Nyheter

Noas: – Une åpner for tvangsreturer til Afghanistan

ASYL: Utlendingsnemnda gjenopptar behandling av Afghanistan-saker og opphever en midlertidig suspensjon av utreiseplikt. Noas tror og håper dette ikke er en konsekvens av Talibans besøk i Norge.

– I prinsippet åpner Une nå for tvangsreturer til Afghanistan. Det er en fare for at afghanere nå vil flykte fra Norge til andre europeiske land fordi de er redde for avslag og tvangsretur.

Det sier juridisk seniorrådgiver i Noas – Norsk organisasjon for asylsøkere – Andreas Furuseth, til Vårt Land.

Uttalelsene kommer etter nyheten om at Utlendingsnemnda (Une) gjenopptar behandling av Afghanistan-saker. I tillegg opphever nemnda den midlertidige suspensjonen av utreiseplikten fra 1. mars.

Situasjonen i Afghanistan har vært kaotisk, og Taliban tok over makten i landet i august i fjor. Derfor har Une i to omganger suspendert utreiseplikten og stoppet behandlingen av saker.

Man må se på hva Taliban gjør i Afghanistan, ikke høre på uttalelser de kommer med i under møter på hotell i Norge.

—  Andreas Furuseth i Noas

Taliban har nå styrt landet i fem måneder, og situasjonen på enkelte områder er mer avklart, skriver Une på sine hjemmesider. Nemnda mener situasjonen i Afghanistan ikke lenger er like uforutsigbar som tidligere.

Frykter at afghanere vil flykte fra Norge

Furuseth i Noas mener Une burde utsatt denne suspensjonen av utreiseplikten, til man hadde en bedre forståelse av hvordan situasjonen i Afghanistan utvikler seg.

Ifølge Une er om lag 100 afghanere omfattet av den nåværende suspensjonen. Dette er både klager over UDIs vedtak og omgjøringsanmodninger over Unes vedtak.

Tallet omfatter både asylsaker, utvisningssaker og saker der en oppholdstillatelse er tilbakekalt. Disse vil få sakene sin vurdert på nytt.

At den midlertidige suspensjonen av utreiseplikten oppheves fra 1. mars, innebærer ikke at Une mener det er trygt for alle med tidligere avslag å returnere til Afghanistan, skriver Une.

De mener at det nå vil være forsvarlig å gjøre individuelle vurderinger ut fra omstendighetene i hver enkelt sak.

Foto: Terje Pedersen / NTB.

Noas håper Norge-besøk ikke spiller inn

Vedtaket fra Une kommer samme uke som Taliban har vært på besøk i Oslo.

– Jeg håper og forventer at Talibans besøk ikke har hatt noe å gjøre for Unes vurdering der de åpner for tvangsretur. Man må se på hva Taliban gjør i Afghanistan, ikke høre på uttalelser de kommer med i under møter på hotell i Norge, sier Andreas Furuseth i Noas.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) avviser i intervju med NTB at det er en slik sammenheng.

– Det er ingen sammenheng mellom Unes beslutning om å gjenoppta behandlingen av søknader om beskyttelse fra Afghanistan og samtalene med Taliban, sier Mehl til NTB.

Andreas Furuseth i Noas ber Une være «ekstremt forsiktig» med å vurdere returer til Afghanistan.

– Det skal ikke være nok at folk er trygge på det tidspunktet de blir sendt tilbake, men også at de er trygge i tiden fremover. Taliban har vist en brutalitet og mangel på rettssikkerhet i Afghanistan.

Korter ventetiden for flere

– For de som nå etter hvert får tillatelser til fortsatt å være i Norge, er det en fordel at vi kommer i gang med saksbehandlingen igjen. Det er bedre for dem å få være her ut fra en oppholdstillatelse enn å være her med et avslag hengende over seg, selv om utreiseplikten har vært suspendert, sier direktør Marianne Jakobsen i Unes pressemelding.

Andreas Furuseth understreker at Noas også ser positive sider ved nyheten fra Une.

– Det er positivt for mange at sakene nå blir behandlet. Afghanere som får opphold, nå slipper unna ventetid og usikkerhet.

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er nyhetsjournalist i Vårt Land. Hun skriver ofte om klima, landbruk, distrikt, abort, politikk, økonomi og ulikhet. I tillegg har hun skrevet flere reportasjer med tidsvitner til Norges nære historie. Hun har over 20 års erfaring som journalist, master i økonomisk historie og har skrevet en bok om barnefattigdom.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter