Nyheter

Naboer henter hjem IS-kvinner - Norge nekter

SYRIA: Finland har gjort det, Danmark likeså. Nå henter Sverige flere IS-kvinner hjem. Støre-regjeringen sier bestemt nei til å gjøre det samme.

Nordisk land erkjenner ansvar for kvinner som reiste til Syria og kjempet for terrororganisasjonen IS. Flere av dem fikk barn med fremmedkrigere.

Finlands utanriksminister Pekka Haavisto opplyser at myndighetene – ut fra grunnloven – har en plikt til å sikre finske barn som holdes i leire, grunnleggende rettigheter.

Den eneste måten å gjøre det på, er å hente dem hjem til Finland.

Av hensyn til barnets beste må da også mødrene hentes med hjem, forklarer Finlands utenriksdepartement.

Norge følger ikke naboene. Både Solberg-regjeringen og nå Støre-regjeringen nekter å hente hjem kvinner og barn.

En sikkerhetsrisiko

Nå er tre svenske kvinner med åtte barn på vei hjem fra al-Roj-leiren i Syria og blir møtt av politi på Arlanda torsdag ettermiddag.

Gruppa forlot leiren i det nordøstlige Syria onsdag morgen og er på vei til Nord-Irak. Derfra drar de videre med fly til Sverige. Kvinnene har tidligere tatt DNA-prøver for å bekrefte identiteten sin, skriver Expressen.

Kvinnene utvises av det kurdiske selvstyret, som betrakter dem som en sikkerhetsrisiko, og har bedt alle land som har kvinner og barn i leiren, om å hente dem hjem.

I september kom også tre svenske kvinner hjem fra Syria med sine barn. To av dem ble siktet for krigsforbrytelser i forbindelse med oppholdet i IS-området, mens den tredje ikke er mistenkt.

leir

Hente flere barn

Danmark hentet i begynnelsen av oktober hjem tre danske kvinner og 14 barn fra en kurdiskkontrollert fangeleir i Syria. Kvinnene og barna har vært i Syria siden 2014. De forlot som svenskene al-Roj-leiren - og kom til Danmark medf fly.

Den danske regjeringens beslutning om å hente dem hjem er basert på en sikkerhetsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Alle de tre mødrene er siktet for terror.

– Det kan bli nødvendig å evakuere flere barn fra Syria, men ikke flere foreldre, sa statsminister Mette Frederiksen for to uker siden.

Bare det å oppholde seg i en konfliktsone i Syria uten tillatelse fra myndighetene medfører ubetinget fengsel i Danmark, uavhengig av årsak til oppholdet.

Brev fra FN

I juli hentet Finland hjem en mor med to barn, i desember kom to kvinner med tilsammen seks barn. De finske kvinnene blir etterforsket med tanke på at de er strafferetslig ansvarlige for terrorhandlinger i Syria.

Finsk UD opplyser at fortsatt befinner det seg titall finske barn med mødre i Syria. Planen er alle skal få komme hjem til Finland.

Tidligere i år ba FN, i et brev til regjeringene i Danmark, Finland, Norge og Sverige – og 53 andre land – om å hente ut barn og mødre fra leirene Al Hol og Roj i Syria. De peker på dårlig sikkerhet og den generelle humanitære situasjonen i leirene.

Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere

—  Anniken Huitfeldt, utenriksminister

Norge sier nei

I utgangspunktet vil ikke Støre-regjeringen hente hjem folk som drar ut som fremmedkrigere, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

– Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere. Alle har jo rett til å be om konsulær bistand, men jeg kan ikke kommentere situasjonen ut over det, sier hun.

Men utenriksministeren er «veldig bekymret for barna».

Huitfeldt avslag kommer etter at Aisha Shazadi Kausar, som dro til Syria for å slutte seg til IS, igjen ber norske myndigheter om å hente henne tilbake.

– Nå vil en langt mer moderat versjon av meg vende hjem, sier Aisha Shazadi Kausar til NRK.

I mai i år prøvde Kausar å få hjelp fra Solberg-regjeringen. Men de avslo.

Fire norske kvinner med barn skal oppholde seg i Syria.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter