Nyheter

KrF-Bollestad i første ledertale: Nå må gamle merkelapper bort

LANDSMØTE: Olaug Bollestad varsler i sin første tale som partileder en ny måte å snakke på for KrF – og ny tone i abortsaken.

– Gamle merkelapper må bort. Som andre partier rommer KrF mennesker med ulik bakgrunn, og gjennom snart 90 år har vi alltid hatt perioder med indre spenninger

Det sa Olaug Bollestad lørdag ettermiddag i sin første tale som partileder i Kristelig Folkeparti.

Etterpå snakket Vårt Land med den nye partilederen. Hvor vil hun lede partiet hen?

Bakteppet for Bollestads første store budskap til partiet er krisevalget på 3,8 prosent. Det sendte KrF for første gang under sperregrensen.

Nå varsler Bollestad at partiet sammen må fornye de politiske løsningene, forsterke organisasjonen og forbedre kommunikasjonen.

Sentralt i det prosjektet er å gjøre noe med partiets image – å senke terskelen for å stemme KrF. Det gjorde Bollestad klart i talen.

Olaug-ordliste ga frempek: Snakke så folk forstår

Et frampek lå på bordene i landsmøtesalen allerede ved landsmøtestart: En «Olaug-ordliste» som med humor forklarte de rogalandske kraftuttrykkene Bollestad strør om seg med.

Nettopp kommunikasjon er noe Bollestad vil gripe fatt i:

– Jeg er ingen ekspert, jeg kan ingenting om PR-bransjen. Jeg er vel enhver kommunikasjonsrådgivers mareritt, sa hun i talen.

KrFs nye leder har allerede gjort suksess i fri dressur på Instagram. Nå vil hun ha partiet med på å snakke så folk forstår og uten jåleri:

– Så vet jeg at det vil være de forståsegpåerne som synes at jeg er litt enkel, fordi jeg bruker et enkelt språk. Men det, unnskyld utrykket, det driter jeg i, utbrøt Bollestad fra scenen.

Nå må KrF være stolte av politikken sin og snakke om den «på en måte som folk kan kjenne seg igjen i og forstå» uansett bakgrunn, fortsatte hun.

Landsstyremøte

Politisk fornyelse: Sosialt hjerte og velge sin abortkamp

Men skal KrF gjenreises som rikspolitisk maktfaktor, så krever det også politisk fornyelse, fastslo Bollestad i talen.

– La meg være så tydelig jeg kan: Vi fornyer oss ikke for å glemme våre verdier. Vi fornyer oss for å fremme våre verdier, sa Bollestad i talen.

Men samtidig er tersklene inn til partiet «for mange og for høye», mener Bollestad.

Hun fremhevet blant annet KrFs sosiale hjerte, men også en annen tone i abortsaken:

– Det krever noen klare verdivalg. Jeg mener at KrF på sitt beste er et parti som kjennes igjen på at vi i alle saker tar side for de fattigste, minste og mest utsatte i vårt samfunn. Dette sosiale hjertet pulserer i hele partiet, i KrFU og KrFK, gammel som ung, i bygd og by, sa hun.

Om abortspørsmålet sa hun:

– Heller ikke i dag er spørsmålet om vi skal beholde dagens abortlov. KrF har aldri vært for et totalforbud. I dag er det heller ikke i den politiske situasjonen aktuelt å stramme inn abortloven. Spørsmålet er om det blir en radikal utvidelse av abortgrensen eller ikke, sa Bollestad i talen.

Dette er merkelappene som Bollestad vil til livs

Etter talen snakket Vårt Land med Bollestad om fornyelse og merkelapper.

– Hva slags merkelapper er det konkret du vil rydde bort?

– Det kan være mange. Hvem er «gule», «røde» og «blå»? I KrF er vi nå alle gule, vi er et sentrumsparti.

– Er det merkelapper som «mørkemannsparti» og«bedehusparti»?

– Jeg er opptatt av å synliggjøre at vi ikke er en menighet. Vi er et parti. Vi skal lage politikk for alle, enten du går i kirken eller ikke. Du skal kjenne igjen at vi har forstått utfordringene dine og at vi løser noe i hverdagen din.

Skroter Solberg-plattformen fra Granavolden

– Eksisterer Solberg-regjeringens plattform i KrFs politikk eller er den nå borte?

– Det var ikke noe ekteskap da vi gikk inn i regjering, også med Frp. Da fikk vi gjennomslag, det var riktige valg da. Nå har vi 3,8 prosent og skal rendyrke vår profil som et sentrumsparti. KrFs politikk er vårt mandat.

Landsstyremøte

Bollestad om abortsaken: Enten vinne noe eller tape alt

– Hva sier du til dem som måtte spørre: Hva er vitsen med KrF hvis ikke partiet står opp for å stramme inn retten til selvbestemt abort?

– KrFs politikk vil alltid være gjenkjennelig om menneskeverd, rettsvern og barn i mors liv. Men politikk handler om å få flertall. Aktuelt nå er forslag om utvidelse av abortgrensen. Vi må gjøre det vi kan for å unngå dette - og derfor stå på dagens lov.

– Du er ikke da redd for å skuffe velgere?

– Nei, fordi dette handler om enten å tape alt, eller å vinne noe. Det er en viktig kamp å vinne.

Låner «kaffekopp-strategi» fra Sp-Vedum?

For å styrke organisasjon og fornye politisk strategi, vil den nye lederen ut og møte lokale KrF-ere. 15 kommuner fikk besøk forrige uke av Bollestad.

– De gode samtalene over ikke bare én kopp kaffe, men litervis, er der vi bygger, samler og løfter partiet framover, sa hun.

Nettopp «kaffekopp-strategien» har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum løftet fram som partiets suksessformel.

– Som å amputere halve armen og skryte av det

Men Bollestad refset også den gamle sentrumskameratens familieavtrykk i den nye regjeringen for nok en gang å halvere kontantstøtteperioden:

– Det tar ikke Sp så tungt. Nei, den nye familieministeren skrøt av at de har reddet halve kontantstøtten. Det er som om en lege som ved en feil har amputert en halv arm, etterpå skryter til pasienten fordi at han ikke ødela hele armen, sa hun.

Bollestad kom også med kraftubrudd mot Støre-regjeringen for å kopiert KrFs globale klimapolitikk bare for å sende regningen til verdens fattigste.

– Det er nesten ikke til å forstå at de finansierer det med å kutte 750 millioner i bistand. Det er usolidarisk og det er ikke bærekraftig Og det er skammelig urettferdig, sa hun til kraftig applaus.

Oslo 20211113. 
Kjell Ingolf Ropstad under KrF landsmøte 2021 på Thon Hotel Arena, Lillestrøm.
Foto: Javad Parsa / NTB

Bollestad takket Ropstad – møtt med stående applaus

Helt mot slutten av talen vendte Olaug Bollestad blikket mot Kjell Ingolf Ropstad, som tidligere i høst gikk av som følge av Aftenpostens skatteavsløring.

– Kjell Ingolf – jeg har fått fulgt deg på nært hold – og er så inderlig imponert over den enorme innsatsen du har lagt ned for KrF. Du er en raus, romslig og klok politiker. Tusen takk skal du ha! Jeg gleder meg til å jobbe sammen med deg på Stortinget, sa den nye KrF-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter