Nyheter

Siste fylkeslag har sagt sitt: Nordland KrF foreslår Ingelin Noresjø som leder, men peker samtidig på Ulstein

LEDERVALG: Torsdag kveld ble Nordland KrF det siste fylkeslaget som vedtok hvem de vil spille inn som sin foretrukne partileder til valgkomitéen.

Nordland KrF foreslår Ingelin Noresjø som partileder. Men om valgkomitéen bestemmer at den nye partilederen skal være en som sitter på Stortinget, ønsker fylkeslaget seg Dag-Inge Ulstein som leder.

Det skriver fylkeslaget i en pressemelding sent onsdag kveld, hvor de også skriver de ønsker «at ny leder skal ha fullt fokus på å bygge organisasjonen».

«Hvis valgkomiteen vurderer det slik at KrF er best tjent med at leder sitter på Stortinget, ønsker vi Dag Inge Ulstein som ny leder og de eksisterende nestlederne beholder plassen», skriver fylkeslaget.

Vedtaket fra Nordland endrer dermed ikke på bildet som har tegnet seg etter en uke med diskusjoner og avstemminger i fylkeslagene: Dag-Inge Ulstein har seilet opp som lederfavoritt. Men han har ikke bekreftet at han stiller som kandidat.

– Vi har to gode kandidater

– Vi ønsker en leder som sitter på Stortinget. Da har vi to gode kandidater, så når vi nå peker på den ene som vår foretrukne kandidat, er det ikke fordi vi velger bort en dårlig, men fordi vi må velge én blant to gode.

Det fortalte fylkesleder i Vestfold og Telemark, Bror-Lennart Menzoni, til Vårt Land onsdag kveld. De pekte da på Dag-Inge Ulstein som fylkets foretrukne kandidat. Menzoni sier de også har «vært frimodige nok til å foreslå noen andre navn til komitéen», men at disse ikke vil bli offentliggjort.

Ulstein i Vestland

Tidligere på kvelden onsdag meddelte også fylkesstyret i Vestland KrF at de peker på Dag-Inge Ulstein. Da har seks fylkeslag og KrFU åpent gitt ham sin støtte. Tidligere i uken pekte også Agder KrF og Møre og Romsdal KrF på Ulstein.

– Dag-Inge Ulstein er en samlende kandidat vi mener har evne til å mobilisere bredt, både i og utenfor partiet. Som tidligere byråd og utviklingsminister de siste åra, har Ulstein vist evne til å skape begeistring og til å levere viktige politiske gjennomslag for KrF. Han kan styrke sakseierskap for KrF på flere politikkområder, for eksempel kamp mot fattigdom både hjemme og ute, omfordeling, klima og næringspolitikk, lød begrunnelsen fra fylkesleder Morten Helland.

I fylkeslagene i Oslo og Trøndelag ønsker de at både Ulstein og Olaug Bollestad skal vurderes av valgkomiteen.

Bollestad-støtte

Olaug Bollestad har fått støtte av Rogaland KrF, og av KrF Kvinner.

Trøndelag KrF har også bedt valgkomitéen om å vurdere Øyvind Håbrekke, Jorunn Lossius og Hans Olav Syversen til lederrollen.

KrF landsstyremøte

– Vi har diskutert kandidater både i og utenfor Stortinget, og velger å sende inn flere navn, ettersom dette er første høringsrunde, opplyser fylkesleder Bente Bostad i Trøndelag KrF til Vårt Land.

I Oslo KrF vil de ha en leder som sitter på Stortinget.

– Vi ønsker at begge de to stiller seg disponible for valgkomitéen. Så vil vi la partiet ta denne saken bredt frem til neste høringsfrist, opplyser fylkesleder Erik Fjukstad Hansen i Oslo KrF.

Hemmelig

Flere fylkeslag ønsker ikke å gå offentlig ut med hvem de peker på. Dette gjelder KrF Innlandet, KrF Viken, og KrF Troms og Finnmark.

– Vi ønsker ikke å legge noen føringer for lokallagene, før de har sagt sitt, sier fylkessekretær Kasy Galgalo i Viken KrF til Vårt Land.

Debattt om den nye loven om tros- og livssynssamfunn arrangert av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

---

Ny KrF-leder

  • Etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som KrF-leder tidligere denne måneden, skal partiet velge ny leder på et ekstraordinært landsmøte 13. november.
  • Det skal være to høringsrunder i fylkene før valget.
  • Første runde pågår denne uken. Valgkomitéen har satt en frist til 22. oktober for andre høringsrunde.
  • Valgkomitéen ledes av Helga Marie Bjerke, KrFs gruppeleder i Tromsø. Hun har med seg Geirmund Lykke, KrFs gruppeleder i Trondheim som nestleder, Beate Bondevik Lie (Vestland), Reid Ivar B. Dahl (Rogaland), Billy Taranger (Viken), Victoria Smenes (Møre og Romsdal), Bente Groven-Syvertsen (KrF Kvinner) og Edel-Marie Helén Haukland (KrFU).

---


Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter