Nyheter

Sterke reaksjoner i møte: – Hva i alle dager er det Sp og Ap tenker?

MILJØ: Vårt Land var eneste medie til stede da SV og miljøbevegelsen snakket ut dagen etter at Audun Lysbakken og co. brøt sonderingene om regjering.

Sinne og dyp skuffelse over Ap og Sp preget reaksjonene fra miljøorganisasjonene i Stortingets møterom nummer 447 torsdag ettermiddag.

– Vi er helt enormt skuffet. Hva i alle dager er det Sp og Ap tenker? Aller mest skremmende er at vi trodde vi hadde forhandlingsrom om oljeleting. Vi trodde de ville lytte til i hvert fall noe, sa Lea Justine Nesheim, 1. nestleder i Natur og Ungdom.

– Leser man partiprogrammene, så er ikke en Ap/Sp-regjering noe bedre enn dagens regjering, sa Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet på møtet.

Av flere på møtet ble utsiktene til en Ap/Sp-regjering beskrevet som noe nær et «worst case»-scenario for klimaet og naturen.

Natur og Ungdom har tatt initiativ til en demonstrasjon utenfor Stortinget fredag for å fremme krav om blant annet stans i oljeleting og gruveprosjekter i Repparfjorden og Førdefjorden.

Haltbrekken: Forskjell på ord i valgkamp og i forhandlinger

Fra SV var Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken vertskap for møtet. Sistnevnte ga inntrykk av en viss bitterhet over behandlingen partiet ble til del på Hurdalsjøen Hotell.

– Det er stor forskjell på det enkelte har sagt i valgkampen og i fire år, og det de sa i forhandlingene. Vi så ganske mange løfter og forslag, som ikke gjaldt lenger, sa han under møtet.

Haltbrekken ønsker ikke å konkretisere denne påstanden etter møtet.

– Nei, men jeg må si at jeg ble litt skuffet over det, sier han til Vårt Land.

Ifølge Haltbrekken fremmet SV forslag til løsninger i «oljestriden», som tok innover seg at det ikke er flertall for letestans på Stortinget. Men Sp og Ap skal knapt ha kommet SV i møte, ifølge ham.

– Vi spilte inn løsninger som ville ha spart verdifulle områder fra oljeutbygging. Akkurat som vi berget Lofoten, Vesterålen og Senja i sin tid, utdyper han overfor Vårt Land.

Også partileder Audun Lysbakken stakk innom møtet for å lytte til reaksjoner og forventninger fra SVs miljøbakland.

– Det er mye makt i regjering, men kan også være mye avmakt i å forhandle alene i lukkede rom. Vi forlot sonderingene fordi det ikke fantes vilje hos Ap og Sp til å strekke seg politisk. Da har vi satt en standard og vist at vi mener alvor om klima og miljø, sa Lysbakken.

SV presset om samarbeid mellom miljøpartiene

Med SV ute av regjeringskabalen og utsikt til en mindretallsregjering, trer Stortinget fram som arenaen der mye av regjeringens politikk vil få sin endelige form. Ap og Sp vil ønske å gjøre opp budsjettene sine med SV.

Under møtet tok både Greenpeace og Naturvernforbundet til orde for at SV må finne sammen med Rødt, MDG, Venstre og KrF i om klima og miljø på Stortinget.

– Vi samarbeider med alle miljøpartiene. Og vil gjerne at miljøpartiene gjør det selv også. Nå er det enda mer nødvendig enn vanlig, sa Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

– Klimapartiene bør gå sammen med SV om minstekrav til Sp og Ap i budsjettprosessene fremover, sa Greenpeace-leder Frode Pleym.

SV

Haltbrekken: SV trakk en grense – også for budsjett

MDGs Rasmus Hansson inviterte til en slik grønn allianse da SV trakk seg fra sonderingene onsdag, for så å bli syrlig avvist av Venstres Sveinung Rotevatn.

Fra SVs folk var det torsdag heller ikke mye iver å spore etter slikt samarbeid.

– Vi kommer til å samarbeide og fremme forslag med de andre miljøpartiene. Men selv om du regner raust, har vi ikke mer enn 35 mandater til sammen, sier Lars Haltbrekken til Vårt Land.

– Men hensikten med noen felles minstekrav er vel å unngå å underby hverandre i forhandlinger om budsjett – og å vise at alternativet for Ap og Sp er å gå til Høyre eller Frp?

– Jo, men det får vi til uansett. Vi vil snakke sammen, men jeg tviler på at Venstre underbyr oss på miljø. Da er det ikke mange andre steder å gå i møte med våre miljøkrav. Og nå har vist at det går en grense for oss. Vi skal ha gjennomslag for store utslippskutt fremover, svarer han.

Mot intens budsjetthøst: Ap og Sp kan bli bombardert

Både miljøbevegelsen og SV begynner nå for alvor å rette blikket mot forhandlingene om statsbudsjett senere i høst.

12. oktober legger den avtroppende Solberg-regjeringen fram sitt siste budsjettforslag. Det starter en kamp mot klokken for Jonas Gahr Støre: Ny regjering må på plass og forgjengerens budsjettforslag justeres. Så må det forhandles, ventelig med SV.

På torsdagens møte ble det klart at en Støre-regjering kan vente seg en mengde av skriftlige spørsmål og representantforslag fra SV om et mylder av grønne tema i denne intense fasen – med god hjelp fra fagfolk i miljøorganisasjoner.

Kampsakene til miljøbevegelsen er mangfoldige, men oljepolitikken var prioritet nummer én og smertepunktet for flest av dem Vårt Land snakket med i går.

– Hvis vi ser gårsdagens oljepolitikk fra Ap og Sp, så har hele Stortinget et ansvar for å gi en korreks og si at dette kan vi ikke fortsette med, sier Karoline Andaur i Verdens Naturfond (WWF), som synes samlingen hos SV var konstruktiv.

Naturvernforbundet: – Hva kan AUF akseptere av miljøtap?

På møtet var Naturvernforbundet og WWF opptatt av at det fortsatt gjenstår arbeid for å gjøre en Ap/Sp-plattform best mulig – og forsøkte å pumpe SV for informasjon om hvor det er rom for å påvirke.

– Det store spørsmålet er hva AUF og progressive krefter i Ap og Sp kan akseptere av tap på miljøområdet for fortsatt å støtte opp, sier Truls Gulowsen i Naturvernforbundet til Vårt Land.

Både AUF og Senterungdommen har vært pådrivere for å trekke moderpartiene i en grønnere retning på landsmøter de siste årene. Vårt Land har spurt deres ledere om hvilke konkrete tiltak de mener må på plass i en ny regjeringserklæring:

– Vi kan ikke fortsette å sponse oljeleting. Aps landsmøte vedtok at vi vil redusere den finansielle risikoen og klimarisikoen på norsk sokkel. Da må vi legge om skattesystemet og letepolitikken for petroleumssektoren, svarer AUF-leder Astrid Hoem.

Parallelt må Norge investere i nye, grønne næringer som skaper jobber og kutter utslipp, understreker hun.

Senterungdommen med lang klimaliste

«Lista vår er lang» sier Torleik Svelle om hvilke klimatiltak Senterungdommen mener må på plass i en ny regjeringsplattform.

– Vi må elektrifisere togstrekninger som går på diesel, bygge 10.000 ladestasjoner for elbiler, sette klimakrav for statlige innkjøp og gjennomføre jordbrukets klimaavtale. Noe av det viktigste er å opprette et grønt investeringsselskap med ti milliarder i egenkapital som vi kan bruke strategisk for å komme igang med å skape nye grønne arbeidsplasser, skriver lederen i Senterungdommen til Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter