Nyheter

Justisminister Mehl lovar: Sender ikkje politi mot kyrkjeasylantar

KYRKJEASYL: KrFs Olaug Bollestad gjekk langt i å love amnesti. Sps justisminister Emilie Mehl fredar dei som sit i kyrkjeasyl, politiet vil ikkje hente dei ut med makt.

På Finnsnes i Troms er familien Collin i ferd med å setje norgesrekord i kyrkjeasyl. Mor, far og dotter gjekk inn i Finnsnes kyrkje i 2014 og vil i løpet av 2022 ha sete i kyrkja i åtte år.

– Eg kom til Norge då eg var 21 år gammal. Eg har mista heile ungdomslivet mitt. Sju år i kyrkjeasyl burde vere nok, sa Dilani Johnson Collin til Vårt Land i fjor då dei hadde fått siste avslag frå Utlendingsnemnda (UNE).

Under eit valkampbesøk i fjor vitja KrFs nestleiar og statsråd Olaug Bollestad familien Collin og gjekk langt i å love ei løysing, eit amnesti.

Vil ikkje endre instruks

Justisminister Emilie Mehl (Sp) opplyser til Vårt Land, via statssekretær Astrid Bergmål (Ap), at regjeringa ikkje kan eller vil grip inn i einskildsaker. Mehl vil heller ikkje endre instruksen Justisdepartementet gav politiet i 1993. Han seier at politiet ikkje skal gå inn kyrkjer og hente ut kyrkjeasylantar med makt.

Dette skjedde i 2009 i Danmark: Justisministeren gav politiet ordre om å hente ut 18 mannlege kyrkjeasylantar frå ei kyrkje i København. Desse blei seinare returnerte til Irak. Med aksjonen blei kyrkjeasylet avvikla i Danmark.

Nei til politimakt

I 1993-instruksen frå dåverande justisminister Grete Faremo (Ap) står det:

«Av respekt for kirkene er det som hovedregel ikke aktuelt for politiet å gå inn i kirker og bedehus for med makt å hente asylsøkere som skal sendes tilbake til hjemlandet. Tilsvarende vil i utgangspunktet gjelde hvis asylsøkere har søkt tilflukt i kirkebygg tilhøyrande trosretninger utenfor Den norske kirke.»

Frps justisministrar i Solberg-regjeringa prøvde å få slutt på kyrkjeasylet, men oppheva ikkje instruksen.

Landbruksminister Olaug Bollestad besøker familien Collin Johnson som har sittet i kirkeasyl i FInnsnes kirke siden 2014.

Dilani Collin Johnson

Ni aksjonar

Likevel har politiet henta ut personar frå kyrkjelege bygg fleire gonger.

Politiet forklarte begge gonger at det ikkje var vigsla kyrkjebygg, og med det ikkje omfatta av 1993-rundskrivet. Faktasjekken Faktisk.no har funne sju andre saker der politiet har aksjonert mot kyrkjer og kyrkjelege bygg.

I revisjon av 1993-instruksen blei det i retningsliner frå 1999 lagt til:

«Det presiseres for øvrig at «kirkens rom» er avgrenset og f.eks. ikke gjelder for leiligheter eller aktivitetsrom utenfor kirken.»

---

Kyrkjeasyl

  • Inneber at ei vigsla kyrkje kan fungere, i ein periode, som ein fristad der politiet ikkje går inn.
  • Innført i Norge med kristendommen.
  • Fekk fornya aktualitet i 1990-åra, flyktningar med asylavslag søkte vern i norske kyrkjer.
  • Politiet fekk i 1993 ein instruks frå Justisdepartementet om ikkje å gå inn i kyrkjer og hente folk ut.

---

Svarar på Mehls vegne

I etterkant av at Vårt Land melde at Collins feira jul i kyrkjeåsyl for åttande gong, stilte Vårt Land Senterpartiets Emilie Mehl, landets nye justisminister, tre spørsmål:

  • For å gjere slutt på årelange kyrkjeasyl kan du oppheve instruksen frå 1993 om ikkje å sende politiet inn i kyrkjer og hente ut folk – vil du gjere det?
  • Dersom nei, kvifor ikkje?
  • Kva er ditt syn på at personar med endeleg avslag kan unndra seg utreise ved å gå i kyrkjeasyl?

Statsråd Mehl svarar ikkje Vårt Land, men let Arbeidarpartiets statssekretær i departementet, Astrid Bergmål, svare:

«Regjeringen har ingen planer om å gjøre endringer i denne instruksen.

Alle som søker asyl i Norge får en grundig og individuell behandling. Det er UDI og UNE som fatter vedtak i utlendingsforvaltningen, og vi politikere skal ikke gå inn i enkeltsaker. Vår prioritet er å føre en rettferdig og helthetlig innvandringspolitikk, som er forutsigbar og ansvarlig, og som tar utgangspunkt i brede forlik i Stortinget», skriv Bergmål i ein epost.

Frimenigheten Nytt Livs bedehus på Fitjar i Hordaland.

Sat i nesten sju år

Apropos norgesrekord.

Den førre rekorden hadde iranske Shahla Valadi. Ho sat nesten sju år i kyrkjeasyl i pinseforsamlinga Filadelfia Mysen. Ho fekk til slutt opphald i 2007 - etter ei heilskapsvurdering av «medisinske forhold og oppholdstidens lengde».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter