Nyheter

Buddhistmunken og fredsaktivisten Thich Nhat Hanh død

Den vietnamesiske buddhistmunken Thich Nhat Hanh, som introduserte begrepet mindfulness til Vesten, er død, 95 år gammel.

Nhat Hanh, som regnes for å være den mest innflytelsesrike buddhistmunken i verden etter Dalai Lama, tilbrakte 40 år i eksil, mesteparten av tiden i Frankrike, etter å ha blitt kastet ut av hjemlandet på grunn av sin motstand mot Vietnamkrigen.

Han returnerte til Vietnam i 2018 og døde i tempelet Tu Hieu i Hue, opplyser hans organisasjon Plum Village Community of Engaged Buddhism, som han stiftet i Sør-Frankrike.

Mens han levde i eksil, opprettet han zenbuddhistiske retreats over hele verden og skrev et hundretall bøker om mindfulness og meditasjon. I Østen ønsket han å gjøre buddhisme mer sosialt og fredspolitisk engasjert.

I USA på 60-tallet oppfordret han Martin Luther King til å gå ut mot Vietnamkrigen og samarbeidet med ham om krigsmotstanden. Det førte til at han etter hvert ble nektet å komme hjem.

Fordi han mente at krig var grunnleggende galt, ville han ikke ta parti i krigen, og ble derfor forfulgt av myndighetene både i Nord- og Sør-Vietnam. King nominerte ham i 1967 til Nobels fredspris.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter