Nyheter

Justisministeren fratar HRS forslagsrett

UNE: Justisminister Emilie Enger Mehl (SP) slår fast at Human Rights Service (HRS) ikke lenger skal få foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). – Jeg synes det er smålig, sier Hege Storhaug.

I Hurdalsplattformen står det at Human Rights Service (HRS) ikke skal få statsstøtte. Plattformen sier imidlertid ingenting om hvorvidt HRS fortsatt skal få foreslå nemndmedlemmer i UNE. Utlendingsnemnda (UNE) er klageinstansen for utlendingssaker og statsborgersaker.

Nå bekrefter Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (SP) overfor Vårt Land at HRS ikke skal få foreslå medlemmer neste gang UNE skal skifte ut nemndmedlemmer i 2024.

AP, SP og SV foreslo i forrige stortingsperiode å fjerne HRS sin forslagsrett av leke nemndmedlemmer til UNEs nemnder. Den gangen hadde de ikke et parlamentarisk flertall. Det har de etter valget i 2021.

– HRS vil ikke få forslagsrett neste gang det skal oppnevnes nemndmedlemmer til UNE. Jeg mener det er feil at HRS skal foreslå kandidater på lik linje med fylkesmennene, Norges Juristforbund, Samfunnsviterne og en rekke organisasjoner som arbeider på flyktning-, asyl- eller innvandringsfeltet, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Peker på HRS-endring

I fjor mistet HRS statsstøtte, etter å ha fått støtte over statsbudsjettet i 15 år. Siden 2005 har organisasjonen fått 26,5 millioner støttekroner. Vårt Lands gjennomgang av organisasjonens regnskap viste at HRS har fem millioner kroner i oppspart egenkapital.

Justisminister Mehl mener HRS de siste årene gått fra å være en aktør som gir innspill til politiske tiltak eller utgir begrunnede rapporter om «muligheter og utfordringer» når det gjelder innvandring og integrering, til å bli en blogg for innvandringskritiske kommentarer og artikler.

– Dette er også bakgrunnen for at regjeringen er tydelig i Hurdalsplattformen på at HRS ikke lengre skal motta statsstøtte, og også bakgrunnen for at AP, SP og SV i Stortinget foreslo å ta fra HRS’ forslagsrett til UNE i forrige periode.

Avgjørende rolle

Vårt Land har tidligere skrevet om saken til Josef Moradi, som viser hvordan de leke nemndmedlemmene kan få en avgjørende rolle. Han ble først nektet asyl, selv om nemndlederen mente det var et lovstridig vedtak. De to leke medlemmene tippet flertallet i behandlingen. Et av de leke nemndmedlemmene var oppnevnt av HRS.

– Jeg mener at flertallet har kommet til en konklusjon som bryter med utlendingsloven og Norges internasjonale forpliktelser om å gi vern til de som ved retur risikerer forfølgelse i hjemlandet, sa nemndleder Birgitte Janecke Lund til Vårt Land.

Hun sendte samme dag saken videre til UNEs stornemnd, som senere ga Moradi asyl i Norge

---

Human Rights Service

  • Etablert som Stiftelsen Human Rights Service HRS i 2005.
  • Daglig Leder: Rita Karlsen.
  • Informasjonsleder: Hege Storhaug.
  • Styreleiar: Trond Ellingsen.
  • Har fått statsstøtte sidan 2005.
  • Har i åra 2005-2020 fått 26,2 millionar kroner frå staten.
  • Blir nulla på statsbudsjettet for 2022.

---

HRS svarer

– Jeg forstår to pluss to. Vi forventet at det kunne skje, sier Hege Storhaug til Vårt Land.

Hun mener det er merkelig at budskapet kommer fra en Senterparti-statsråd, et parti som hun har sett på som en slags alliert i innvandringsspørsmål.

– Er du skuffet over Senterpartiet?

– Nei, jeg kjenner ikke på slike følelser. Jeg kjenner derimot på at jeg synes det er smålig og at jeg nærmest må le. De får leke i sandkassa si. Vi skal fortsette med å passe på Norges verdier. Foreløpig ser jeg ikke at Emilie Enger Mehl har levert noe som helst på vårt felt.

Oppdatering kl. 21:00 25.01.22: I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det i ingressen at Human Rights Service (HRS) ikke lenger skal få oppnevne nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). Det er feil. Det er rettet til Human Rights Service (HRS) ikke lenger skal få foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE)


Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter