Nyheter

Hun leder jakten på ny KrF-leder: Slik blir veien videre etter Ropstads exit

PROSESS: Kjell Ingolf Ropstad går av på fredag. Nå venter Helga Marie Bjerke på ordren om å begynne jakten på ny partileder.

Lørdag ettermiddag møtte Kjell Ingolf Ropstad pressen og varslet at han vil gå av som partileder i KrF. Med det begynner prosessen med å finne hans etterfølger.

I jakten på ny partileder er det Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein fra Hordaland, som trekkes fram som kandidater. Vårt Land presenterer her de viktigste korsveiene og aktørene i KrFs prosess.

BLIR NEVNT: KrF-nestleder og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (oppe til venstre) og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (oppe til høyre), er favoritter til å bli ny partileder i KrF. Tidligere stortingsrepresentant og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (nede til venstre) og tidligere stortingsrepresentant og vikarierende barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse, blir nevnt som outsidere.

24. september: KrFs landsstyre møtes

Fredag neste uke samles landsstyret i KrF, partiets øverste valgte organ mellom landsmøtene. Det blir et viktig møte av flere grunner:

  • Da fratrer Ropstad som partileder og 1. nestleder Olaug Bollestad blir fungerende leder. Det avgjorde KrFs sentralstyre etter at Ropstad lørdag varslet sin avgang, ifølge NTB.
  • Prosessen videre vil bli tema og spørsmålet kan komme opp: Når kan KrF samles til landsmøte for å velge ny partileder?

Ettersom KrF ikke har ordinært landsmøte neste år, vil partiet uansett måtte kalle inn til et ekstraordinært. Når det blir er foreløpig uvisst, men én mulig løsning kan være å legge det til partiets årlige landskonferanse for lokale tillitsvalgte.

Den finner vanligvis sted i januar eller februar. Det var løsningen som ble valgt da Dagfinn Høybråten tok over for Valgerd Svarstad Haugland i 2004.

VIRKET LETTET: Lørdag varslet Kjell Ingolf Ropstad at han vil gå av som partileder i KrF.

Valgkomiteen venter på ordre: Disse skal finne ny leder

Allerede i tilknytning til fredagens landsstyremøte kan KrFs valgkomité få marsjordre om å begynne jakten på ny partileder. Valgkomiteen ble valgt på vårens landsmøte og ledes av Helga Marie Bjerke, KrFs gruppeleder i Tromsø.

– Valgkomiteen har ikke fått den formelle henvendelsen fra partiet om at vi trer i kraft ennå. Jeg går ut fra at den vil komme fra sentralstyret, sier Bjerke til Vårt Land.

Hun ønsker ikke å si noe om hvilke tanker hun har gjort seg om komiteens arbeid videre.

– Det er en tung dag når partilederen har tatt beslutningen om å fratre, som han mener blir best for partiet og seg selv, sier Bjerke.

---

KrFs valgkomité

  • Leder: Helga Marie Bjerke, KrFs gruppeleder i Tromsø.
  • Nestleder: Geirmund Lykke, KrFs gruppeleder i Trondheim.
  • Medlemmer: Beate Bondevik Lie (Vestland), Reid Ivar B. Dahl (Rogaland), Billy Taranger (Viken) og Victoria Smenes (Møre og Romsdal).

---

Nestleder Olaug Bollestad på Kristelig Folkepartis valgvake på Vulkan Arena under stortingsvalget 2021.
Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Blir det Bollestad versus Ulstein?

Få timer etter at Ropstad kunngjorde sin avgang lørdag, var det antydninger til posisjonering fra fylkeslagene til de to favorittene til å etterfølge ham: Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

Til Dagen sa Rogaland-fylkesleder Oddny Helen Turøy at «Olaug er en selvsagt kandidat». Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sa forrige uke til samme avis at han tror Ulstein kan bli en god partileder i femtiden.

– Dag-Inge har alt med seg. Det er ingen begrensninger på hvilken rolle og kapasitet han kan utgjøre, sa Hareide.

Olaug Bollestad ønsker foreløpig ikke å si om hun er en kandidat til å ta over som partileder eller ei:

– Nå må partiet ha en prosess. I respekt for den så vil jeg ikke svare på spørsmål om jeg er lederkandidat. Jeg vil gjøre det hvis partiet spør meg, sier Bollestad til Vårt Land.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide presenterer ny strategi for Sahel.

Valgkomiteen vil ønske flere kandidater

Vårt Land har ikke lykkes å få en kommentar fra Dag Inge Ulstein. Ingen har bekreftet at de nå ønsker partiledervervet.

Partiveteraner Vårt Land snakket med lørdag ettermiddag var enige om at KrFs nye leder må sitte på Stortinget, den sentrale arenaen i norsk politikk.

Blant Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland, Einar Steensnæs og Ingebrigt Sørfonn, ville bare sistnevnte peke på én kandidat: samfylkingen Dag Inge Ulstein.

Etter valgnederlaget er Bollestad og Ulstein KrFs eneste representanter foruten Ropstad. Det er én årsak til at de trekkes fram som favoritter.

Men også Ida Lindtveit Røse nevnes i KrF-kretser som en mulig fremtidig partileder. Hun er i dag gruppeleder for KrF i fylkestinget i Viken og har vikariert som statsråd. Lørdag ble KrFs erfarne statssekretær, Hans Olav Syversen, også nevnt av to ordførere i VG.

Valgkomiteen vil uansett ønske å få flere navn på bordet fra partiorganisasjonen. Også fordi Bollestads verv som nestleder vil bli ledig hvis hun rykker opp.

Hvis det blir regjeringsskifte, vil kong Harald be sittende statsminister Erna Solberg om at regjeringen kan fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering kan dannes. Foto: Heiko Junge / NTB

Et forvarsel i oktober: Hvem blir parlamentarisk leder?

Når det nye Stortinget trer sammen 1. oktober, må KrFs nye stortingsgruppe etter hvert konstituere seg. Med Ropstad ute av dansen, vil valget stå mellom Bollestad og Ulstein.

Dette blir første korsvei der KrF må gjøre et valg mellom personer, som begge kan tenkes å være lederkandidater.

Bollestad har lengst parlamentarisk erfaring og er avtroppende statsråd. Ulstein er førstereisgutt på Stortinget, men har erfaring som statsråd og fra lokalpolitikken i Bergen.

Trolig velges ikke ny parlamentarisk leder før Jonas Gahr Støres regjering overtar for Erna Solberg sin. For fram til da vil KrFs stortingsgruppe bestå av vararepresentantene fra Rogaland og Hordaland, Hadle Rasmus Bjuland og Astrid Aarhus Byrknes – og Kjell Ingolf Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter