Nyheter

Slik løste de harde budsjett-floker: SV er nå sikre på tøffere utslippskutt

BUDSJETTAVTALE: Kutt i feriepenger for ledige og permitterte er rettet opp. Og neste år skal det bli større utslippskutt enn Solberg-regjeringen foreslo.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Audun Lysbakken maktet til slutt å få løst budsjettflokene. De tre partilederne presenterte avtalen i Stortingets vandrehall mandag ettermiddag.

– Avtalen gir det mest omfordelende og grønne budsjettet på mange, mange år, skrøt statsminister Jonas Gahr Støre da enigheten ble presentert.

Partene har forhandlet i to uker. Ap har fått besk kritikk for ikke å ha rettet opp nok av Solberg-regjeringens kutt. I kveldingen mandag viste de kortene. Og lederne i Ap, Sp og SV var lettet og fornøyde.

SV-Lysbakken: Usosiale kutt er rettet opp

SV har fått satt sosiale merker, ifølge partileder Lysbakken: Gratis halvdagsplass i SFO for førsteklassingene, billigere tannlege til flere unge og økt støtte til regulering og økt kapasitet i tannhelsetjenesten. SVs ønske om tannhelsereform får sine første steg.

En rekke kutt som røde politikere har stemplet som «usosiale» er endret: Kuttet i barnetillegget for uføre, kutt i uføres friinntekter og fjerningen av brillestøtte for barn reverseres.

I tillegg økes bostøtten, mens det skal legges fram en lovendring om at barnetrygd skal holdes utenom ved beregning av sosialhjelp.

Det nye budsjetter er historisk grønt og sosialt, mener partiene som har kommet til enighet. Foto: Annika Byrde / NTB

Slik mener SV at budsjettavtalen sikrer utslippskutt i 2022

Budsjettavtalen inneholder godt over 30 tiltak for utslippskutt. Blant dem SV trekker fram som skal sikre utslippskutt er:

  • Regjeringen skal ikke utlyse en ny ordinær konsesjonsrunde (26. konsesjonsrunde) i 2022.
  • CO2-avgiften skal økes på kontinentalsokkelen med 28 prosent.
  • SVs forslag om å innføre en omstillingsavgift på olje og gass skal utredes.
  • Men Senterpartiet har ikke måttet gi seg på skjerming av drivstoffavgift.

SV-sjefen: «Bedre på utslippskutt enn Solberg»

Da partene presenterte budsjettavtalen i Stortingets vandrehall var fortellingen fra Lysbakken denne: «Vi har lagt oppå hverandre tiltak som er så mange at vi er trygge på at det går i hop og at utslipp går ned».

– Er du helt totalt sikker på at det ikke viser seg at utslippene har gått opp ved utgangen av neste år, Lysbakken?

– Jeg føler meg veldig trygg på at effekten av alle tiltakene, gjør at dette budsjettopplegget er bedre på utslippskutt enn Erna Solberg sitt budsjettforslag. Det er jeg helt sikker på, svarer SV-lederen.

SV feirer «historisk» barnetrygd-seier

Samme dag som budsjettforhandlingene startet varslet SV overfor Vårt Land at de ville kreve et nasjonalt forbud mot at kommuner avkorter sosialhjelp for mennesker som mottar barnetrygd.

Det har SV fått gjennomslag for i budsjettavtalen. Sosialtjenesteloven skal endres slik at barnetrygd blir holdt utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjelp. Målet er at endringen trer i kraft 1. september 2022..

– Det mener jeg er en milepel. Avkortingen er en saga blott, sier Audun Lysbakken til Vårt Land.

– Nå har vi fått løst den vondeste floken om barnetrygden, nemlig at mange av de fattigste familiene i Norge ikke har fått glede av den, fordi mange kommuner har avkortet sosialhjelpen og tatt barnetrygden fra familier på sosialhjelp, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer med nye tiltak tirsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Ap fikk sosial refs. Redder budsjettet nå omdømmet?

I flere uker har budsjett-kritikken vært besk mot Ap og statsminister Jonas Gahr Støre: For manglende sikring av feriepenger til ledige. Dessuten var kutt i brillestøtte blant Solberg-regjeringens poster som ikke ble rettet opp.

Nå er dette på plass. For sent til at Ap kan få rettet opp tapt omdømme ute blant velgerne? Støre svarer slik:

– I politikken må du leve med at det er noen kalendere og etapper som er gitt. Du har kort tid til å lage et tilleggsnummer til et stort statsbudsjett. Vi har tatt flere grep som ikke har fått like stor oppmerksomhet. Blant dem at behov for store ressurskrevende tjenester ble sikret. At de med arbeidsavklaringspenger ikke ble stående med null fra første januar.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget etter at partiene har kommet til enighet i forhandlingene om statsbudsjettet.
Foto: Annika Byrde / NTB

Overfor Vårt Land fremhever Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at budsjettavtalen med SV også gjør distriktsprofilen bedre enn forslaget regjeringen selv la frem.

– Gir avtalen Norge et sosialdemokratisk budsjett eller et sentrumsbudsjett, Vedum?

– Det er et veldig godt Senterparti-budsjett, svarer han.

I Stortingets vandrehall la Vedum mest vekt på at det ikke blir dyrere å kjøre bil neste år og at 82 prosent får et lavere eller likt skatte- og avgiftstrykk neste år.

– Det har jeg vært opptatt hele tiden, sier Vedum.

Formuesskatten økes i budsjettenigheten. Men det er færre som må betale ettersom bunnfradraget heves til 1,7 millioner kroner.

Lysbakken taus om flyktninger

Om flyktninger var derimot Audun Lysbakken taus, både da han møtte pressen og i intervju med Vårt Land.

SV foreslo i sitt alternative budsjett å ta imot 5.000 kvoteflyktninger neste år, samt 1.000 asylsøkere fra Hellas. Til sammen er det dobbelt så mange flyktninger som Støre-regjeringen la opp til i sitt budsjettforslag.

I den ferske budsjettavtalen mellom de tre partiene står det derimot ingenting om flere flyktninger. Dermed ligger nivået som både Solberg- og Støre-regjeringene har lagt seg på fast: 3.000 kvoteflyktninger.

Forhandlingene startet mandag 15. november og er dermed unnagjort på to uker. Dermed rekker partene fristen for å bli enige før finansdebatten i Stortinget førstkommende torsdag. Da vil også budsjettet for 2022 formelt bli vedtatt.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter