Nyheter

Fylkesledere slår ikke lenger ring om KrF-Ropstad

KRISE: KrF går fra valgkrise til lederstorm etter skatteavsløring om Kjell Ingolf Ropstad. Flere fylkesledere sier nå at saken rokker ved tilliten til partilederen.

Det er krise i KrF. Etter et historisk valgnederlag som førte partiet under sperregrensen, kom Aftenposten fredag med en ny avsløring om Kjell Ingolf Ropstads økonomi. KrF-lederen har tatt aktive grep for å unngå å betale skatt på statsrådsboligen.

– Jeg forstår at mange er skuffet over det jeg har gjort. Derfor er jeg veldig tydelig på at jeg nå beklager dette. Saken handler om meg som person – ikke partiet. Jeg er veldig lei meg for det som er gjort, sier Ropstad til Vårt Land.

«Fylkestopper støtter Ropstad i takt», meldte Vårt Land etter Aftenpostens boligavsløring før valget. Nå er tonen fra fylkeslederne en annen: De slår ikke lenger unisont ring om partilederen sin.

Tre sier det rett ut: Tilliten er svekket

Vårt Land har snakket med åtte av partiets elleve fylkesledere. Tre av dem sier rett ut at tilliten til Ropstad er svekket eller rokket ved.

– Tillit er summen av en helhet. Nå må vi få absorbere alt som har skjedd, men det er klart at dette svekker tilliten, sier Morten Helland i viktige Vestland KrF.

– Det rokker jo ved tilliten. Jeg har tillit til Ropstad, men du skal ikke ha flere avsløringer nå før tilliten er borte. Som partileder som skal lede og bygge opp et parti, så må du ha autoritet i partiet. Slike saker rokker ved det, sier Oluf Maurud i Innlandet.

– Tillit er ikke noe en enten har eller ikke har, men det er klart at denne saken har rokket ved tilliten, sier Truls Olufsen-Mehus i Troms og Finnmark.

Tar Ropstad i forsvar

Fylkeslederne i Oslo, samt i Vestfold og Telemark, tar derimot partilederen i forsvar:

– Jeg har tillit til Ropstad som partileder, sier både Jan-Erik Fjukstad Hansen og Bror-Lennart Mentzoni til Vårt Land.

Begge understreker at saken er alvorlig og at det er rett av Ropstad å beklage.

Fylkesleder i Viken KrF, Britt Egeland Gulbrandsen, mener Ropstad har vært «åpen og ærlig om noen vurderinger som ikke har vært noe lure». Men lederspørsmålet må opp som én del av en bredere evaluering etter valget, mener hun.

– Foreløpig har jeg tillit til ham. Siden valgresultatet ble som det ble, må vi ta en intern debatt om veien videre. Vi må snu alle steiner. Da er leder én av stillingene vi må vurdere. Men jeg har ikke dratt noen andre konklusjoner enn at jeg har full tillit til ham.

Også fylkesledelsen i mektige Rogaland KrF har tillit til Ropstad, skriver fylkesleder Oddny Helen Turøy til Aftenbladet.

Agder-profiler åpner døra for lederdebatt

Men i Ropstads eget hjemfylke er det nå bevegelse. Fredag erkjenner KrFs avtroppende stortingsrepresentant for Agder, Torhild Bransdal, at en lederdebatt «nok vil komme».

– Dette vitner om enormt dårlig dømmekraft, rett og slett. Det kan fremstå som kynisk skatteplanlegging, sier den mangeårige Vennesla-ordføreren til Fædrelandsvennen.

Lederen i Ropstads eget lokallag, Evje- og Hornes KrF, går overfor NRK enda lengre:

– Jeg mener også at vi nå har kommet til et sted hvor vi bør begynne å tenke på en diskusjon rundt lederspørsmålet i partiet, men jeg har selv ingen klar mening rundt hva jeg tenker om det foreløpig, sier lokallagsleder Wenche Rundsag Høgetveit.

Fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, svarer Vårt Land i en ordknapp tekstmelding:

«Jeg er enig med Ropstad i at han har gjort en dårlig vurdering. Så er jeg glad for at han har beklaget dette og at han har kontakt med Skatteetaten for å sørge for at dette blir riktig».

Til Dagbladet sier han at «for mange i Agder KrF rokker en sånn episode med tilliten til en partileder.»

Torhild Bransdal

Bransdal: Blir merkelig å slå «krampaktig ring» om Ropstad

Overfor Vårt Land bekrefter den avtroppende stortingsrepresentanten Bransdal at den nye skattesaken gjort lederdebatt «litt mer aktuelt».

– Hvordan påvirker saken tilliten til Ropstad?

– Ja, du det er et vanskelig spørsmål. Tillit er noe du kan få, ikke ta. Jeg har tillit til Ropstad. Så får vi ta diskusjonene vi må.

– Det høres ikke ut som at dere slår uforbeholdent ring om Ropstad i Agder?

– Hvis vi krampaktig skulle slått ring om ham nå med den realiteten saken er, ville det virke veldig merkelig. Vi må godta realitetene, ta det derfra, og så behandle Kjell Ingolf med omtanke og kjærlighet rent menneskelig, svarer Bransdal.

– Tror du han kan reise seg som partileder og gjenreise KrF?

– Jeg håper inderlig han vil reise seg som menneske. Som partileder har jeg ikke fasitsvar på hva det nå vil bli, men det er hevet over tvil at Kjell Ingolf har egenskapene som skal til, sier hun.

Truls Olufsen-Mehus, fylkesleder i Troms og Finnmark KrF

Fylkesledere: Vanskelig å skille person og parti

«Saken handler om meg som person – ikke partiet». Det svarer Ropstad på spørsmål fra Vårt Land om hva slags skygger skatteplanleggingen hans kaster over KrFs kamp for dem med dårlig råd.

Men et slikt skille mellom parti og person er vanskelig å trekke for en partileder, mener flere fylkesledere.

– Han er partileder 24 timer i døgnet. Vi burde ikke ha utenompolitiske saker som hefter ved oss, og heller ikke ved ham som leder, i situasjonen vi er i nå, sier Maurud i Innlandet.

– Når en har et tillitsverv må en også kunne ha tillit til personen. De to tingene er vanskelig å separere. Men det er positivt at Ropstad vil ta konsekvensene av feilene sine, sier Olufsen-Mehus i Troms- og Finnmark.

– Vi er privatpersoner alle sammen. Men så lenge du representerer et parti så er jo koblingene der, sier Egeland Gulbrandsen i Viken.

– Det at jeg har sittet hele dagen i telefonen med journalister viser jo at saken tar fokus bort fra politikken, sier Bror-Lennart Mentzoni i Vestfold og Telemark.

Fra Oslo får Ropstad derimot støtte. Jan-Erik Fjukstad Hansen ønsker ingen lederdebatt nå og sier:

– Hva han har gjort overfor skattemyndighetene, har jo ikke noe med KrF sin politikk å gjøre.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Hans Andreas Starheim

Hans Andreas Starheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter