Nyheter

Kunnskapsministeren stanser godkjenning av nye private skoler

SKOLE: Kunnskapsdepartementet har bedt Utdanningsdirektoratet om å stanse godkjenning av nye, private skoler. En trist dag for norske elever, mener Høyre.

– Regjeringen satser på en sterkere offentlig fellesskole for alle, og vi vil stoppe privatiseringen av skolen som vi så under den forrige regjeringen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en uttalelse til NTB.

Siden 2015 er det godkjent 35 profilskoler og yrkesfagskoler. Utdanningsdirektoratet har åtte søknader til behandling. Kunnskapsministerens instruks om å stanse godkjenninger omfatter både søknader som allerede har kommet inn, samt søknader som kommer inn fram til fristen 1. februar neste år.

– Inntil regjeringen har lagt fram et lovforslag og Stortinget har behandlet det, fryser vi behandlingen av søknader om å bli privat profilskole eller privat yrkesfagskole. Disse søknadene vil bli behandlet når nytt lovverk er på plass, sier Brenna.

Regjeringen viser med dette at de velger bort kvalitet og mangfold til fordel for ideologi og struktur, mener Høyres stortingsrepresentant Margret Hagerup, som mener det er en trist dag for norske elever.

– Slik systemet er i dag, kan ikke skoler som er godkjent etter denne loven, drive kommersiell virksomhet, samtidig som tilskudd og elevbetaling skal komme elevene til gode og det er forbudt å ta utbytte. Jeg ser derfor ingen grunn til at regjeringen skal gå til så drastiske skritt som å nekte nye godkjenninger, sier hun til NTB.

Kunnskapsdepartementet presiserer overfor Vårt Land at denne instruksen ikke inkluderer kristne- og livssynsbaserte private skoler.

---

Fakta om profilskoler

  • Det er godkjent totalt 35 profilskoler og yrkesfagskoler siden dette ble innført som godkjenningsgrunnlag i 2015. Utdanningsdirektoratet har 8 søknader til behandling. Disse kom inn til søknadsfristen 1. februar i år.
  • Om lag 20 skoler har idrett som sin særskilte profil. Fem skoler har entreprenørskap og to skoler har realfag som sin særskilte profil. Blant de øvrige er det fredsstudier, demokrati og demokratisk ledelse og bærekraftig dannelse som er skolenes særskilte profil.
  • Instruksen om å fryse behandlingen omfatter både søknader som er innkommet, men ennå ikke ferdigbehandlet, og søknader som kommer inn til søknadsfristen per 1. februar 2022

Kilde: Kunnskapsdepartementet

---

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter