Nyheter

Minnegudstjeneste i Kongsberg kirke

KONGSBERG-DRAPENE: I Kongsberg kirke holdes det minnegudstjeneste for de fem som ble drept i Kongsberg sentrum denne uken.

Det var Andréa Meyer, Hanne Merethe Englund, Liv Berit Borge, Gunnar Erling Sauve og Gun Marith Madsen som onsdag denne uken mistet livet da en mann gikk til angrep med pil og bue i sentrumsgaten i Kongsberg, Hyttegata.

I dag minnes ofrene etter det brutale angrepet i en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke.

Blant de besøkende utenfor lokalsamfunnet er blant annet kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Moské stenge dørene

Noen av de første meldingene om drapsmannen inneholdt opplysninger om at han var en islamsk konvertitt, og at hendelsen ble vurdert som et terrorangrep. Det førte til at den lokale moskéen i Kongsberg så seg nødt til å stenge ned lokalene sine.

– Av erfaring så blir muslimer og islam fort i fokus i slike hendelser som dette. Vi besluttet derfor i går å holde moskeen stengt i dag, sa Oussama Tlili, styreleder i Kongsberg Islamsk Kultursenter, til Vårt Land dagen etter angrepet.

Senere har det kommet frem opplysninger fra politiet som tyder på at dette ikke stemmer riktig godt, men at det er mannens psykiske helse som kan ha vært årsaken til at han utførte angrepet.

KONGSBERG-DRAPENE: Andrea Meyer (oppe fra venstre), Liv Berit Borge, Gun Marit Madsen (nede fra venstre), Hanne Englund og Gunnar Erling Sauve.

---

Kongsberg-drapene

  • Fem personer ble drept og tre skadet onsdag 13. oktober da en mann med pil og bue angrep folk i Kongsberg sentrum.
  • Alle framstår som tilfeldige ofre ifølge politiet.
  • Kort tid etter ble 37 år gamle Espen Andersen Bråthen pågrepet.
  • Bråthen ble to dager etter hendelsen varetektsfengslet for fire uker.

---

– Dette preger alle

Helge Skaaheim er pastor i Norkirken Kongsberg, som ligger omtrent 100 meter fra Coop-butikken der angrepene skal ha startet. Han skulle vært i området da angrepet tok sted onsdag kveld. Siden de oppdaget at området var sperret av møttes de heller på zoom. Først senere på kvelden forstod de årsaken til avsperringene.

– Sånt skjer bare i utlandet føler vi, men nå skjer det rett utenfor døra vår. Det er klart det preger oss alle, sier pastoren.

Drapene på Kongsberg.

Skaaheim understreker at Kongsberg er en liten by, og at mange i menigheten kjenner eller kjenner til de drepte eller skadde. Han forventer at det skal komme reaksjoner når navnene blir kjent for folk.

– Nå er vi i en tilstand der vi greier å ta alt innover oss, alt føles litt uvirkelig.

Pastoren sier innbyggerne i Kongsberg har sett på det som en trygg by, der man ikke trenger å låse ytterdøra når man er hjemme.

– Det tenker kanskje en del annerledes om i dag, sier pastoren.


Amalie Vadla

Amalie Vadla

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter