Nyheter

Frist for helsearbeidere i USA til å være vaksinert

Helsearbeidere i halvparten av USAs delstater har frist til torsdag for å vaksinere seg mot koronaviruset.

Helsearbeidere i fullt utstyr ved et testsenter i Los Angeles. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB

Mens mange er glad for kravet, frykter andre at det vil forverre mangelen på helsepersonell om en del helsearbeidere heller slutter enn tar vaksinen.

Og i noen republikanskstyrte delstater som er imot vaksinekrav, kan sykehus og sykehjem komme i skvis mellom lokale lover og det føderale kravet.

Kravet innføres fra torsdag i de delstatene som ikke har gått til sak mot kravet, stort sett demokratiskstyrte delstater, blant dem noen av USAs største som California, New York, Florida og Pennsylvania.

I de andre innføres krav om første dose fra 14. februar, når kjennelsen i høyesterett som støttet kravet, trer i kraft.

Gjelder mange

Kravet om vaksinering dekker et stort spenn i USAs helsetilbud. Leger, sykepleiere, teknikere, hjelpepleiere og selv frivillig hjelp ved sykehus, sykehjem, hjemmetjenesten og andre tilbydere må ta vaksinen.

Kravet innføres på et tidspunkt da mange sykehus er overbelastet på grunn av den kraftige smittebølgen som skyldes omikronvarianten, som USA for tiden er inne i. Rekordmange smittede legges inn, samtidig som mange helsearbeidere sykmeldes.

– Det har absolutt vært folk som slutter på grunn av vaksinekravet. Men jeg tror tallet er ganske lavt, sier Catherine Barbieri i en organisasjon for helsetilbydere i Philadelphia.

Få slutter

På sykehuset Wilson Medical Center i Nebraska slutter for eksempel tre av 180 ansatte, mens noen få til søker om dispensasjon, ifølge talskvinne Janice Reese.

Florida er en av statene der sykehus kan komme i skvis mellom lokale myndigheter og Washington. De risikerer å miste statlig støtte om de ikke følger opp det føderale vaksinekravet, men kan bli ilagt store bøter om de gjør det, i strid med Floridas lover.

Den republikanske guvernøren Ron DeSantis, som er imot koronarestriksjoner, innførte i fjor en lov som tvinger alle bedrifter med vaksinekrav til å gi ansatte dispensasjon av helsegrunner, religiøse grunner eller om de har vært smittet før, tester seg jevnlig eller avtaler å bruke beskyttelsesutstyr.

Krav innført før

På den andre siden har noen delstater innført sine egne krav om vaksinepass fra før. California innførte kravet 30. september i fjor og krever nå boostervaksine innen 1. februar.

– Bedre sent enn aldri, sier Sal Rosselli om det føderale vaksinekravet.

– Men hvis det var innført tidligere, ville vi ikke ha måttet gå gjennom denne siste bølgen, og mange mennesker ville ha vært i live i dag, sier Rosselli som er president i fagforbundet for helsearbeidere.

Sentrale myndigheter i Washington forsikrer at kravet blir innført forsiktig. Føderal støtte kan i teorien kuttes straks, men institusjoner der minst 80 prosent er vaksinert og det foreligger en forbedringsplan, vil få utsettelse.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter