Nyheter

Homopioner Kim Friele er død, 86 år gammel

GÅTT BORT: Kim Friele, som gjennom store deler av sitt liv kjempet for homofiles rettigheter, er død. Hun ble 86 år gammel.

Kim Friele døde fredelig mandag kveld. Det opplyser hennes nærmeste pårørende, Else Hendel, til NTB. Hendel er grandniese til Wenche Lowzow, som var gift med Kim Friele fram til Lowzow gikk bort i 2016.

Karen-Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele, ble født 27. mai, 1935 i Bergen.

Hun sto offentlig fram som homofil i 1963 som den første i Norge. Samme år meldte hun seg inn i homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948, som den gang var svært lukket.

Hun var leder i organisasjonen fra 1966 til 1971 og generalsekretær fra 1971 til 1989. Friele sto i spissen for forbundets kamp mot straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte homofili, og loven ble avskaffet i 1972.

Hun var dessuten sterkt medvirkende til at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1977, og at straffelovens paragrafer mot rasisme, inkludert diskriminering basert på seksuell legning, ble innført.

Trettebergstuen: – Umåtelig trist

Likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener Kim Friele er én av dem som har gjort mest for likestillinga i landet.

Anette Trettebergstuen.

– Norge hadde ikke vært det Norge vi kjenner, uten Kim Friele, og jeg hadde ikke vært meg. Det er umåtelig trist at hun har gått bort. Hun er en av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge. For at lhbti-personer kan leve fritt. Hun tok kampen personlig, og det kostet, sier Trettebergstuen.

Statsråden sier at alle nyter godt av at Friele aldri ga seg.

– Hun gikk foran på et tidspunkt hvor det var kriminelt å være skeiv, og har med sin personlighet, sin innsats og sin dedikasjon utrettelig kjempet for likestilling, og endret det norske samfunnet.

– Friele vil for alltid være symbolet på at endring er mulig, en av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, og et forbilde for oss alle. For meg var hun også en personlig venn, legger hun til.

Støre: – Fortalte hva det hadde kostet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) minnes Friele med dyp takknemlighet.

I en Facebook-post har han lagt ut av bilde fra 2019 av seg selv sammen med Friele og daværende AUF-leder Ina Libak.

– I samtale med Ina Libak og meg for to år siden fortalte hun litt om hva det hadde kostet, om hverdagsdiskrimineringen og voldsepisodene. Uten store fakter og med et smil om munnen, det var ikke seg selv hun ville framheve. For oss som hørte på, var det en sterk opplevelse, skriver Støre.

– Takk for alt du var og alt du gjorde, Kim. Vi skal fortsette kampen for at flere får være den de er og elske den de vil. I Norge og i verden, avslutter han.

En bauta har gått bort. Det er med dyp takknemlighet jeg vil minnes Kim Friele, som gikk foran i kampen for homofiles...

Posted by Jonas Gahr Støre on Monday, November 22, 2021

Kampen fortsatte

Friele har kjempet en mangeårig kamp, hatt diskusjoner i radio og TV, og alltid stått på barrikadene for det hun har trodd på.

Hun var æresmedlem i Arbeiderpartiet, der hun bidro til å opprette Forum for homofile og lesbiske. «Du har gjort Norge til et mer anstendig samfunn», sa statsminister Jens Stoltenberg i takketalen sin i 2008.

I 2000 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, en pris hun selv har betegnet som en av dem hun satte høyest. Friele har nemlig mottatt en rekke andre priser, iblant dem Homobevegelsens ærespris og Humanistprisen.

I 1978 ble hun tildelt Fritt Ord-prisen. Hennes sterke engasjement og kampånd kom igjen til syne da hun i 2009 leverte tilbake prisen fordi den ble tildelt Nina Karin Monsen. Monsen fikk prisen for sin kritikk av endringene i ekteskapsloven fra 2009. Disse endringene tillater at personer av samme kjønn kan gifte seg.

Friele har donert hele sitt omfattende arkiv, som dokumenterer kampen for homofiles rettigheter i Norge, til Skeivt arkiv og Universitetet i Bergen.

Forfatterskap og partnerskap

Kim Friele har også skrevet flere fagbøker, artikler og pamfletter, og har holdt svært mange taler og foredrag.

I 1975 ga hun ut boken «Fra undertrykkelse til opprør. Om å være homofil – og være glad for det», som ble regnet som et kampskrift som la grunnlaget for videre innsats. «De forsvant bare … Fragmenter av homofiles historie» fra 1985 handler om homofile i verdenshistorien fra Det gamle testamente til Hitlers Tyskland.

Friele var en kort periode gift med advokat Ole Friele jr., fra 1959 til 1960. I 1977 møtte hun politiker Wenche Lowzow, og fra 1979 var de et par offentlig.

Lowzow var den første åpent homofile stortingsrepresentanten i landet, og sammen flyttet de to kvinnene grenser i det offentlige rom med sine bekjennelser. 6. august 1993 inngikk Kim Friele og Wenche Lowzow partnerskap, som første par ut i Oslo rådhus.

I 1989 flyttet ekteparet fra Oslo og til hytta på Haugastøl på Hardangervidda. Da Lowzow døde i 2016, hadde de to fått nesten 40 år sammen.

Wenche Lowsow (til venstre) og Karen-Christine Friele var blant de fem første homofile parene i Norge som i 1993 inngikk parnerskap. Lowsow er tidligere stortingsrepresentant for Høyre. De to blir intervjuet mens debatten ruller inne i salen.

– Stor takknemlighet

Inge Alexander Gjestvang, leder for FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, omtaler Kim Friele som en bauta og pioner i norsk homobevegelse.

– Det var med stor sorg vi mottok dødsbudskapet mandag kveld, sier Inge Alexander Gjestvang til NTB.

Han omtaler Kim Friele som en pioner i norsk homobevegelse i en årrekke.

– Hun var en av de første som var åpen om hvem hun var med bilde og navn i en periode der mange var anonyme og brukte pseudonymer i offentligheten.

– Det er med stor takknemlighet at vi minnes hennes innsats i kampen for homofiles rettigheter, sier Gjestvang.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter