Nyheter

Russiske myndigheter gratulerer kritiker med fredsprisen

NOBELS FREDSPRIS: Maria Ressa og Dmitrij Muratov har vunnet fredsprisen for sin maktkritiske journalistikk i henholdsvis Filippinene og Russland. Vladimir Putins talsmann gratulerer, mens Filippinenes president foreløpig er stille.

Fredag kunngjorde Den Norske Nobelkomiteen at Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Dmitrij Muratov er sjefredaktør i den russiske avisen Novaja Gazeta, som han også var med på å etablere i 1993. Avisen blir omtalt som den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland.

Kreml gratulerer regimekritikeren

Muratov

Seks av avisens journalister er drept siden avisens oppstart. Muratov og hans journalister skriver blant annet om statlig korrupsjon og menneskerettsbrudd.

Likevel har talsperson for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, gått ut og gratulert Muratov.

– Han jobber iherdig i samsvar med sine idealer. Han er dedikert til dem, han er talentfull, han er modig, sier Peskov om den ferske fredsprisvinneren, ifølge Reuters.

Hvorfor det er modig å kritisere regimet han selv sitter i ledelsen for utdyper han ikke.

Ble drapstruet av presidenten under intervju

Den andre fredsprisvinneren, Maria Ressa, er sjefredaktør og en av grunnleggerne av den uavhengige nettavisen Rappler i Filippinene.

Foreløpig har ikke presidenten i Filippinene, Rodrigo Duterte, uttalt seg om tildelingen av årets fredspris, men han har tidligere ikke lagt noe mellom om hva han synes om den frittalende journalisten.

VINNER: Maria Ressa er en av to vinnere av fredprisen for sitt journalistiske arbeid

– Hvis jeg må drepe deg, så dreper jeg deg. Selv. Ikke kødd med meg. Jeg må innrømme at jeg har drept før, sa Duterte til Ressa i et videointervju.

Ressa lot seg ikke skremme, og fortsatte intervjuet som ingenting hadde skjedd.

Til NRK sier Ressa følgende om intervjuet:

– Jeg var ikke redd. Jeg ville bare forsøke å finne ut hvordan han ble en slik leder, hvordan han fikk suksess med dette. Jeg håper at denne prisen vil inspirere flere filippinere til å kreve sine rettigheter.

Duterte har også tidligere uttalt seg om pressefrihet.

– Vil du vite hva jeg synes om det? Faen ta deg, sa han ifølge Sydney Morning Herald i 2017.Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter