Nyheter

Amerikanske politifolk ber om religiøst fritak fra vaksinering

USA: Tusener av amerikanske politifolk ber om å slippe koronavaksinering. Men det er et problem i sikte: Myndighetene har ikke definert hva som utgjør et religiøst fritak.

Over 2.600 politi og sivilt ansatte i Los Angeles-politiet har bedt om religiøst fritak fra koronavaksinering. I tillegg har 300 søkt om unntak fra vaksinering på medisinsk grunnlag. Det skriver NTB.

Dette kommer som en respons på bymyndighetenes nye krav om at alle offentlig ansatte må vaksinere seg, med mindre man får fritak av religiøse eller medisinske årsaker. De som får søknad om unntak innvilget vil måtte teste seg for koronaviruset jevnlig.

Uklarhet om unntak

Et av de nyeste koronatiltakene i Los Angeles, USAs nest største by, er innføringen av vaksinekrav for offentlig ansatte. Dette gjelder både for de som allerede er ansatt og for framtidig ansatte. De som allerede er ansatt må vaksinere seg innen 5. oktober. Fra og med 20. oktober vil alle som ønsker å bli offentlig ansatt, være vaksinert.

Men man kan altså søke om fritak på enten medisinsk eller religiøst grunnlag. Men myndighetene har ikke definert hva som er et legitimt religiøst fritak. De har heller ikke avgjort hvilke konsekvenser som kan møte ansatte som ikke får innvilget unntak og nekter vaksinering.

Politifolk overrepresentert

Politifolk er blant de mest koronautsatte i Los Angeles. Ifølge LA Times er ti ansatte og tre ektefeller av ansatte døde med koronavirus, og flere tusen ansatte har testet positivt siden pandemien brøt ut.

Samtidig har aktivister ved gjentatte anledninger fanget politifolk på film hvor de går uten munnbind til tross for at de er pålagt av politidepartementet å bruke det på jobb og i offentligheten.

Nå viser offisielle tall at politifolk er overrepresentert blant offentlig ansatte som søker om religiøst fritak. De utgjør 22 prosent av de offentlig ansatte, men utgjør mer enn 50 prosent av søkere som ber om religiøst fritak.

I den pågående søknadsbehandlingen har det vist seg at enkelte har levert inn søknadsskjemaer om både religiøst og medisinsk fritak.

Politisjef Michel Moore sa tirsdag at han ikke ønsker å kommentere «oppriktighetsgrunnlaget» til ansatte som påberoper seg religiøst fritak.

Myndighetene: – Blir ikke tolerert

Til tross for at myndighetene ikke har klargjort hva som er utgjør et legitimt fritak og konsekvensene for å motsette seg kravet, advarer borgermesteren i Los Angeles, Eric Garcetti, de som forsøker å slippe vaksinering.

«Denne bestemmelsen legger til rette for at medisinske og religiøse unntak vil beskytte borgerrettighetene og helsen til enkelte ansatte, men la meg være helt klar: Vi vil ikke tolerere at disse unntakene blir utnyttet av de som bare ikke har lyst til å bli vaksinert, sa Garcetti på tirsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter