Nyheter

Bondevik om rolleblanding: – Rein spekulasjon

POLITIKK: At Kjell Magne Bondevik ga nobelprisstøtte til en nigeriansk pastor etter pengegave, avfeier han som grunnløse spekulasjoner: – Det er to forskjellige ting som ikke har noe med hverandre å gjøre.

– Dette er rein spekulasjon, og sammenkoblingen har ikke noe med virkeligheten å gjøre. Jeg har veldig god samvittighet, sier Kjell Magne Bondevik til Vårt Land.

Spekulasjonen han mener å være utsatt for, er en lengre artikkel Dagbladet publiserte søndag kveld.

Seks måneder etter at den nigerianske pastoren Emmanuel Edeh i 2015 gjestet Norge og donerte 600.000 til Oslosenteret, der Kjell Magne Bondevik er styreleder, fikk Bondevik-støttespiller Aamir Sheikh (H) en partikollega til å nominere fader Edeh til Nobels fredspris.

Bondevik mener dette ikke er annet enn tilfeldig, og gjentar kritikken om at Dagbladet opptrer mistenkeliggjørende.

– De prøver å så en mistanke om at det er noen sammenheng mellom den økonomiske støtte til Oslosenteret og at Edeh ble nominert til fredsprisen, men virkeligheten er ikke sånn. Det er to forskjellige ting som ikke har noe med hverandre å gjøre.

«Kan ikke kjøpe seg pris»

Den katolske pastoren Emmanuel Edeh har etablert en rekke skoler og sykehus i Nigeria, og står blant annet bak Madonna-stiftelsen (MICPA) – den fredsarbeidende organisasjonen som donerte penger til Oslosenteret. Edeh engasjerte seg også i arbeidet med å frigi skolejentene som i 2014 ble bortført av islamistgruppa Boko Haram.

I 2015 gjestet Bondevik Madonna-stiftelsens senter i Nigeria sammen med Aamir Sheikh.

– Det er et imponerende arbeid som hjelper mange barn og fattige, og som beskytter jenter som har vært kidnappet. Så ble fader Edeh interessert i Oslosenterets arbeid for demokrati og menneskerettigheter, og ønsket å støtte oss økonomisk. Det sa vi ja til. Oslosenteret driver flere demokratistøtte-prosjekter, og blir etterspurt fra flere nye land, sier han og legger til:

– Fader Edeh ble for øvrig nominert til fredsprisen et år tidligere av en annen stortingsrepresentant, og ble nominert igjen i 2016.

– Skjønner du at dette er en uheldig tidslinje?

– Når Dagbladet prøver å skape det, kan det virke uheldig utad. Men støtten til vårt demokratiarbeid har ikke noe med hans fredsprisnominasjon å gjøre.

Også Sheikh avviser at det er noen sammenheng mellom pengestøtten og prisnominasjonen.

– Under mitt besøk på Madonna-stiftelsens senter i Nigeria så jeg med egne øyne at de drev et svært positivt arbeid for mange barn og unge i fattigdom og nød, sier han til Dagbladet, som også legger til:

– Ingen kan «kjøpe seg» til en nominasjon eller en pris. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret.

Oslo  20170512.
Statsminister Erna Solberg og Oslosenterets leder Kjell Magne Bondevik ankommer Oslosenterets seminar om norsk utenrikspolitikk fredag.
Foto: Audun Braastad / NTB

Annet lys

Medlemmer av nasjonalforsamlinger er en av kategoriene som kan nominere noen til Nobels fredspris. Det var Kristin Ørmen Johnsen, tidligere stortingsrepresentant for Høyre, som ble oppfordret til å nominere pastoren.

Etter et kort møte med Sheikh og Edehs rådgiver, der hun ble «presentert for arbeidet han gjorde, særlig rettet mot fattige, helseproblemer og kvinners rettigheter», forteller hun til Dagbladet at hun fikk et godt inntrykk av pastoren.

Men hun var ikke oppmerksom på den omtalte pengegaven.

– At Oslosenteret har mottatt penger, stiller saken i et annet lys enn det jeg ble presentert for den gangen, sier hun til avisa.

Flere priser

Dagbladet har tidligere omtalt at Sheikhs stiftelse Dialog for fred har mottatt penger fra aktører som siden har blitt tildelt priser fra 14. august-komiteen, en annen av Sheikhs organisasjoner.

August 2019 ble Khalifa bin Salman Al Khalifa, daværende statsminister i autoritære Bahrain, tildelt en ærespris av komiteen. I forkant av arrangementet ba Sheikh om 704.000 kroner fra landet. E-posten med pengeforespørselen ble ifølge Dagbladet sendt til en høytstående rådgiver ved Statsministerens kontor i landet, og Bondevik stod på kopi.

Muslim World League-leder Mohammad al-Issa var blant årets prismottakere av Brobyggerprisen utdelt av 14. august-komiteen. Al-Issas organisasjonen skal ifølge Dagbladet ha betalt 12,8 millioner til Dialog for fred. 6,8 millioner av disse gikk videre til Bondevik og Oslosenteret. Alle tre har nektet for at det er noen sammenheng mellom priser og penger.

Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Dette er ikke den første saken der du og Aamir Sheikh kobles til pengegaver og priser i år. Hva vil du si til saken med Brobyggerprisen, Bondevik?

– Det er det samme – det er ren mistenkeliggjøring. De har prøvd å svekke Muslim World League lenge, men det er en internasjonalt anerkjent organisasjon. Al-Issa har for eksempel nylig vært i møte med president Emmanuel Macron, og har tidligere hatt møter med paven og FNs generalsekretær. MWL gir økonomisk støtte til flere anerkjente internasjonale organisasjoner og prosjekter.

– Men hva med sammenhengen mellom pengedonasjonen og pristildelingen?

– Det er en egen jury som har valgt vinner. Jeg ledet arrangementet, men har ikke hatt noe med avgjørelsen å gjøre. Komiteen har bedyret at ingen kan kjøpe seg til en pris.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter