Nyheter

Mer mangfold på Stortinget

NYE TAKTER: Marian Hussein (SV) og Seher Aydar (R) er to av politikerne som sikrer en mer representativ nasjonalforsamling kommende periode: – Noe vi ikke hadde da vi vokste opp

– Det føles helt fantastisk, og er egentlig fortsatt litt uvirkelig, sier Marian Hussein.

SV-politikeren fra Oslo er en av 67 nye folkevalgte som nå skal sitte på Stortinget de neste fire årene. Foruten den personlige meritten, er hun også den første politikeren med afrikansk bakgrunn som skal sitte i nasjonalforsamlingen. Hussein er født i Somalia og kom til Norge som tiåring.

Totalt 11 politikere med flerkulturell bakgrunn skal nå inn på Stortinget, mot dagens fem. Det utgjør 6,5 prosent av Stortingets i alt 169 plasser.

– Det gjør selvfølgelig at dette føles spesielt godt. Vi er i 2021 og først nå ser vi mangfoldet representert i Stortinget. Det er viktig for bindestreksnordmenn at nasjonalforsamlingen gjenspeiler befolkningen. I åtte år har splittende retorikk vært førende for flere av politikerne i et av regjerin2gens tidligere samarbeidspartier, men dette viser at vi ønsker toleranse.

– Det er mange som har skrevet til meg i dag at dette viser at man kan drømme større, og det synes jeg er viktig å ta til seg

—  Seher Aydar (R)
Kamzy

Størst i Oslo

Med fire prosentpoeng oppgang siden sist, er SV det partiet som går mest frem i hovedstaden. Partiet har typisk gjort det bra i sentrumsbydelene, men har i år dessuten vokst markant i østkantbydeler som Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand.

– Det viser at også mennesker som har vært rammet hardest av de store, økende forskjellene, ser at et løft er avhengig av et stort fellesskap.

– Hvordan vil oslovelgerne merke din tilstedeværelse?

– Vi skal levere politikk som svarer på utfordringene folk har i Oslo og over hele landet. Vi har planer for å endre arbeidslivet og boligpolitikken. Mange godt voksne ser hvor blodig urettferdig det er sammenlignet med da de ville inn på boligmarkedet. Mange unge voksne i fast arbeid betaler dyrt i leie og klarer ikke spare til egenandelen som kreves.

---

Minoritetsrepresentanter på Stortinget

  • Seher Aydar (R)
  • Marian Hussein (SV)
  • Lan Marie Nguyen Berg (MDG)
  • Kamzy Gunaratnam (Ap)
  • Mani Hussaini (Ap)
  • Hadia Tajik (Ap)
  • Masud Gharahkhani (Ap)
  • Abid Raja (V)
  • Mudassar Kapur (H)
  • Mahmoud Farahmand (H)
  • Himanshu Gulati (Frp)
  • Kilde: NTB

---

– Kan drømme større

Rødt gjorde et brakvalg. For første gang brøt partiet sperregrensa, og gikk med det fra ett til åtte mandater i Stortinget. Blant de nyvalgte stortingsrepresentantene, er Seher Aydar.

Aydar, som er kurder født i Tyrkia, har vært partiets første vararepresentant på Stortinget siden 2017. At hun nå blir fast inventar i nasjonalforsamlingen, beskriver hun som en ansvarstung glede. Hun er spesielt glad for å være en del av den lille bølgen som representerer et mer mangfoldig storting.

– Vi lever i et mangfoldig samfunn. Derfor er det viktig med politikere med flerkulturell bakgrunn, men også større kvinneandel og flere som har bakgrunn fra arbeiderklassen. At vi faktisk får en tydeligere gjenspeiling av samfunnet, styrker både demokratiet og Stortinget.

At flere ser politikere som ligner en selv, eller som har det samme utgangspunktet, tror Rødt-politikeren kan gjøre mer enn å løfte valgdeltakelse.

– Det er mange som har skrevet til meg i dag at dette viser at man kan drømme større, og det synes jeg er viktig å ta til seg. At de kanskje har noe vi ikke hadde da vi vokste opp.

Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) reagerer på Arbeiderpartiets planer om å spisse oljefondets klimaprofil med økt politisk styring.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslo, men ikke eliten

Av de 11 politikerne med flerkulturell bakgrunn, kommer fem fra Oslo. Nettopp hovedstaden er et nøkkelord for hva vi kan forvente av stortingspolitiker Aydar.

– Til tross for at Oslo har flest stortingsrepresentanter, har ikke Oslo hatt så mange representanter som har kjempa for oslofolk. Jeg er opptatt av at dem som har blitt oversett i mange, nå har noen som ser dem og kjemper for dem. Det gjelder spesielt mange mennesker på østkanten og folk med dårlig råd, som ikke representer den makteliten hovedstaden altfor ofte blir forbundet med.

– Det er på tide at også de får en representant på Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter