Nyheter

Lokal KrF-topp fikk hatmeldinger etter å ha støttet Ropstad

KrF: Fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Randi Walderhaug Frisvoll, forteller til NRK at hun har blitt kalt «kristensvin» etter å ha offentlig uttrykket støtte til Kjell Ingolf Ropstad.

I VG kalte Randi Walderhaug Frisvoll mediedekningen av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad for en «heksejakt». Hun er fylkesleder i Møre og Romsdal KrF. Nå skriver NRK at reaksjonene i ettertid har vært sterke.

– Personlig har jeg fått enormt mange hatmeldinger. De skriver at Kjell Ingolf er en feig jævel og at vi er kristen-svin, sier hun til NRK.

I helgen trakk Kjell Ingolf Ropstad seg som både partileder og statsråd, etter en rekke avsløringer i Aftenposten. I etterkant har det kommet mange sterke reaksjoner på avsløringene. Blant annet har Stortingets administrasjon satt i gang en bred skatterevisjon av stortingsrepresentantenes ordninger, der de også skal gå gjennom enkeltsaker, skriver NTB.

Walderhaug Frisvoll oppfordrer alle til å tenke seg om to ganger før de skriver hatefulle meldinger.

– Når man tar imot hets, er det noe som påvirker livet og det er ikke morsomt. Det er en direkte trussel mot demokratiet, som gjør at flere kan vegre seg mot å ta på seg politiske verv. Jeg håper folk tenker seg om både en og to ganger før de skriver som de gjør, sier hun til NRK.

NRK har sett flere av meldingene Walderhaug Frisvold viser til. KrF sentralt ønsker ikke å kommentere overfor NRK hvorvidt Ropstad selv eller andre KrF-politikere har fått truende eller trakasserende meldinger i etterkant av boligsaken.

---

Fakta om Ropstad-saken

  • 5. september skriver Aftenposten at KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ikke meldte flytting fra huset til foreldrene sine i Moisund i Agder før november 2020. Ropstad ble valgt inn på Stortinget i 2009.
  • I 2009 overtok også Ropstad en halvpart av en tomannsbolig på Lillestrøm. Huset på 150 kvadratmeter ligger 29 kilometer fra Stortinget. Ropstad benyttet ikke huset, men det ble leid ut. I 2015 solgte Ropstad boligen. Han fikk en gevinst av salget på 300.000 kroner og fikk til sammen 488.000 kroner i leieinntekter før skatt.
  • Aftenposten har avslørt at også flere andre politikere med pendlerleilighet fra Stortinget eier boliger som de leier ut i Oslo. Blant dem er SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og Ap-politiker Tellef Inge Mørland, mens Anette Trettebergstuen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V) begge har vært folkeregistrert hjemme hos foreldrene sine i perioder.
  • 17. september melder Aftenposten at Ropstad i bare ett av årene fra 2009 til 2020 skattet av pendlerboligen. Det var i 2019 – det første året i statsrådsbolig. Året etter rapporterte Ropstad til Statsministerens kontor at han hadde utgifter hjemme hos foreldrene i Agder, og han slapp dermed å betale rundt 175.000 kroner i skatt. KrF-lederen betalte heller ikke foreldrene sine for utgiftene han hadde oppgitt.
  • Ropstad har sagt at han vil betale tilbake det han skylder. Han har beklaget, erkjent at han gjorde en dårlig vurdering i 2020 og sagt at han er i dialog med Skatteetaten.
  • Fra 2009 til 2020 bodde Ropstad og familien i fem forskjellige pendlerboliger. Fire av dem er det Stortinget som har leid ut, mens den siste var en statsrådsbolig. I 2020 flyttet Ropstad inn i en bolig han selv eier på Nordstrand i Oslo. Han endret også sin folkeregistrerte adresse.
  • Lørdag 18. september kunngjør Ropstad at han trekker seg som statsråd og KrF-leder.
  • Tirsdag 21. september bekreftet Stortingets administrasjon at de satt i gang en bred skatterevisjon av stortingsrepresentantenes ordninger, der de også skal gå gjennom enkeltsaker.

Kilde: Aftenposten/NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter