Nyheter

Kjemper for ytringsfriheten - deler Nobels fredspris

VINNER: Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov tildeles fredsprisen for 2021.

Fredag kunngjorde Den Norske Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen at Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

«Bryter ned demokratiet»

Ressa er opprømt for hederen hun tildeles:

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

– Det betyr at vi skal fortsette å gjøre det vi gjør, med ny energi. Det vi alltid har prøvd å gjøre, er å skape ansvarlig journalistikk. Det er blitt mye vanskeligere med inntoget av sosiale medier, som lar ledere utnytte deres algoritmer og bryte ned demokratiene fra innsiden, sier den ferske fredsprisvinneren.

Symbol på pressefrihet

Dette er årets vinnere av Nobels fredspris:

Maria Ressa er sjefredaktør i nettavisen Rappler i Filippinene. Den tidligere CNN-journalisten er grunnlegger og leder for Rappler, som er blitt en uavhengig nyhetsportal i landet.

Da hun deltok på årets Mediedagene, presenterte festivalsjef Guri Heftye Ressa slik:

– Maria Ressa har blitt selve symbolet på kampen for pressefrihet og demokrati. Med stor fare for egen sikkerhet har hun gjennom flere år retter et kritisk søkelys mot regimet til Filippinenes president Rodrigo Duterte og hans «trollfabrikker». Ressa er både imponerende og inspirerende og setter et skarpt søkelys på utfordringer i en del av verden vi har en tendens til å glemme. Hennes utrettelige innsats for pressefrihet er konkret og forbilledlig.

Blir forfulgt

De siste årene har Ressa blitt trakassert, forfulgt og arrestert en rekke ganger. Bakgrunnen er Rapplers dekning av korrupsjon, spesielt næringslivsfolk knyttet til Filippinenes omstridte president, Rodrigo Duterte

Presidenten svarer den gravende journalistikken med boikott. Han nekter Rapplers journalistene adgang til offentlige tilstelninger og har forbudt offentlig ansatte å snakke med dem.

Ville kneble Ressa

I februar 2020 ble Ressa pågrepet og siktet for å ha ærekrenket en forretningsmann i 2012. Påtalemyndigheten siktet henne også for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven. Hun ble kjent skyldig og må belage seg på å sone opptil seks år i fengsel.

Saken blir sett som et forsøk fra regimet på å kneble pressefriheten på Filippinene, og dommen er sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International, Reportere uten grenser og Human Right Watch.

Tildelt priser

Maria Ressa ble av Time Magazine kåret til en av «Person of the Year» i 2018. Kåringen pekte på en gruppe journalister som må tåle forfølgelse og arrestasjoner for sitt journalistiske virke.

Ressa har fått flere priser og utmerkelser for uredd journalistikk. 10. desember får hun Nobels fredspris.

Etablerte ny avis

Dmitrij Muratov er sjefredaktør i avisen Novaja Gazeta i Russland. Han er utdannet filolog og har tidligere jobbet i avisene Volzhskiy Komsomolets og Komsomolskaya Pravda.

Muratov var med å etablere den uavhengige avisen Novaja Gazeta i 1993. Avisen blir omtalt som den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland. Muratov og hans journalister skriver blant annet om statlig korrupsjon og menneskerettsbrudd.

I alt seks av avisens journalister er siden oppstarten i 1993 blitt drept, blant dem den kjente reporteren Anna Politkovskaja. Fredsprisen for 2021 ble kunngjort 15 år og 1 dag etter drapet på Politkovskaja.

– Avisens motstandere har svart med trakassering, trusler, vold og drap, heter det i begrunnelsen fra Nobelkomiteen for å gi prisen til redaktør Dmitrij Muratov.

Politkovskaja ble drept i Moskva 7. oktober 2006.

– Politkovskaja som skrev avslørende reportasjer om krigen i Tsjetsjenia. Til tross for drap og trusler har redaktør Muratov nektet å gi opp avisens uavhengige linje, skriver Nobelkomiteen i begrunnelsen.

Selv er Muratov også en erfaren krigskorrespondent som har dekket krigene i Afghanistan, Nagorno Karabakh og Tsjetsjenia.

---

Nobels fredspris

  • Nobels fredspris er en internasjonal pris som kan utdeles årlig av Den norske Nobelkomite
  • Prisen er én av fem priser, kalt Nobelprisene, som svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente 27. november 1895
  • Prisen overrekkes under en seremoni i Oslo Rådhus den 10. desember, på Nobels dødsdag.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

I rett tid

En riktig tildeling som kom til rett tid, sier Norsk Presseforbund om tildelingen av Nobels fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til NTB.

– En stor del av verdens befolkning har ikke tilgang til uavhengig journalistikk, og pressefriheten har fått stadig trangere kår. Fredsprisen gir ekstra tyngde til et særdeles viktig arbeid, sier Floberghagen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter