Nyheter

Risikerer velger-smekk ved budsjett-bråk

BUDSJETTKAMP: SV og regjeringspartiene kan gå på en smell blant velgere dersom spill og bråk tar overhånd i budsjettforhandlinger, mener valgekspert og veteran fra basketak.

– Kostnaden ved budsjettbråk i full offentlighet kan bli ganske stor, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

– De utsetter seg for stor risiko for reaksjoner fra velgere, sier Trine Skei Grande, eks-Venstre-leder som opplevde at budsjettstøy straffet seg.

Foran pågående forhandlinger inntok SV tøff posisjon mandag:

  • Et eget budsjettalternativ med store milliardkrav til Ap/Sp.
  • Partiet nekter å bruke penger på Solberg-kutt som Ap/Sp ikke selv har rettet opp.
  • SV vil også ha forhandlet inn politikk som ikke har noe med statsbudsjettet å gjøre.

Aardal: «Velgere kan få vansker med å forstå»

Dermed er det duket for tøffe forhandlinger – selv om omkvedet er at partene til slutt lykkes. Men oppspillet mandag ga publikum beskjed om tøffe takter, stor avstand – og fare for spill og bråk i offentligheten.

– Kan dette straffe enkelte av de tre partiene blant velgerne?

– Absolutt. I første omgang er det vanskelig å si for hvem av dem. Men løfter man blikket, kan vanlige velgere nå få vansker med å forstå det hele, svarer valgforsker Aardal.

Han påpeker at valgresultatet av venstre-opposisjonen selv ble fremstilt som en «historisk seier» der de sammen fikk «100 mandater». Bildet var en ny kurs og en politikk som skulle få gjennomslag.

Måndag gjekk startskotet for budsjettforhandlinga mellom regjeringspartia og SV. Frå høyre: Leiar i finanskomiteen Eigil Knutsen (Ap), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Torstein Bøe / NTB / NPK

Oppvasken tvinges ut i det åpne rom

– Men i ettertid er bildet – etter budsjett-justeringene – blitt et ganske annet. Det er klart situasjonen nå kan bli vanskelig å selge tilbake til velgerne, sier Aardal.

For det er i ettertiden kritikk gjerne kommer: Man holder ikke det man lovet i valg. Det kan ifølge Aardal også slå tilbake på norsk politikk – og politikerne som gruppe.

– Utfordringen nå er jo at oppvasken mellom forhandlingsparter tvinges ut i det åpne rom fordi vi har en mindretallsregjering. Med en flertallsregjering pågår budsjettkamper derimot «på kammerset», påpeker han.

---

Budsjettforhandlinger

  • 8. november kom regjeringens tilleggsnummer til Solberg-regjeringens statsbudsjett.
  • Mandag presenterte SV sitt alternativ. Senere på dagen startet forhandlinger med Ap og Sp.
  • Finanskomiteen har frist til å levere budsjettinnstilling fredag 26. november. Tirsdag 2. desember vedtas hovedrammene for neste år i finansdebatten.

---

Borgerlig tid: Bråket skremte

Fredelig var det definitivt ikke etter forrige regjeringsskifte i 2013, da Høyre/Frp-regjeringen skulle forhandle budsjettavtale med Venstre og KrF. De høstlige forhandlingene ble toppet med bråk i 2015 og 2016.

Budsjettdrama dominerte i nyhetssendingene. Velgerne fikk se og lese om amperhet, ultimatumer, sinte talsfolk inn og ut av dører, med presse jagende i korridorer.

I månedene etterpå ble Venstre straffet med fall på meningsmålingene. Også Høyre sank etter tumultene i 2016.

Oslo  20161128.
Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlater  statsministerboligen i Inkognitogaten etter budsjettforhandlingene mandag kveld.
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Grande: SV i Venstres rolle

– SVs velgere liker nok budsjettstøyen bedre enn Venstres velgere. Men det er ikke like sikkert at SVs liker den spilltaktikken vi nå ser, sier tidligere Venstre-leder Grande.

Hun jobber nå med bærekraft som partner i kommunikasjonsbyrået Footprint. I likhet med Aardal mener hun årets budsjettparter risikerer smekk fra velgerne.

Grande tror nettopp SV har forsøkt å lære av situasjonen Venstre og KrF havnet i for fem-seks år: SV vil ikke ta jobben med å rette opp budsjettposter som er kuttet, i praksis borgerlige reduksjoner som Ap/Sp ikke har penger til.

«Dustekutt» og «omkamper» stjeler kraft

– Men selv om det kan være spillteknikk, kan det bli umulig å forklare velgere at de ikke vil redde sosiale bevilgninger, mener Grande.

Ifølge Grande var Erna Solberg «ekspert» på å servere motparten kutt som ga årlige omkamper. Samt det Grande selv den gang kalte «dustekutt».

– «Dustekutt» var små kutt med stor symbolverdi. De ga stort bråk. I dag er brillekutt et slik dustekutt, bemerker hun.

Spår «tikkende bombe» på sikt

Om SV kan få reaksjoner om taktikk og spill, påpeker Grande at også regjeringspartiene risikerer trøbbel. Spesielt Sp har fått inn ren rekke lokale småseire overfor egne distriktsvelgere i regjeringens tilleggsbudsjett.

Det er små grep stortingsrepresentanter kan hilse hjem med: Se hva vi fikk til akkurat hos oss.

– KrF og Venstre la alltid inn slike lokale småseire. Taper Sp denne typen gjennomslag i forhandlinger, risikerer de etter hvert å sitte igjen med en drittsur stortingsgruppe. Det kan være en tikkende bombe på sikt, mener Grande.

Oslo 12.06.2017.
Valgforsker, Bernt Aardal, statsviter og valgforsker tilknyttet Institutt for samfunnsforskning og Universitetet i Oslo.
Foto: Joakim S. Enger

Valgforsker ser fallhøyde

Valgforsker Aardal mener partene i høstens runder står i fare for å «presse sitronen for hardt»:

– Den faren er der. Flere har jo pekt på at flere av SVs krav er veldig tøffe og retorikken hard. Da kommer det en fallhøyde inn i bildet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter