Nyheter

Norge gjenopptar bistanden til Afghanistan, men bare gjennom organisasjoner

Norge gjenopptar bistanden til Afghanistan, men bare gjennom internasjonale og ikke-statlige organisasjoner, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) håper på et unntak fra reglene om konkurranseutsetting på jernbanen, etter at Norge ble en del av EUs fjerde jernbanepakke. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Utenriksministeren viser til den dramatiske humanitære situasjonen i landet etter at Taliban igjen tok makten.

– Situasjonen i Afghanistan er katastrofal. 97 prosent av landets befolkning står i fare for å falle under fattigdomsgrensen, sier Huitfeldt (Ap), som understreker at den norske hjelpen ikke skal sluses gjennom Taliban.

– Vi vil kanalisere den gjennom FN-apparatet, og vi ønsker at den rettes direkte mot kvinneorganisasjoner i Afghanistan sier hun til NRK.

Norge har satt av 325 millioner kroner i støtte til Afghanistan i 2021, ifølge kanalen.

Hungersnød

Norge og mange andre land stanset hjelpen til Afghanistan etter Talibans lynraske maktovertakelse i august. Den ble fulgt av en kaotisk tilbaketrekking av vestlig personell og afghanere som hadde hjulpet USA og Nato.

Taliban lovet å gjenopprette stabilitet i landet, men sliter både med internasjonale sanksjoner og blodige angrep fra ekstremistgruppen IS-K.

Siden har det oppstått en stadig mer alvorlig matkrise. I slutten av oktober advarte flere hjelpeorganisasjoner om at 22 millioner afghanere vil lide under akutt matmangel denne vinteren. Fem millioner av dem er barn.

FN-kilder uttalte til AFP at krisen i Afghanistan allerede var mer alvorlig enn situasjonen i Jemen og Syria, og at det bare er i Kongo det er verre.

– Afghanistan er nå i en av verdens verste humanitære kriser – hvis ikke den verste – og matsikkerheten har kollapset, sa David Beasley, sjef for Verdens matvareprogram (WFP).

Omprioritering

WFP opererer med fire ulike grader av matmangel. Afghanistan befinner seg i fase tre, som er den nest alvorligste.

Norske diplomater møtte i oktober representanter fra Taliban i Doha til samtaler om fred, stabilitet og humanitær bistand til Afghanistan.

– Formålet var først og fremst å diskutere den kritiske humanitære situasjonen for det afghanske folk, og å snakke med dem om vår sterke bekymring for afghanske kvinner og jenters rett til utdannelse og arbeid, sa statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet til VG.

Norge varslet allerede i september at penger som opprinnelig skulle gått til langsiktig bistand i Afghanistan, var omprioritert til humanitær hjelp i landet. Pengene skal gå til FN-organisasjoner som driver hjelpearbeid i landet, samt Røde Kors, opplyste Solberg-regjeringen da i en uttalelse.


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter