Nyheter

Bollestad valgt til leder i KrF – Bondevik roser valg av kvinne

VALG: Olaug Bollestad ble lørdag KrFs andre kvinnelige partileder. Dag Inge Ulstein knuste utfordrer i kampen om verv som 1. nestleder.

Olaug Bollestad ble valgt ved stående applaus på KrFs ekstraordinære landsmøte i Lillestrøm lørdag. Ingen motkandidater til ledervervet ble fremmet fra salen.

Fra talerstolen fikk hun støtte fra blant andre Kjell Magne Bondevik.

– Olaug, Dag Inge og Ingelin skal vite at de har full støtte fra veteranbenken, sa eks-partilederen.

– Det er flott at partiet nå velger en moden kvinne, sa Bondevik og poengterte at KrFs ledelse nå utfyller hverandre bra.

Utfordret Ulstein: – Her får vi en energikilde som atomkraft

Dag Inge Ulstein fikk derimot kamp om posisjonen som 1. nestleder av Truls Olufsen Mehus, leder i Troms og Finnmark KrF.

– Jeg vil fremme kandidaturet til den sorte andungen og den redelige rebellen Truls Olufsen Mehus. Med ham får vi troverdighet i våre haugianske tradisjoner. Her får vi en energikilde som atomkraft, sa Runar Enoksen, delegat fra samme fylke.

Men da stemmene var talt opp lørdag, vant Ulstein en knusende seier med 149 mot elleve stemmer.

De siste ukene har rykter svirret i sosiale medier om at fylkesleder i Troms og Finnmark KrF, Truls Olfusen Mehus, kunne bli fremmet som motkandidat til verv som partileder eller nestleder.

Før møtestart bekreftet han overfor Vårt Land at han var «til disposisjon» dersom noen ville fremme benkeforslag.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Bollestad: – Vettet er jevnt fordelt i dette partiet

Da det korte landsmøtet var avsluttet, møtte KrF-leder Bollestad pressen:

– Hva er det første du må ta tak i?

– Partiet skal i fellesskap ta tak. Vettet og erfaringene er ganske jevnt fordelt i dette partiet. Jeg har jo lang erfaring fra sykehus: Å sette feil diagnose er det verste du gjør. Det viktige er å sette riktig. Derfor vil jeg lytte til  mine folk før jeg gir en programerklæring, sier Bollestad til Vårt Lad.

– Hvem er er drømmevelgerne du vil ha tilbake?

– Folk ute skal kjenne at enten de går i kirken eller ikke, har KrF en politikk som gjør at de ser at KrF treffer deres hverdag og gir løsninger på den, sier hun.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

«Røde» Brosvik og Maurud snakket fram Bollestad

Før Bollestad ble klappet inn, talte blant annet Trude Brosvik fra Vestland KrF varmt om henne:

– Alle vet at Olaug og jeg sto på hver vår side for et part år siden. Tross dette har jeg ingen problemer med å peke på Olaug. Det såkalte sidevalget var knyttet til en parlamentarisk posisjon.

– Hun er noe av det mest folkelige vi har og gjør seg forstått utover partiet. Hun viser en omsorg som lyser utenpå og inni. Det trengs. For mange oppfatter oss som et pekefingerparti opptatt av moral og andres moral, utdypet Brosvik.

Også fra Innlandet KrF sin leder vanket det støtte:

– Det er lenge siden KrF gikk frem i et stortingsvalg. Det var i 1997. Da hadde vi også en kvinnelig leder. Jeg bare nevner det, sa fylkesleder Oluf Maurud,.

Valgkomitéleder: – Krevende situasjon for partiet

For lederen av KrFs valgkomité, Helga Marie Bjerke, kom oppdraget med å finne ny partileder overraskende.

– Det har vært en krevende situasjon for partiet, sa leder Helga Marie Bjerke da hun talte til landsmøtet.

19. september varslet nemlig Kjell Ingolf Ropstad at han går av som partileder etter et dramatisk døgn for ham selv og KrF, som følge av Aftenpostens skatteavsløring. Få dager før gjorde KrF et historisk dårlig valg og røk under sperregrensen.

Også prosessen med å finne ny leder har hatt tilløp til drama: Dag Inge Ulstein seilte først opp som favoritt til å overta, men på oppløpssiden varslet han at han ikke var aktuell for det øverste vervet. Vårt Land avdekket fredag spillet i kulissene før valget.

Dermed ble Bollestad enstemmig innstilt av valgkomiteen.

– Hun er faglig sterk, folkelig og god til å bygge lag, sa Bjerke om Bollestad i talen sin.

Ulstein takket ja til å bli innstilt som andre nestleder. Om Ulstein sa hun:

– Han er en idealist med et stort engasjement for de sårbare rundt oss. Han har erfaring fra lokale og nasjonale områder. Sammen med andre nestleder Ingelin Noresjø vil de gjøre en veldig viktig jobb for partiet.

– Jeg anbefaler landsmøtet på det sterkeste å følge innstillingen, sa Bjerke.

---

Olaug Bollestad

  • Født 4. november 1961 i Strand i Rogaland.
  • Utdannet sykepleier. Arbeidet som leder på Stavanger universitetssjukehus før hun ble ordfører i Gjesdal kommune i 2007.
  • Valgt inn i Rogaland fylkesting i 2007.
  • Har vært valgt inn på Stortinget siden 2013, og er i dag medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
  • 2. nestleder i KrF fra 2015 til 2017. Deretter 1. nestleder.
  • Var landbruksminister i perioden 22. januar 2019 – 14. oktober 2021.
  • Konstituert partileder fra 24. september i år etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg. Var også konstituert leder i en periode i 2019 etter at Knut Arild Hareide gikk av.
  • Ble lørdag valgt til partileder i KrF.
  • Kilde: NTB

---


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter