Like over midnatt slo en rekke av landets tallknusere fast at KrF ender under sperregrensen. På Stortinget natt til tirsdag, var det en lett resignert Kjell Ingolf Ropstad som svarte på spørsmål.
– Jeg er iallfall veldig motivert for å jobbe, men det er klart at i dag er det veldig kjedelig å komme de få stemmene under, sa KrF-lederen i Stortingets vandrehall.
KrF ender opp med tre representanter på Stortinget: Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein. Ropstad var tydelig på at de vil slå fra seg.
– Det blir en krevende oppgave, det skal jeg erkjenne. Men jeg er helt sikker på at det er mulig. Vi skal gjøre det vi kan de neste årene for å markere en tydeligere KrF-profil og ikke minst brede ut partiet, sa Ropstad.
– Vi er et samlet lag
Like før klokken 23 valgkvelden, var det litt mindre avgjort at KrF havnet under sperregrensen. Ropstad talte til eget parti:
– Én ting har det siste året vist: At vi er et samlet lag, at vi har mobilisert og sloss for noe ufattelig viktig, sa Ropstad til partifellene.
– Har dramaet blitt større eller mindre enn du trodde, Kjell Ingolf Ropstad?
– Jeg er veldig glad dramaet er der og vi ikke ligger veldig langt ned på tretallet, men jeg skulle jo ønske vi lå godt over fireprosenten og kunne slappe litt mer av, svarte KrF-lederen.
– Hva blir veien videre for partiet nå, hvis det blir slik det kan se ut som?
– Uavhengig om vi ligger på 3,9 eller 4, så blir det en kjempeviktig jobb med å bygge organisasjonen. Jeg opplever et veldig samlet lag som jobber i flokk, som vi virkelig må bygge videre på. Jeg tror nøkkelen ligger i navnet Kristelig Folkeparti. Å virkelig løfte de kristne verdiene, men også være folkepartiet som klarer å være relevant i folks hverdag, sa KrF-lederen.
Om partiet kom seg over sperregrensen, hadde de trolig fått åtte mandater. Med 3,8 prosents oppslutning, forsvinner flere av partiets profiler ut av Stortinget.
[ Lurer du på hvordan det gikk i din kommune? Søk her ]
Vil fortsette som leder
– Du har advart om konsekvenser for politikken og det har blitt advart om at det kan bli vanskeligere å komme tilbake – om dere havner under sperregrensen. Blir det det?
– Det er et mer krevende utgangspunkt med tre personer i Stortingsgruppen. Men jeg, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein har vært alene i regjering før, og om det er vi tre som blir alene i Stortinget, så skal vi virkelig markere KrF så godt vi kan. Jeg tror virkelig det er mulig å løfte partiet litt mye større høyder enn 3,9 eller 4, sa han.
– Blir det med deg som leder om KrF må gjenreise seg?
– Jeg er i hvert fall veldig motivert for den jobben. Det blir en krevende jobb. Og valgkampen har vist at dette ikke er en enkeltpersonarbeid, slo Ropstad fast.
For selv om KrF endte på 3,8 prosents oppslutning, var resultatet bedre enn gjennomsnittet for KrFs målinger i så å si hele 2021, ifølge Pollofpolls.
Dystre utsikter – og brannalarm
I valgvaken – der KrF vippet mellom 4,1 prosent og 3,9 de første timene – møtte Ropstad partifeller med langt dystrere tall på monitoren. Han takket for innsatsen, men forberedte KrF-erne på en lang og uavklart natt:
– Hvis vi våkner i morgen tidlig og ser at vi er under, så er min tydelige beskjed: KrF er på ingen måte ferdig, sa Ropstad i sin tale til valgvaken.
KrF-lederen fikk derimot ikke fullføre talen, for midt i talen gikk brannalarmen – og det ble dunkelt i lokalet da partifeller begynte å haste ut. Men kort etter var all fare avblåst. Og Ropstad fortsatte med takk – og løfter om at partiets kamp i viktige verdisaker vil fortsette.
– Sammen har vi løftet partiet fra rett over tre prosent til det mange trodde var umulig: rett rundt fire prosent og forhåpentligvis over, fortsatte han.
[ Få alt det siste om valget i Vårt Lands valgstudio ]
– Slitesterke verdier
For tillitsfolkene i KrF vekslet deler av kvelden mellom glede og sukk: Klokken 21 viste prognosen 3,9 prosent. Bare minutter senere var prognosen 4-tallet – og applaus og jubelrop fylte vaken. Da var det latter og lettelse i salen.
Etter hvert ble det klart at kvelden mer og mer ville bli en thriller. Men faren ble mer og mer overhengende: At KrF ikke ville nå målet om fire prosent.
Like før klokken 23.00 var håpet i ferd med å svinne: KrF hadde ikke viktig vekst i kjernefylker som Rogaland og Hordaland, vekst som kunne løfte partiet viktige marginer opp. Da Ropstad talte så det bekmørkt ut.
– Vi er en bevegelse som er bygget på trygge og slitesterke verdier som varer. Kristendemokratiet er selve definisjonen på den tredje veien i norsk politikk. Det er verdier som ikke går ut på dato, sa han.
Hareide ut
På galleriet bakerst i KrFs valgvake fulgte tidligere partileder Knut Arild Hareide tallene på storskjermen. Det var hans siste som sentral politiker for partiet, for etter valget har han ikke noen stortingsplass når Solberg-regjeringen går av.
Hareide sa til VG at han vil støtte KrF, men at det ikke engang vil holde med et Guds under for at hans karriere i norsk rikspolitikk skal fortsette. Men da Vårt Land snakket med ham klokken 21.30, var han fortsatt optimist:
– Vi fikk nå akkurat de samme sifrene på akkurat samme tidspunkt i 2017. Skulle jeg vært ekspertkommentator, ville jeg sagt at vi lander på samme oppslutning som ved forrige valg, altså 4,2, sa Hareide til Vårt Land
Bollestad: – Vi har mer å kjempe for
Nestleder Olaug Bollestad satt fremst i salen da den første prognosen på 3,9 prosent kom. Den krøp oppover, men falt igjen.
– Det er en stor forskjell på å ha en gruppe på tre og på seks eller syv representanter. Så jeg går for seks eller syv, spøkte Bollestad om forskjellen på over og under sperregrensen.
På spørsmål fra pressen om det er liv og død for partiet, svarte Bollestad:
– Nei, vi har mer å kjempe for. Det er politikken som er viktig. For KrF er det viktig at vår stol på Stortinget ikke står tom. Det handler om de verdiene vi har kjempet for i valgkampen: familier, eldre, valgfrihet. Det har vært stabbesteiner for KrF hele veien. Vi skal ikke gi oss. Vi skal over sperregrensen.
Sammen med henne i vaken var ektemann Jan Frode, plassert sammen med Bollestad helt fremst i salen.
Hun skrøt voldsomt av innsatsen partiet har lagt ned i valgkampen.
– Laget vårt har jobbet ekstremt i valgkampen. Vi har jobbet så snørr og tårer tar oss. Fra nord til sør. Fra der jeg kommer fra hvor lokallagene er tett som hagel til i nord der det er mye mere spredt. Derfor er vi et veldig samlet lag. Dette har jeg faktisk tro på, sa Bollestad til Vårt Land.
Dette handler Ikke bare om KrFs styrke på Stortinget, mener hun. Antall representanter påvirker også styrken til KrFs organisasjon, understreker Bollestad. Og det har betydning for partiets fremtid.
Skrint med KrF-veteraner – bortsett fra håpefull Grøvan
– Skulle dette holde seg, er det en triumf for oss, sa avtroppende parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan til Vårt Land.
Grøvan fulgte sperregrense-dramaet som utspilte seg, der KrF akkurat da var på riktig side av grensen.
– Jeg bryr meg ikke om det blir 4,2 eller 4,1 – bare vi sikrer oss de hårfine stemmene som bringer oss over fire prosent.
– For oss er valgkvelden er god start, sa han.
Partiet krøp aldri opp til 4,1 eller 4,2, og etter valgnatten har Grøvan bare «rutinearbeid» på Stortinget igjen. Kjell Ingolf Ropstad overtar trolig hans mandat fra Vest-Agder, uavhengig av sperregrensen.
Grøvan sa at han kjente til at det i flere lokale valgkretser i Vest-Agder var piler som peker opp for partiet, og at de trolig kunne gi KrF flere stemmer fremover.
Bortsett fra Hareide var ikke kjente profiler fra tidligere stortingsperioder på plass i vaken i Oslo. I motsetning til for to år siden – under kommunevalgnatten – var heller ikke Kjell Magne Bondevik på plass.
– Jobbet dag og natt
Generalsekretær Geir Morten Nilsen snakket mot i salen da han ønsket velkommen tidligere på kvelden:
– Vi har jobbet dag og natt. Vi er takknemlige. Nå er det valgnatt og vi kan senke skuldrene, sa en optimistisk Nilsen.
Sammen med nære rådgivere handlet det om å tolke tall og velge ord til Ropstads møte med fotfolket, og i partilederdebatten ved midnatt.
Varsler om en mulighet for å havne under 4 prosent, gjorde at KrFs drama valgkvelden også flyttet seg ut i de tre valgdistriktene der partiet måtte berge seg: Rogaland, Hordaland og Vest-Agder. Det viste seg ganske raskt å bli tøft.
I stedet ble det viktig å sikre direktemandater for partiledelsen. Det viste seg også raskt å bli avgjort – til det positive.
[ Dette må den nye regjeringa løyse ]
---
KrFs vei til valgdramaet
- Ved forrige stortingsvalg var KrF nær ved å havne under sperregrensen. Partiet reddet seg i siste liten med 4,2 prosent.
- Siden forrige stortingsvalg har KrF ligget jevnt under sperregrensen.
- KrFs valgkamp har hatt mål om å mobilisere grunnfjell i kjernefylker. Før valget ga supermåling med 4,2 prosent partifolk håp.
---
Flere av de fremmøtte i Vulkan Arena, der KrF var samlet, opplevde også thrilleren og marerittet for fire år siden: Da valgdagsmålingen viste fire prosent ga kurs for en nervenatt, der partiet tidvis var under sperregrensen under opptellingen.
I forrige uke ga gallupene KrF håp. Ikke minst NRKs supergallup, som pekte KrF til 4,2 prosent, akkurat som for fire år siden. Viktigst var tallene som tydet på at KrF var i ferd med å nødvendig påfyll av stemmer fra viktige kjernefylker til den store «landspotten». Den som avgjør om partiet er over eller under sperren.
Men rett inn i helgen kom også tall som pekte ned.
[ Se og søk i valgresultatene i Vårt Lands interaktive grafikk ]
Spente sperregrense-partier
Også de andre partiene var samlet for å følge resultatene. Venstre-toppene var samlet på Det Norske Teatret i Oslo, Rødt inviterte til valgvake i Samfunnssalen rett ved Youngstorget i Oslo, og Miljøpartiet de grønne inviterte til valgvake på Sentralen i Oslo sentrum.
For Venstre startet kvelden elendig, med en prognose godt under sperregrensen. Men sakte krøp de oppover og ender på 4,5 prosent. Rødts skjebne ble derimot tidlig avgjort og gjennom hele kvelden lå de trygt over sperregrensen. Partiet endte på 4,7 prosent.
For MDG ble det, som for KrF, en hard kamp mot sperregrensen. Mens KrFs håp sluknet rundt midnatt, var det fortsatt håp for MDG – da store deler av stemmene i partiets kjerneområder stod igjen. Det endte derimot med nedtur på 3,8 prosents oppslutning.
Lan Marie Berg er MDGs førstekandidat i Oslo. Hun høstet stor applaus da hun entret scenen under MDGs valgvake i Oslo. I talen sa Berg at mange har prøvd å marginalisere partiet i valgkampen, men at den strategien ikke vil fungere.
– Vi MDG står på riktig side av historien. Siden vi gikk inn i rikspolitikken i 2013, har vi flyttet debatten. Vi har sagt ifra, når de andre ikke turte. Og vi har kjempet når de andre ga opp.
Berg kom inn på Stortinget sammen med partileder Une Bastholm og partiveteran Rasmus Hansson.