Nyheter

KrF ber Stortinget tvinge Kjerkol til å redde Lovisenberg og Diakonhjemmet

SYKEHUS: Oslos to ideelle sykehus går med kjempeunderskudd som følge av pandemien, men savner garantier fra myndighetene. – Stortinget må ta saken i egne hender, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

– Jeg begynner å bli lei svada-svarene fra helseministeren. Det er fullstendig uansvarlig å stå og se på mens to sykehus styrer med enorme tap på grunn av pandemihåndtering.

Kraftsalven kommer fra KrF-leder Olaug Bollestad i en uttalelse.

Lørdag meldte Vårt Land at Oslos to ideelle sykehus, Diakonhjemmet og Lovisenberg, går med kjempetap i 2021 som følge av pandemien.

Styrelederne slo alarm og etterlyste garantier fra myndighetene:

Hvis ikke Helse Sør-Øst (HSØ) dekker underskuddet, vil det få konsekvenser for driften i år. Det kan gå ut over bemanning, infrastruktur og i verste fall befolkningen Lovisenberg og Diakonhjemmet er lokalsykehus for.

Foreslår at helseministeren instruerer Helse Sør-Øst

Men verken Helse Sør-Øst eller helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) garanterte at Lovisenberg og Diakonhjemmet ville få dekket underskuddene sine.

Det er ikke godt nok, mener KrF-leder Bollestad, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Nå begynner det virkelig å haste. Disse sykehusene står i en ekstremt presset økonomisk situasjon akkurat nå. Det kan ikke være greit å la to sykehus gå med store tap uten garanti om at pengene kommer – midt i en pandemi, sier hun

Bollestad varsler at KrF vil fremme forslag i Stortinget om å pålegge regjeringen å komme med pengene.

– Nå må Stortinget ta saken i egne hender og sørge for at sykehusene får pengene. KrF mener helseministeren må instruere Helse Sør-Øst om å komme med disse pengene, sier Bollestad.

Det er foreløpig uklart om noen av de andre opposisjonspartiene vil stemme for KrFs forslag i Stortinget.

Helsedepartementet: Helse Sør-Øst gjør ny vurdering nå

Nå kan det imidlertid se ut til at en avklaring begynner å nærme seg for Lovisenberg og Diakonhjemmet.

Fredag kveld skriver nemlig Helse- og omsorgsdepartementet følgende i en e-post til Vårt Land:

«Departementet er kjent med at HSØ nå gjør en ny vurdering av tildeling av økonomisk kompensasjon for konsekvensene av koronapandemien for 2021 på bakgrunn av foreløpige regnskapstall mottatt i dag 21.01.22 fra alle helseforetakene inkludert de ideelle sykehusene».

Departementet opplyser avslutningsvis:

«Dette skal de ideelle sykehusene være informert om fra Helse Sør-Øst».

Overfor Vårt Land lørdag viste økonomidirektør i HSØ, Hanne Gaaserød, til at de ideelle og offentlige sykehusene fikk dekket like stor andel av sine rapporterte koronatap og -utgifter i første halvår av 2021.

Når regnskapene for hele året skal gjennomgås, kan det «bli nødvendig å foreslå overfor styret i Helse Sør-Øst RHF å disponere ytterligere midler», varslet hun.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarte lørdag slik på Vårt Lands spørsmål om hun forventer at HSØ kompenserer hele Diakonhjemmets og Lovisenbergs tap:

– Jeg forventer at helseregionene fortsetter å vektlegge likebehandling mellom offentlige og ideelle sykehus med driftsavtale når de beregner kompensasjon for pandemirelaterte utgifter.

Delen eldre og fullvaksinerte som blir lagde inn på sjukehus med koronarelaterte symptom, aukar meir enn det FHI venta. 
Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

– Vanvittig at Ahus styrer mot overskudd mens ideelle taper

Lovisenberg og Diakonhjemmet gikk med henholdsvis 80 og 75 millioner kroner i underskudd i fjor. Årsaken er økte utgifter og tapte inntekter som følge av pandemien.

Samtidig meldte Aftenposten før jul at det offentlige helseforetaket Ahus ligger an til et overskudd på 175 millioner kroner.

– Det er helt vanvittig at offentlige Ahus styrer mot overskudd, mens to ideelle sykehus sitter med enorme tap. Det står mye flott om ideelle sykehus i regjeringserklæringen, men akkurat nå fremstår det som tomme ord. Dette lover ikke godt, sier KrFs Olaug Bollestad.

Ingunn Moser

Derfor er det ekstra alvorlig for de ideelle: – Kan gå konkurs

Årsaken til at situasjonen er ekstra alvorlig for de to ideelle sykehusene, er at de er organisert som aksjeselskap.

I motsetning til de offentlige har de ingen beskyttelse mot å gå konkurs, men en lovpålagt plikt til å handle hvis de går med underskudd. Det betyr at de må ta av sparegrisen, eller kutte i driften hvis årsregnskapet viser røde tall.

– Vi har en handlingsplikt, som vi må si ifra om. Vi kan ikke gå med underskudd over lengre tid. Det går ikke an. Vi kan gå konkurs, sa styreleder ved Diakonhjemmet sykehus, Ingunn Moser, til Vårt Land lørdag.

Både Diakonhjemmet og Lovisenberg har langsiktige avtaler med HSØ, som gjør dem til en integrert del av Oslos sykehustilbud.

NB: Denne artikkelen er endret etter at den ble publisert. Svar fra Helse- og omsorgsdepartementet lagt til fredag kveld klokken 19.00.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter