Buddhistmunken og fredsaktivisten Thich Nhat Hanh død

Den vietnamesiske buddhistmunken Thich Nhat Hanh, som introduserte begrepet mindfulness til Vesten, er død, 95 år gammel.

Den innflytelsesrike zenbuddhistiske munken Thich Nhat Hanh, her under en seremoni Ho Chi Minh-byen i 2007, er død, 95 år gammel. Foto: AP / NTB
Den innflytelsesrike zenbuddhistiske munken Thich Nhat Hanh, her under en seremoni Ho Chi Minh-byen i 2007, er død, 95 år gammel. Foto: AP / NTB
Publisert Sist oppdatert

Nhat Hanh, som regnes for å være den mest innflytelsesrike buddhistmunken i verden etter Dalai Lama, tilbrakte 40 år i eksil, mesteparten av tiden i Frankrike, etter å ha blitt kastet ut av hjemlandet på grunn av sin motstand mot Vietnamkrigen.

Han returnerte til Vietnam i 2018 og døde i tempelet Tu Hieu i Hue, opplyser hans organisasjon Plum Village Community of Engaged Buddhism, som han stiftet i Sør-Frankrike.

Mens han levde i eksil, opprettet han zenbuddhistiske retreats over hele verden og skrev et hundretall bøker om mindfulness og meditasjon. I Østen ønsket han å gjøre buddhisme mer sosialt og fredspolitisk engasjert.

I USA på 60-tallet oppfordret han Martin Luther King til å gå ut mot Vietnamkrigen og samarbeidet med ham om krigsmotstanden. Det førte til at han etter hvert ble nektet å komme hjem.

Fordi han mente at krig var grunnleggende galt, ville han ikke ta parti i krigen, og ble derfor forfulgt av myndighetene både i Nord- og Sør-Vietnam. King nominerte ham i 1967 til Nobels fredspris.

(©NTB)