Nyheter

Gunnar Stålsett ut mot beslutning om papirløse Lula: – Frp har fortsatt asyl-kvelertak

PAPIRLØSE: Biskop emeritus Gunnar Stålsett er «trist og sint» over at hans mangeårige renholder, Lula Tekle, bare får oppholdstillatelse med ekstra begrensninger.

– Jeg er både trist og sint. Etter to års ventetid blir det som skulle være en gledens dag for noen få lengeværende eldre asylsøkere, dessverre preget av Fremskrittspartiets fortsatte kvelertak i asylpolitikken.

Det skriver biskop emeritus Gunnar Stålsett i en e-post til Vårt Land.

Onsdag kveld meldte samme avis at Utlendingsnemnda (UNE) har gitt hans mangeårige renholder, Lula Tekle, oppholdstillatelse som del av Solberg-regjeringens «engangsløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere som har bodd lenger enn 16 år i Norge».

Lula Tekle havnet i medias søkelys da den tidligere Oslo-biskopen i 2019 sto fram i Vårt Land og fortalte at han i 14 år hadde gitt jobb til den papirløse asylsøkeren uten oppholdstillatelse.

Før jul samme år ble Stålsett dømt til betinget fengsel og bot for brudd på utlendingsloven.

– Kvelden før rettssaken mot meg kom Solberg-regjeringen med et utspill om en form for amnesti for ureturnerbare. De som trodde på det, er blitt lurt, skriver Stålsett nå.

Gunnar Stålsett og Lula Tekle i Oslo tingrett

– Etter 20 år dømmes Lula til fortsatt uvisshet

Han reagerer på at oppholdstillatelsen Lula Tekle har fått er midlertidig og med ekstra begrensninger. Den kan ikke danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse, men må i stedet fornyes hvert år.

– I Lulas tilfelle oser vedtaket fra UNE av mangel på godvilje. Etter 20 år som papirløs og ureturnerbar dømmes hun til et liv i fortsatt uvisshet. Allerede om ni måneder må hun søke på nytt om forlengelse for ett år, skriver Stålsett.

Vedtaket begrunnes med «tvil om klagerens identitet». For å få fast opphold, må Tekle fremvise pass fra hjemlandet sitt.

– Det er overraskende at vedtaket henges på en ubegrunnet mistanke om at hun er etiopisk. Jeg har aldri hatt grunn til å tvile på at hun er eritreer, slik hun selv hevder. For å få etiopisk pass må hun til ambassaden i Stockholm, Berlin eller London. Det vil være krevende for hvem som helst, skriver Stålsett.

Vil ha justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på banen

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) frykter Lula Tekles begrensede oppholdstillatelse vil gi henne et fortsatt vanskelig liv i Norge, blant annet kan det gjøre det vanskelig å få fødselsnummer og dermed skikkelig legitimasjon, tror Noas.

– Hvis avgjørelsen i Lulas tilfelle skal legges til grunn, er et trangt nåløye diktert av et fremmedfiendtlig menneskesyn gjort ennå trangere. Jeg tror ikke det gjenspeiler den norske folkeviljen, sier Gunnar Stålsett.

Nå ønsker Stålsett, som var leder i Senterpartilet fra 1977 til 1979, at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal komme på banen.

– Jeg håper at den nye justisministeren, Emilie Enger Mehl vil evaluere forskriften og praktiseringen av den og bidra til en mer human asylpolitikk, skriver han.

Den tidligere biskopen i Den norske kirke takker avslutningsvis Noas og organisasjonen Mennesker i Limbo for å ha «vist medmenneskelighet og hjulpet ureturnerbare i en uryddig og langdryg prosess.»

Frps innvandringspolitiske talsperson Erlend Wiborg spør om signala frå Ap i valkampen berre var prat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

Frp: – En farlig tankegang

Vårt Land har forelagt Gunnar Stålsett sine uttalelser for Frps innvandringspolitiske talsperson, Erlend Wiborg.

– Norske myndigheter har gått grundig inn i saken hennes i flere runder og over lengre tid. De mener hun lyver om identitet og opprinnelsesland. Da bør hun ikke få opphold og i hvert fall ikke varig opphold, sier han.

Uavhengig av om man ønsker en streng eller liberal asylpolitikk, så bør alle være enig om at personer som ikke har rett på opphold skal forlate landet igjen, mener Frp-politikeren.

– Biskop Stålsett bør også se at det går på bekostning av personer som har reelt behov for beskyttelse, hvis vi begynner å gi varig oppholdstillatelse til folk som ikke har det, sier Wiborg

– Går det en grense et sted, der man har levd så lenge i uvisshet og uten rettigheter i et land at man bør få opphold?

– Det er en farlig tankegang at man belønnes for å oppholde seg illegalt i Norge så lenge. Et sånt system kan vi ikke ha.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Hans Andreas Starheim

Hans Andreas Starheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter