Nyheter

Stiller krav om en solidarisk alkoholpolitikk – forventer at de rødgrønne legger om kursen

RUSPOLITIKK: Actis kommer nå med tydelige krav til en kommende regjering om en ansvarlig alkoholpolitikk.

SV-leder Audun Lysbakken, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen før de forskanset seg i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi har store forventninger til at en ny regjering vil legge om kursen og jobbe for en mer ansvarlig alkoholpolitikk som setter folkehelsen først. Gjennom åtte år med borgerlig styre har alkoholpolitikken blitt stadig mer utvannet. Det må ta slutt nå, sier fungerende generalsekretær i Actis, Lars F. Hjetland.

Lars Hjetland, fungerende generalsekretær i Actis

Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, jobber for å forebygge og begrense skadene ved bruk av alkohol, narkotika og pengespill. De har nå store forventninger til den nye rødgrønne regjeringen, og håper de vil jobbe for en mer solidarisk alkoholpolitikk.

Uenige om avkriminalisering

De rødgrønne partiene har mye sammenfallene alkoholpolitikk, hvor de fronter en restriktiv alkoholpolitikk, der man setter hensynet til folks helse fremfor næringshensyn. Men når det gjelder avkriminalisering av brukerdoser av narkotiske stoffer er det en annen sak.

SV stilte seg bak rusreformen til regjeringen tidligere i år, da de ville avkriminalisere brukerdoser av ulike rusmidler. Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremmet heller en egen forebyggings- og behandlingsreform, og stemte ned regjeringens rusreform i Stortinget.

I forbindelse med behandlingen av rusreformen, vedtok Stortinget at man ikke skal risikere anmeldelse for rusbruk dersom man bistår noen i en nødssituasjon, og at anmerkninger på rullebladet som skyldes bruk og besittelse skal slettes etter tre år.

Ap og SV stemte for begge punktene, Sp kun for det første. Actis skriver på sin nettside at de forventer at disse vedtakene blir fulgt opp.

Stiller krav

De har utarbeidet en rekker krav de mener bør innfris. De vil at de rødgrønne partiene skal redusere taxfree-salget av alkohol til Vinmonopolet, og at taxfreekvoten av alkohol skal tilbake til 2014-nivå. I tillegg vil de innføre innhold- og helsemerking av alkoholholdige drikkevarer, revidere den nasjonale alkoholstrategien og stanse alkoholreklame i sosiale medier.

– Skal vi nå WHOs mål om ti prosents reduksjon i skadelig alkoholkonsum trenger vi tiltak som bidrar til nettopp reduksjon. Ikke økt tilgjengelighet og redusert pris, som har vært utviklingen de siste årene, mener Hjetland.

Vil styrke Vinmonopolet

Han mener regjeringen må gjennomføre tiltak som styrker Vinmonopolets rolle.

– Solberg-regjeringen har stadig gjort små endringer som har ført til at Polet nå står langt svakere enn før Erna tok over. Det er alvorlig for Vinmonopolets framtid.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter