Nyheter

Avspark i KrFs leder-race: Favoritter får støtte på kryss og tvers

NY LEDER: Et kriserammet KrF lar landsstyremøtet fredag skjære igjennom hvor raskt ny leder kommer på plass. Samlingen bak favorittkandidater sprenger skillet som retningsvalget skapte.

Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein er begge tause om de er kandidater til partiledervervet. Men i KrFs sideorganisasjoner og flere steder lokalt fester det seg støtte bak hver av dem. Mobilisering er gryende i det stille.

Fredagens landsstyremøte er et avspark for lederprosessen, og møtet blir preget av kriseuken partiet har bak seg:

  • En tradisjonell tale fra nå avtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad er avlyst. Ropstad skal bare innlede kort, før Olaug Bollestad overtar lederklubben og overtar som fungerende KrF-leder.
  • Møtet skal avklare om det skal innkalle til ekstraordinært landsmøte og i så fall fastsette dato for dette. Tidligst kan dette skje i midten av november.

Tid for tidligste avklaring: Midten av november

Da må valgkomiteen starte arbeidet med å finne ny leder.

– Partiet bør få varslet et landsmøte så snart det er praktisk mulig og forsvarlig, sier sentralstyremedlem Anders Tyvand til Vårt Land.

Om ny leder skal velges raskt, for fort å kunne sette kurs som opposisjonsparti, er det delte meninger om i partiet. Det viser en rekke kontakter Vårt Land hadde med tillitsvalgte onsdag.

Men på sentralt hold i partiet handler det om to alternativer for å avholde et landsmøte. Det skal landsstyret ventelig ta stilling til:

  • Så fort som mulig – i praksis i midten av november. Innkalling må følge formaliteter i partiets regelverk.
  • Bruke tid – og la landskonferansen i slutten av januar 2022 ta ledervalget.

Ulstein og Bollestad – begge tause og avventer

Men partiets ungdomsorganisasjon – KrFU – lanserte tirsdag kveld Dag Inge Ulstein som kandidat til å bli ny leder. Kvinneorganisasjonen KrFK var tidligere ute med å samle seg bak Olaug Bollestad.

Ingen av de to som foreslås vil flagge noe kandidatur:

– Nå må partiet ha en prosess. I respekt for den så vil jeg ikke svare på spørsmål om jeg er lederkandidat. Jeg vil gjøre det hvis partiet spør meg, sa Bollestad til Vårt Land alt lørdag og var like taus overfor NRK mandag kveld.

Overfor NRK onsdag morgen var Ulstein like taus om han var kandidat:

– Det vil helt sikkert komme prosesser i partiet, og da vil jeg snakke med dem som er de formelt riktige, sa han.

Jessheim 20200125. 
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein taler under KrF sin landskonferanse på Quality Airport Hotel Gardermoen lørdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ulstein også trygg blant blå

Sist KrF-ere ventet på en avklaring fra Ulstein, tok han seg god tid. Da lå førsteplassen på stortingslisten i Hordaland åpen for ham, men Ulstein lot både lokale partifolk og nære medarbeidere vente lenge på beslutningen.

Men KrFU vil denne gangen være med på å definere lederprosessen, sies det. Og i KrFU samlet Ulstein støtte over «fløyer».

Det er inntrykket Vårt Land også får i andre deler av KrF i den spede begynnelsen på et ledervalg:

Ulstein – som selv var «rød» under retningsvalget – samler støtte også fra enkelte som i 2018 sto på blå side.

Med et valg av Ulstein som ny leder tror flere at KrF-splittelse fra 2018 kan bli endelig parkert. Det gir også et utgangspunkt for å fremstå bredere utad, også i jakt på nye velgere.

På Stortinget har Bollestad tøff debatt-erfaring

Også Ulsteins profil i kristenlandskapet bidrar til at han godtas som et trygt ledervalg også i mer konservative deler av partiet. Han har forankring i kristelig aktivitet og det oppfattes at han deler tradisjonelt KrF-syn i klassiske verdisaker.

Men Ulstein har knapt stortingserfaring, da bare som statsråd i møter med Stortinget. I den til dels tøffe hverdagen som møter tre mandater fremheves det at Bollestad har atskillig tyngre erfaring: Både i harde replikkvekslinger og i det at hun kjenner «spillet» og mulige allianser for gjennomslag.

---

Parti på lederjakt

  • Etter valget sitter KrF igjen med bare tre representanter på Stortinget. Avtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad, Dag Inge Ulstein og Olaug Bollestad.
  • Da Knut Arild Hareide gikk av som partileder i januar 2019, overtok Bollestad som fungerende leder. Den rollen får hun igjen på fredag.
  • KrFs gruppeleder i Troms, Helga Marie Bjerke, leder partiets valgkomité.

---

Også nøkkelfylket Rogaland ligger litt på været

Til Dagen sa fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, lørdag at «Olaug er en selvsagt kandidat». Men i en kartlegging blant lokale profiler som Stavanger Aftenblad har foretatt, stiller også flere lokale profiler i Rogaland seg avventende til prosessen med å finne ny partileder:

Partiets gruppeleder i Stavanger, Henrik Halleland, uttaler til avisen at det ikke er noen automatikk i at Bollestad overtar ledervervet. KrF-ordfører i den lokale bastionen Hå, Jonas Skrettingland, fremhever først og fremst behovet for en god prosess.

– For min del er partiets framtid viktigere enn Rogaland og personer, påpeker han.

Om lederjakten ønsker mange ro etter krisevalget

Slik synes bildet å være i flere av KrFs kjernefylker: At meninger er delte – og at preferansene for de mulige kandidatene ikke følger tradisjonelle spor. Og etter et krisevalg ønsker få å dra i gang en opprivende lederrunde før formelt startskudd for prosessen er gått.

Første nestleder Olaug Bollestad overtok Ropstads post som barne- og familieminister mandag. Fredag overtar hun som fungerende leder i KrF og landsstyret gjør da trolig de vedtakene som gjør at KrFs valgkomité kan starte arbeidet.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter