Nyheter

SV slår tilbake mot Rødt om feriepenger: – Gjør det lettere for Ap å bryte løfter

BUDSJETT: Audun Lysbakken og Mímir Kristjánsson i klinsj om feriepenger for mennesker som mottar dagpenger: – Rødt driver med spill, sier SV-lederen.

– Kritikken fra Rødt bidrar bare til én ting: Å lette presset på Ap og gjøre det lettere for regjeringen å ikke holde løftene sine.

Det sa SV-leder Audun Lysbakken da han talte til partiets landsstyre lørdag formiddag.

Der tok han et oppgjør med Rødts kritikk av at SV i budsjettforhandlingene med Ap og Sp ikke vil prioritere å sikre folk feriepenger i 2022 for dagpenger de fikk i 2021.

SV vil nemlig ikke å bruke krefter på å reversere «usosiale kutt» som Støre-regjeringen selv har lovet å snu, varslet Lysbakken før forhandlingene startet mandag.

Allerede samme dag anklaget Rødts Mímir Kristjánsson SV for å bidra i et «uverdig» politisk spill mellom de rødgrønne partiene. Resultatet blir Svarte-Per til arbeidsledige og økende politikerforakt, advarte Rødts mann i Arbeids- og sosialkomiteen blant annet i VG.

Nå har forhandlingene var en uke, men fortsatt lever kampen om fortellingen på venstresiden i feriepengesaken.

Forhistorien: Solberg strammet inn og Støre fant ikke penger

Det var i april i år at et enstemmig storting påla regjeringen «sørge for at det beregnes feriepenger for dagpenger mottatt i hele 2020 og 2021». Det skjedde etter at Frp snudde og gikk inn for en slik midlertidig ordning som følge av pandemien. Dermed så arbeidsledige ut til å kunne få feriepenger i 2022.

På rødgrønn side tok alle partiene til orde for å gjøre rettigheten permanent igjen etter Erna Solbergs borgerlige koalisjon fjernet den i 2015. Før valget lovet Arbeiderpartiet dette i sin «100-dagersplan» for en ny regjering. Også Senterpartiets tok før valget til orde for å gjøre ordningen permanent. Finanstalsmann Sigbjørn Gjelsvik var blant annet klar på dette, meldte FriFagbevegelse i februar.

Men da Solberg-regjeringen etter valgtapet la fram sitt budsjettforslag for 2022, var ordningen strammet kraftig inn. Med Solbergs modell vil 190.000 som har fått dagpenger i år ikke få feriepenger neste år likevel, melder NRK.

Og da Støre-regjeringen la fram sine forslag til endringer i Solbergs budsjett tidligere denne måneden, fant ikke Ap og Sp ekstra penger til feriepenger på dagpenger – verken i 2022 eller som permanent ordning.

Oppsagte SAS-ansatte demonstrerer i Norge foran Stortinget på Eidsvolls plass. 2.200 skandinaviske SAS-ansatte ble oppsagt fra SAS som følge av koronapandemien. Mímir Kristjánsson fra Rødt talte kort fra scenen.

Rødt-Kristjánsson: – En pinlig politisk faneflukt

– En pinlig politisk faneflukt denne høsten fra samtlige stortingspartier.

Slik oppsummerer Mímir Kristjánsson høstens hendelser i feriepengesaken overfor Vårt Land.

– Først prøver regjeringen Solberg å omgå et stortingsvedtak. Men det groveste sviket er at Støre-regjeringen droppet feriepenger til arbeidsløse og ikke rettet opp i svikten. For Høyre er jo egentlig mot dette. Ap og Sp har derimot lovet det ettertrykkelig til velgerne. Til slutt lar SV, av en godt forståelig forhandlingstaktisk grunn, saken falle ut av prioriteringslisten, fortsetter Rødt-politikeren.

Resultatet blir uansett at «alle på Stortinget ser dumme ut i folk øyne», mener han.

– De vet at Stortinget har gjort et enstemmig vedtak og at 100 mandater står bak løfter til arbeidsløse. Hvorfor skal folk engasjere seg i politikk, gå og stemme, hvis partiers løfter før valget bare fordufter etter kort tid?

Lysbakken svarer med samme mynt: – Rødt driver med spill

I lørdagens tale til SVs landsstyre slo Audun Lysbakken tilbake mot Rødt. Saken er kjempeviktig, understreket han, men Støre-regjeringen må holde sine egne løfter uten SVs hjelp:

– Hvorfor det? Det handler ikke om spill, men om alle menneskene som trenger at vi får gjennomslag for det som ikke står i Hurdalsplattformen. Det handler om alle usosiale kutt som regjeringen ikke har lovet å rydde i. Det handler om arbeidsfolk, uføre og mennesker med lite å leve av som ikke vil til å få drahjelpen de trenger gjennom regjeringsplattformen.

Overfor Vårt Land utdyper SV-lederen sitt svar på kritikken fra Mímir Kristjánsson.

– Har ikke Rødt et poeng i at også SV bidrar til at tilliten til politikere svekkes i denne saken?

– Rødt vrangleser det vi har sagt. De driver med spill. Det synes jeg er synd, for dette handler om folk, svarer Lysbakken.

Han ser feriepenger som «et av mange usosiale kutt som må rettes opp» etter Solberg-regjeringens åtte år ved makten. SV har ambisjoner om å rydde opp i langt flere av dem enn Ap og Sp har, ifølge Lysbakken. Dermed vanker det tøff kamp med Støre-regjeringen for SV om tema som uføre, kronikere og bostøtte, fastslår partilederen.

– Da må regjeringen holdes ansvarlig for å gjennomføre det den faktisk har lovet. Hvis man setter folk først, så legger man press på regjeringen fremfor å presse SV i et partipolitisk spill, sier Lysbakken.

Rødt-Kristjánsson låner Høyre-Høies talespråk

Én ting er Kristjánsson og Lysbakken derimot skjønt enige om: Arbeiderpartiet må ta det tyngste ansvaret i saken. Mímir Kristjánsson viser til at arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) lover feriepenger på dagpenger som fast rettighet senere:

– For å si som Bent Høie sa til ungdommen under koronaen: Neste sommer finnes ikke for denne gruppen. Det er nå de er arbeidsløse. Det er feriepenger i 2022 det handler om, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter