Nyheter

Første straffesak etter Kosovo-krigen startet i Haag

Over 20 år etter Kosovo-krigen har den første straffesaken mot påståtte krigsforbrytelser begynt ved Spesialdomstolen for Kosovo i Haag i Nederland.

Tidligere sjef for den kosovoalbanske militsen Kosovos frigjøringshær (UCK), Salih Mustafa, var den første tiltalte som ble stilt for retten i Haag onsdag, hvor han sto anklaget for blant annet tortur og drap på fanger i april 1999.

Skal ha ledet hemmelig tjeneste

– Jeg er ikke skyldig i noen av anklagene brakt mot meg av dette Gestapo-kontoret, sa den tiltalte da rettssaken startet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han skal ifølge påtalemyndigheten ha ledet en hemmelig tjeneste i den kosovoalbanske militsen, og ved en fangeleir nær Pristina skal han og hans underordnede ha torturert minst seks sivile våren 1999.

Alle ofrene var kosovoalbanere som ble ansett som kollaboratører av UCK, og en av dem døde av volden, ifølge domstolen. Mustafa selv nekter straffskyld.

I Kosovo-krigen fra 1998 til 1999 kjempet UCK mot serbiske styrker for å få uavhengighet for Kosovo, som hovedsakelig er bebodd av kosovoalbanere.

Også tidligere president i Kosovo, Hashim Thaci, som trakk seg fra stillingen i november 2020, skal stilles for retten i Haag tiltalt for krigsforbrytelser.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter