Nyheter

Kjendis-opprop for vaksiner til Afrika

PANDEMI: En rekke norske kjendiser ber G20-landene prioritere vaksiner til afrikanske land, blant dem Sissel Kyrkjebø, Trygve Skaug og Frank Kjosås.

Trygve Skaug, Sissel Kyrkjebø og Finn Schjøll er blant kjendisene som har signert oppropet.

Her hjemme er det mange som knapt merker pandemien. Gjenåpningen er i stor grad gjennomført, alle som vil kan få vaksine, vi diskuterer problemstillinger rundt tredje vaksinedose og vaksinering av barn. Mange andre steder i verden herjer fortsatt pandemien.

Til helgen samles noen av de mektigste menneskene i verden: Lederne for G20-landene.

Unicef har i den forbindelse tatt initiativ til et opprop for bedre vaksinefordeling i verden. De oppfordrer lederne i G20-landene til å prioritere å gi vaksinedoser til afrikanske land.

«Dere har satt som mål at 70 % av verdens befolkning skal vaksineres mot covid-19 innen midten av 2022. Mange rike land er i rute, men bare en liten andel av Afrikas befolkning er fullvaksinert. Denne skjevfordelingen er urettferdig og et stort feilgrep. Den setter afrikanere – og resten av verden – i stor fare», heter det innledningsvis i oppropet.

– Viktig

Blant de norske profilene som har signert finner vi navn som Trygve Skaug, Frank Kjosås, Sissel Kyrkjebø og Finn Schjøll.

Schjøll er for mange kjent som TV-profilen «Blomster-Finn». Han er klar på at «så lenge vi har covid i verden, så er det ubehagelig for oss alle».

Schjøll mener derfor det er viktig at alle gjør det lille de kan, for å få bukt med pandemien og den urettferdige vaksinefordelingen.

– Man sier ofte det er viktig fordi man blir spurt, men dette er viktig uansett. Det er en realitet at mange i de fattige landene ikke har råd til å leve som oss. Da må vi gjøre det vi kan, sier han til Vårt Land og legger til:

– Du kan komme langt med god oppdragelse. Vi i Norge har blitt så veloppdragne at vi skjønner at alle mennesker er like mye verdt. Vi ville føle oss uvel om det var på et annet vis.

Bildet viser Finn Schjøll.

– Har du tro på at dette kan fungere? At et slikt opprop kan få G20-lederne til å prioritere vaksiner til afrikanske land?

– La oss håpe det. Hvis vi gir opp før vi har startet, så vil vi aldri komme noen vei med noe, slår han fast.

Se listen over de norske kjendisene som har signert og les hele oppropet nederst i saken.

WHO: Pandemien er ikke over

Pandemien er langt fra over, slår WHO fast. Særlig har Afrika hatt store utfordringer på grunn av manglende tilgang på vaksiner, tester og behandlingsformer, heter det i en ny uttalelse fra organisasjonen, gjengitt av NTB.

Bare 14 doser har blitt satt per 100 mennesker på det store kontinentet. Til sammenligning er tallene 128 doser per 100 mennesker i USA og Canada, 113 i Europa, 106 i Latin-Amerika, 103 i Oceania, 102 i Asia og 78 i Midtøsten.

Samtidig er det framgang på feltet. Denne uken lovet vaksineprodusenten Moderna at det skal levere opptil 110 millioner doser med koronavaksine til det afrikanske markedet, skriver NTB.

Selskapet skal være klar til å levere 15 millioner doser innen utgangen av året, og ytterligere 35 millioner i løpet av første kvartal neste år. I andre kvartal 2022 legger Moderna opp til å levere opptil 60 millioner doser.

– Dette er første steg i vårt langvarige partnerskap med Den afrikanske union som har vært tydelig i behovet om langt flere doser med koronavaksine. Afrika med sine 1,3 milliarder innbyggere står nå igjen som den delen av verden hvor færrest er vaksinert, bare så vidt over 5 prosent, skriver Moderna.

Avtalen er ikke del av det globale Covax-samarbeidet hvor Moderna skal bidra med 500 millioner doser, med start fra slutten av året, skriver NTB.

En helsearbeider setter en dose av koronavaksinen Moderna utenfor en moské i i Abuja i Nigeria. Mens Nigeria allerede er i gang med andre vaksinerunde, er mange andre land i Afrika langt bak når det gjelder å vaksinere innbyggerne. Foto: Gbemiga Olamikan/ AP/NTB

Oppropet er blant annet signert av:

 • Grace Bullen, bryter
 • Trygve Skaug, musiker
 • Kingsford Siayor, skuespiller
 • Thorbjørn Harr, skuespiller
 • Jarle Bernhoft, musiker
 • Ane Brun, musiker
 • Frank Kjosås, skuespiller
 • Safari Shabani, TV-profil
 • Janne Formoe, skuespiller
 • Finn Schjøll, TV-profil
 • Sebastian Zalo, musiker
 • Penelope Lea, klimaaktivist
 • Jamal Sheik, aktivist
 • Kevin Haugan, musiker
 • Hilde Skovdahl, TV-profil
 • Snow Boyz, musikere
 • Sissel Kyrkjebø, musiker
 • Marna Haugen, komiker og influencer
 • Hanna-Martine, TV-profil og Youtuber
 • Joakim Kleven, TV-profil

Her er hele oppropet:

Kjære G20-ledere,

Dere har satt som mål at 70 % av verdens befolkning skal vaksineres mot covid-19 innen midten av 2022. Mange rike land er i rute, men bare en liten andel av Afrikas befolkning er fullvaksinert.

Denne skjevfordelingen er urettferdig og et stort feilgrep. Den setter afrikanere – og resten av verden – i stor fare. Ukontrollert spredning av viruset kan skape nye og enda farligere varianter. Rike land har lovet å gi over en milliard vaksiner i år, og flere hundre millioner i 2022. Dette gir oss håp. Men Afrika kan ikke vente. Vi trenger dosene nå!

Så kjære verdens ledere: Vi ber dere om å gi vaksinedoser til de som trenger dem mest – innen desember. I tillegg til vaksiner er det et stort behov for ressurser til å lære opp helsearbeidere, gi dem beskyttelsesutstyr og sikre en trygg oppbevaring og transport av vaksinene.

Vi har ingen tid å miste. For hver dag som går uten at Afrika får vaksinert sin befolkning, øker presset på allerede sårbare helsesystemer. Pandemien rammer barna hardest. Flere barn lider av underernæring og mangler tilgang til livsviktig helsehjelp og barnevaksiner. I Afrika sør for Sahara, har fire av fem familier uforutsigbar inntekt og lever fra hånd til munn. Mange barn får ikke vende tilbake til skolen igjen på grunn av fattigdom. Flere barn enn noen gang tvinges ut i barnearbeid eller inn i barneekteskap.

Husker du lettelsen etter at du fikk din første vaksinedose? Husker du den første, etterlengtede klemmen eller da barna dine fikk hverdagen tilbake? Afrika trenger også det.

Vi vet hvordan pandemien kan bekjempes. Men vi må gjøre det sammen. Vær så snill – gi doser til Afrika innen desember.

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor er vaktsjef i Vårt Land.

NTB

NTB

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter