Nyheter

Soldater i Burkina Faso kunngjør militærkupp på direkte-TV

KUPP: Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har dukket opp på statlig TV kunngjort at militæret nå har overtatt makten i det vestafrikanske landet.

Soldater som hevdes å forsøke seg på militærkupp, står på en bro ved en militærleir i Burkina Fasos hovedstad. Vitner har meldt om kraftig skuddveksling på basen og i nærheten av presidentpalasset søndag. Foto: P Photo / Sophie Garcia / NTB

President Roch Marc Christian Kabore er avsatt, regjeringen og nasjonalforsamlingen er oppløst, grunnloven er satt til side, og landets grenser er stengt, opplyser soldatene mandag kveld.

De lover videre at Burkina Faso innen «rimelig tid» skal vende tilbake til en konstitusjonell orden.

Soldater opplyste tidligere på dagen at de hadde tatt president Kabore til fange.

Fordømmelse

Den afrikanske unionen (AU) fordømmer det de omtaler som et kuppforsøk i Burkina Faso, der soldater skal ha tatt presidenten og regjeringsmedlemmer til fange.

Den afrikanske unionens leder Moussa Faki Mahamat «fordømmer på det sterkeste kuppforsøket mot den demokratisk valgte presidenten», heter det i en kunngjøring.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas gir også uttrykk for dyp bekymring over det de omtaler som «et kuppforsøk» i Burkina Faso.

– Ecowas holder soldatene ansvarlig for president Roch Marc Christian Kabores fysiske velvære, heter det i en kunngjøring.

Skyting

Søndag gjorde soldater ved flere av landets militærbaser opprør og krevde forsvarsledelsens avgang. Det ble samtidig meldt om skuddveksling nær hjemmet til president Roch Marc Christian Kabore, noe som utløste rykter om et kupp.

Demonstranter satte også fyr på hovedkvarteret til regjeringspartiet og krevde presidentens avgang, men ble møtt med tåregass fra sikkerhetsstyrkene.

Soldatene og demonstrantene mener regjeringen i landet gjør for lite for å slå ned flere militante islamistgrupper med bånd til al-Qaida og IS, som siden 2015 har herjet i den nordlige delen av landet, nær grensa til Mali.

Flere tusen mennesker er drept og 1,4 millioner mennesker drevet på flukt de siste årene.

Uklart

Situasjonen i hovedstaden Ouagadougou var mandag uklar, men ifølge øyenvitner omringet maskerte soldater den statlige kringkasteren RTB.

Opprørssoldatene hadde også tatt kontroll over militærleiren Sangoule Lamizana i hovedstaden og opprettet veisperringer langs hovedveiene inn til byen.

Opprørssoldater og sikkerhetskilder sier at Kabore er tatt til fange.

– President Kabore, lederen i nasjonalforsamlingen og statsrådene er i soldatenes hender og blir holdt i Sangoule Lamizana-forlegningen i Ougadougo, sier to sikkerhetskilder til AFP.

President har overlevd et attentatforsøk, opplyser partiet hans.

Folkets fremskrittsbevegelse opplyser i en uttalelse mandag at Kabore var offer for et «avverget forsøk på attentat». En minister overlevde også det angivelige forsøket på å ta hans liv.

Det er fortsatt usikkert hvor Kabore befinner seg etter at soldater har gjort oppgjør ved flere militærbaser i landet.

Kabore har vært president i Burkina Faso siden 2015. Den siste tiden har han vært under økende press, og også tidligere i måneden ble det meldt om et kuppforsøk. Et ukjent antall soldater ble pågrepet i etterkant av dette.

Kuppmaker

Sangoule Lamizana-forlegningen består også av et militærfengsel der general Gilbert Diendere soner en 20 år lang dom for et kuppforsøk i 2015.

Diendere var tidligere en nær medarbeider av tidligere president Blaise Compaore, som ble styrtet i et folkelig opprør i 2014 og flyktet til Elfenbenskysten.

Diendere står også for retten, tiltalt for medvirkning til drapet på landets revolusjonsleder Thomas Sankara under kuppet der Compaore kom til makten i 1987. Compaore, som også grep makten i et kupp i 1983, er tiltalt in absentia.

Det er uklart om soldatene som nå har gjort opprør, et tilhengere av Diendere og Compaore.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter