Nyheter

Misjonsorganisasjoner sender folk ut av Etiopia

ETIOPIA: Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere om å forlate Etiopia. Misjonssambandet og Misjonsselskapet sender nå folk ut av landet.

«Forholdene i Etiopia er uoversiktlige og usikre (...) Vår bønn er at Gud skaper fred i landet og mellom menneskene i Etiopia.»

Det skriver Det norske misjonsselskap på Facebook lørdag formiddag.

Fredag kveld skjerpet Utenriksdepartementet (UD) reiserådet og oppfordrer alle norske borgere til å forlate Etiopia.

Både Det norske misjonsselskap (NMS) og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skriver at de nå sender ansatte ut av landet.

  • Misjonssambandet har vedtatt å evakuere alle barnefamilier og alle som har arbeidsoppgaver knyttet til Den norske skolen. De fleste vil reise til Kenya. Noen internasjonalt ansatte blir igjen. Akkurat nå har organsiasjonen 17 voksne og 10 barn i Etiopia. Det skriver organisasjonen på sine hjemmesider.
  • Misjonsselskapet skriver på Facebook at de sender hjem tre voksne og tre barn. Planen er at de skal reise med fly med avgang natt til mandag.

Landdirektøren i Kirkens Nødhjelp blir igjen

Kirkens Nødhjelp har bare en internasjonalt ansatt i Etiopia: landdirektør Eivind Aalborg. Han blir igjen i landet.

– Vi har ikke trengt å sende hjem noen. Vi har avlyst planlagte internasjonale besøk, sier utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp Arne Næss-Holm, til Vårt Land.

Opprørere fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromofolkets frigjøringshær (OLA) nærmer seg hovedstaden, og det er erklært unntakstilstand i landet.

Vi er helt avhengige de lokalt ansatte, som er dyktige.

—  Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp

FNs sikkerhetsråd ber partene stanse kampene og inngå våpenhvile.

Arne Næss-Holm sier Kirkens Nødhjelp følger situasjonen tett, men sier det er utfordrende å få et godt overblikk over situasjonen.

– Det er vanskelig med tilgang på etterettlig informasjon.

Hyller de lokalt ansatte

Samtidig som internasjonale bistandsarbeidere når forlater landet, blir de lokalt ansatte igjen.

Misjonssambandet NLM skriver på sin Facebook-side:

«Vi oppfordrer dere alle til å bli med i bønn for land og folk, og for våre utsendinger og etiopiske ansatte.»

Flyktningar frå Tigray

Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp sier deres 52 lokalt ansatte er avgjørende for organisasjonen.

– Vi er helt avhengige de lokalt ansatte, som er dyktige. Arbeidet vårt blir opprettholdt i de fredelige områdene i Etiopia. I konfliktområdene Amara og Tigray prøver vi å være til stede for å hjelpe de som flykter, sier han.

UD har ikke oversikt over nordmenn

UD opplyser til Vårt Land at de ikke har oversikt over hvor mange nordmenn som nå oppholder seg i Etiopia. De bistår ikke med evakuering av nordmenn, siden det fremdeles går kommersiell flytrafikk fra landet.

Reisende kan registrere seg på nettsiden reiseregistrering.no, for å oppgi kontaktopplysninger hos Utenriksdepartementet. UD opplyser at listene de har fra denne registreringen, ikke er fullstendige.

Både det danske og det finske utenriksdepartementet oppfordrer nå sterkt sine borgere i Etiopia om å forlate landet.

Også USA ba fredag amerikanske borgere om å forlate Etiopia så fort som mulig.

Nærmer seg Addis Abeba: – Står overfor en katastrofe

Opprørere fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromofolkets frigjøringshær (OLA) nærmer seg hovedstaden Addis Abeba, og det er erklært unntakstilstand i landet.

Fredag kunngjorde en allianse av ni opprørsgrupper at de vil slå seg sammen for å kjempe mot den etiopiske regjeringen.

– I Norges kontakt med partene i Etiopia og i FNs sikkerhetsråd oppfordrer vi alle parter til å legge ned våpnene og til gå i dialog. Etiopia står overfor en omfattende humanitær katastrofe. Vi har oppfordret etiopiske myndigheter til å legge til rette for full og uhindret tilgang av forsyninger og hjelpearbeidere til alle deler av landet, sier Huitfeldt.

---

Konflikten i Etiopia

  • Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og tigrayene, som utgjør 6–7 prosent av Etiopias befolkning, tok full kontroll over landets militære styrker og etterretningsvesen i 1991, noe de hadde helt fram til Abiy Ahmed ble statsminister i 2018.
  • I begynnelsen av november 2020 tok soldater fra TPLF kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele. Der sikret de seg også store mengder våpen, inkludert raketter. Få dager senere beordret Abiy en stor militæroffensiv mot Tigray-regionen.
  • Det kom en rekke meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter fra området. Flere TPLF-ledere ble også likvidert i tiden etter.
  • Kampene har siden fortsatt og spredt seg til naboregionene Afar og Amhara, og TPLFs styrker nærmer seg nå hovedstaden Addis Abeba.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

NTB

NTB

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter