Nyheter

Trump sjokkerer i nytt intervju: – Amerikanske jøder bryr seg ikke, eller liker ikke Israel

I et intervju som ble publisert fredag, kommer USAs forrige president med utsagn som bygger på forestillinger om jøders kontroll av amerikanske medier og amerikansk politikk.

Tidligere president Donald Trump, her under et arrangement i september. Foto: Ben Gray / AP / NTB

– Det jødiske folket i USA liker ikke eller bryr seg ikke om Israel, sier Donald Trump i et intervju som ble publisert fredag i podkasten Unholy med den israelske journalisten Barak Ravid.

– Jeg skal si deg – at de evangelikale kristne elsker Israel høyere enn jødene i dette landet, sa Trump.

Sliter med oppslutningen

En meningsmåling gjort av Jewish Coalition viste at 30 prosent av «jødiske stemmer» gikk til Trump, mens 60 prosent gikk til Biden.

I begge presidentvalgene han har stilt til, har Trump fått nær 80 prosent av stemmene blant hvite evangelikale. Denne gruppen kjennetegnes av konservative ståsted i verdispørsmål som abort og familiepolitikk så vel som i økonomisk politikk.

Denne velgergruppen har dessuten stor sympati med Israel: 68 prosent av dem mener pakten mellom Abraham og Gud fortsatt gir jødene rett på landområdene i Israel, mens 23 prosent sier de er usikre, ifølge en fersk artikkel i Christianity Today.

Mobiliserer mot 2024?

De kontroversielle uttalelsene fra Trump kan tolkes som et ledd i hans arbeid med å samle støtte blant sine ivrigste tilhengere, før han eventuelt lanserer seg selv som kandidat ved presidentvalget i 2024.

I intervjuet fremmer han også teorier om Israels makt over amerikansk politikk:

– Før var det slik at Israel hadde absolutt makt over kongressen, hevder han, og fortsetter: – I dag tror jeg det er helt motsatt. Og jeg tror Obama og Biden gjorde det. Og likevel fikk de mange stemmer fra jøder. Det viser at amerikanske jøder, og dette har jeg sagt lenge, amerikanske jøder bryr seg ikke, eller liker ikke Israel.

Deretter langer Trump ut med en av sine andre hovedfiender – mediene:

– Jeg mener, se på The New York Times. The New York Times hater Israel. Hater dem. Og det er jøder som styrer The New York Times, jeg mener Sulzberger-familien.

The New York Times Company er et børsnotert selskap, men kontrolleres av Sulzberger-familien.

Kohn: – De fleste jødiske amerikanere er sionister

– Når begynte Vårt Land å legge vekt på Trumps kommentarer og synspunkter?

Slik kontrer Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn, når Vårt Land ber han kommentere den amerikanske eks-presidentens uttalelser.

– Sannhetsgehalten i dette intervjuet er på nivå med påstandene hans om at valget var rigget og stjålet fra ham. Han er grinete for at 74 prosent av de jødiske amerikanerne stemmer demokratisk. De fleste jødiske amerikanere er sionister.

Å være sionist innebærer at man mener at jøder har rett på landområdene i Israel.

– Alle de toneangivende jødiske organisasjoner er sionistiske. Men jødiske amerikanere er først og fremst amerikanere. Akkurat som jødiske nordmenn først og fremst er nordmenn, skriver Kohn i en SMS til Vårt Land.

Det er langt fra første gang Trump kommer med utspill som er rettet mot amerikanske jøder. I 2019, da han fortsatt var president, sa han at jøder som stemmer på demokratene, er «veldig illojale mot Israel».

Nettavisen Politico framhever at dette ferske intervjuet kan ses i kontekst av at progressive demokrater har blitt mer tydelige i sin støtte for palestinske rettigheter og mer kritiske til israelske myndigheters politikk overfor palestinere.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter