Nyheter

Masud Gharahkhani innstilt som ny stortingspresident: – Vi skal rydde opp

Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani (39) blir etter alt å dømme ny stortingspresident. Han lover å gå helhjertet inn i ryddejobben Stortinget nå har foran seg.

– Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer, ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger, sier Gharahkhani.

Han er nå innstilt av Arbeiderpartiets stortingsgruppe til å overta som stortingspresident etter Eva Kristin Hansen (Ap), som trakk seg i forrige uke.

Gharakhani gjør det klart at han nå er motivert for en ryddejobb.

– Jeg har lyst til å rydde opp sammen med de politiske partiene her og administrasjonen. Det er viktig for å gjenreise tilliten til det norske Stortinget og demokratiet, sier han.

– Jeg går inn i denne jobben med hele mitt hjerte.

Vil komme raskt i gang

Bakteppet er en rekke avsløringer om feil og regelbrudd knyttet til stortingsrepresentantenes økonomiske goder – deriblant både pendlerboliger og etterlønn.

Gharahkhani opplyser til NTB at det første han vil gjøre som stortingspresident, er å ha møter med både presidentskapet og alle de parlamentariske lederne for å diskutere veien videre.

– Vi skal rydde opp. Det er viktig. Vi må sørge for at Stortinget raskest mulig kommer tilbake til det som det skal være, sier han.

Stortinget velger formelt ny stortingspresident torsdag.

Skiftet skjer i kjølvannet av avsløringer i Adresseavisen i forrige uke om at Eva Kristin Hansen i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det. Og en rekke andre lignende saker har de siste månedene vært i medienes søkelys.

Hansen valgte å trekke seg som stortingspresident etter at politiet torsdag åpnet etterforskning av pendlersakene.

Iranskfødt

Iranskfødte Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

– Mine foreldre flyktet til Norge etter en mislykket revolusjon og et hjemland i krig. Etter en lang reise kom vi til Norge med kun én dollar i lomma. En familie på tre. Foreldrene mine startet som jordbærplukkere i dette landet, forteller Gharakhani.

Han har tidligere vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og inntil nå vært 2. nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er stolt over at Gharakhani etter alt å dømme blir den første stortingspresidenten som har kommet til landet som flyktning.

– Jeg kjenner Masud Gharahkhani som en erfaren, rettferdig og ryddig politiker som er høyt respektert i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, sier han.

Myrli ute

Arbeiderpartiet bekrefter også at Kari Henriksen (66) fra Vest-Agder innstilles som fjerde visepresident. Hun blir også nytt medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Det betyr at Sverre Myrli fra Akershus ryker ut av presidentskapet. Myrli ble valgt til Stortingets fjerde visepresident så sent som 9. oktober.

Ap opplyser at Myrli går inn i næringskomiteen. Han blir også nytt medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og ny første vara til Delegasjonen til det parlamentariske partnerskap Asia-Europa (ASEP).

Innstillingen fører også til en rekke andre rokeringer: Åsmund Aukrust blir fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Nils-Ole Foshaug går inn som ny fraksjonsnestleder og Eva Kristin Hansen går inn som nytt medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Per Vidar Kjølmoen blir ny fraksjonsleder i næringskomiteen, Lubna Jaffery blir ny fraksjonsleder i kontrollkomiteen, og Tove-Lise Madland går inn som nytt medlem av helsekomiteen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter