Nyheter

SV får gjennomgå for klimaskryt i budsjettavtalen

BUDSJETT-DEBATT: Borgerlige partier rister nå i bildet om at SV skapte større utslippskutt i budsjettavtale. Startskuddet går for lang jakt på den rødgrønne klimafortellingen.

Partiers kappestrid om tiltak mot skyhøye strømpriser dominerte straks Stortinget åpnet høstens store finansdebatt. Men ganske tidlig yppet Høyre og Venstre til oppgjør om SV egentlig gjorde Ap/Sp-regjeringens budsjett grønnere og mer klimavennlig.

– I det rødgrønne budsjettet skal diesel og bensin selges med «Sp-rabatt». Det er i sum ikke mulig å godtgjøre at det kutter utslipp mer, sa Venstres eks-klimaminister Sveinung Rotevatn.

Årets finansdebatt i Stortinget gikk av stabelen tre dager etter at Ap/Sp-regjeringen fikk landet en avtale med SV om flertall for statsbudsjettet. Mantraet da var at Solberg-regjeringens avskjedsbudsjett var gjort mer rettferdig og i tillegg: At utslippskuttene ville bli større.

Ap-skryt: Tidenes grønneste budsjett

Om det siste sa SV-leder Audun Lysbakken til Vårt Land mandag:

– Det er jeg helt sikker på.

Ap-talsmann Eigil Knutsen brukte store ord om klimaprofilen. Før forhandlingene mente SV de var dårligere enn Solberg-regjeringens.

– Budsjettet har kraftfulle grep for utslippskutt, sa Knutsen og la senere til:

– Det er uten tvil det grønneste budsjettet noe storting har vedtatt, sa talsmannen for det største regjeringspartiet.

Oslo 20211202. 
Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru under l finansdebatten i Stortinget torsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB

Stikk etter stikk – Høyre refser «uthuling»

Hovedgrepene fra regjeringen er å droppe en ny ordinær konsesjonsrunde i 2022, øke CO₂-avgiften på sokkelen med 28 prosent og utrede en omstillingsavgift for olje og gass. I tillegg er det en rekke andre fremstøt. Men Sp har fått beholde skjerming av avgiftshopp på bensin og diesel.

Alle de tre tidligere regjeringspartiene kom med stikk til den rødgrønne fortellingen om et historisk klimabudsjett.

– SV velger å støtte et budsjett der klimaprofilen er uklar. De sier det kutter mer, men det er faktisk vanskelig å si når Sp samtidig uthuler effekten om drivstoffavgifter, sa Høyres finanstalskvinne, Tina Bru.

---

Finansdebatt

  • Finansdebatten er en av høstens store debatter i Stortinget. Da drøftes statsbudsjettet – og vedtak om budsjettrammer for neste år blir fattet.
  • Mandag kom Ap/Sp-regjeringen frem til en avtale med SV om flertall for budsjettet.
  • En ny regjering har begrenset rom for å endre budsjettet etter en valgseier. Det er først neste år Støre-regjeringen fremmer et helt eget budsjettforslag.

---

Eks-klimaminister: Bare SV tror på kuttene

Venstres Rotevatn gikk enda spissere ut:

– Hvem andre enn SV går god for påstanden om at budsjettet kutter mer? Finansdepartementet gjør det ikke, miljøorganisasjonene ikke, Cicero ikke. Bare SV selv gjør det.

Både Rotevatn og KrFs Kjell Ingolf Ropstad ytret likevel sympati for rollen SV nå er i: For i årevis var de to partiene selv i samme situasjon. De måtte presse to blå regjeringspartier til innrømmelser, både i klimaspørsmål og ulikhet.

– Jeg vet litt hvordan det er å stå i de skoene, sa finanstalsmann Ropstad til SV-talskvinne Kari Elisabeth Kaski.

SVs forsvar: Tiåret «vi bygger landet grønt»

Kaski gikk i sterkt forsvar for jobben SV har gjort. Trumfkortet er at SV «for første gang i en budsjettavtale» sørger for å skrinlegge en oljekonsesjonsrunde.

– Dette er tiåret hvor vi bygger landet grønt, proklamerte Kaski.

– Oljeutvinning i nye og sårbare områder blir det ikke noe av neste år. Det er et første skritt, lovet hun.

Fra «konkurrenten» Rødt unngikk SV tøft pes. De to partiene har vært høyrøstet mot at Ap/Sp-regjeringen leverte et tilleggsnummer, uten at en rekke velferdskutt fra Solberg-tiden var rettet opp. Ved forhandlingsstart varslet SV at Ap og Sp burde gjøre denne jobben selv.

Men i finansdebatten skrøt Kaski av at nettopp SV hadde gjort den jobben.

– SV har brukt forhandlingsmakt til å reversere noen av de verste kuttene, sa hun.

Justispolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad i KrF ber Norge innføre karantene eller flystans fra land sør i Afrika. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ropstad i manesjen. Gir ikke opp fritidskortet

Selv om KrFs Ropstad ytret forståelse for SVs vanskelige jobb som forhandlingspartner, var han krass mot kuttene de rødgrønne partnerne har gjort i KrFs hjertesaker. Ikke minst gjelder det fritidskortet og samlivskurs.

– Fritidskortet var en ny måte å tenke på, å gi 2.000 kroner i hånda, til å bruke på aktiviteter, sa Ropstad.

– Ordningen var for smal. Det er riktigere å støtte tiltak overfor barn mer direkte, som idrettsklubber i områder med store levekårsutfordringer, svarte Kaski.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter