varetransporten, kan også ha bidratt, ifølge Aas.

Konsumprisindeksen viste en økning i prisene for kategorien «møbler og innrednings- og dekorasjonsartikler» på hele 5,5 prosent fra november til desember, etter en nedgang på 2,1 prosent fra oktober til november. For elektronikk var prisendringene betydelig mindre, men trakk i samme retning, skriver SSB.

Koronarestriksjoner har hatt stor innvirkning på nordmenns handlevaner. Under pandemien har vi brukt mer penger på varer og mindre på tjenester, og vi har handlet mer i Norge på grunn av begrensningene på grensehandel og reising.

Omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene fra før pandemien.

Oppgang for dagligvarehandelen

Etter gjenåpningen av samfunnet i september, var det ventet at deler av disse endringene ville reverseres, men økte smittetall og nye innstramminger i desember satte en stopper for dette.

I dagligvarehandelen ble det en oppgang i omsetningsvolumet fra november til desember på 1 prosent. Det skjer etter fire måneder med nedgang. Fortsatt er nivået på omsetningsvolumet høyere enn før pandemien, men det er lavere enn i desember 2020.

Etter noen måneder med relativt høy omsetning i kleshandelen, var det derimot en nedgang på hele 12 prosent fra november til desember 2021, viser sesongjusterte tall. Dette er blant næringene i detaljhandelen som slet mest under nedstengningen i starten av pandemien.

Det var også en nedgang i salget av drivstoff på 5,6 prosent i desember, som kan ses i sammenheng med innstramninger som følge av pandemien og mindre mobilitet.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter