Nyheter

Støre: Vi klarte det

STYRE NORGE: Ap-leder Jonas Gahr Støre blir Norges 36. statsminister siden 1873. Han tar over etter Erna Solberg, som har styrt landet i åtte år.

støre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ble møtt med jubel og taktfaste rop da han entret talerstolen på partiets valgvake mandag kveld.

– Nå kan vi endelig si: Vi klarte det, åpnet Støre sin tale med på Arbeiderpartiets valgvake.

Støre blir Norges 36. statsminister siden 1873. Han tar over etter Erna Solberg, som har styrt landet i åtte år.

Arbeiderpartiet ligger ifølge prognosene an til å få flertall sammen med SV og Senterpartiet.

– Alt tyder på at vi når målet om et skifte i kveld, og vi får et solid flertall. Slik det ser ut nå får vi flertall for vår plan A om en regjering bestående av Ap, Sp og SV, sa Støre.

Går mot Støres drømmeregjering

Vel 1,6 millioner forhåndstemmer er talt opp, og nå kommer resultatene fortløpende inn.

Trenden er at:

Arbeiderpartiet gjør et godt valg, men passerer ikke resultatet fra 2017, som ble 27,4. Likevel er det langt ned til katastroferesultatet fra 2001, 24,3.

Senterpartiet når ikke høydene fra målinger i vår, men kan juble for opp mot 15 prosent, noe som er langt bedre 2017. Da fikk partiet 10,3.

SV lå lenge rundt 10 prosent på målingene, men vaker nå rundt 7,5. Resultatet i 2017 ble 6,0.

Høyre går markant ned fra 25 prosent i 2017, og ligger rundt 20 prosent.

Frp går også ned sammenlignet med 2017. Partiet vaker mandag kveld opp mot 12 prosent.

ap

Støre tirsdag

Dersom det er flertall for regjeringsskifte er Støre klar på hva han kommer til å gjøre i tirsdag:

– Pusse tennene, spise frokost og ta dagen som den kommer, sier han til pressekorpset som fulgte han på vei inn til Aps valgvake på Folkets Hus.

Noen timer senere sier nestleder Bjørnar Skjæran at Ap hadde to mål i valgkampen:

– Det ene var å løfte oss fra målingene, det andre var at vi ønsket en flertallsregjering. Så kan jeg vel si med det utgangspunktet vi hadde inn i valgåret, at ørnen er på vingene igjen, sier Skjæran til NTB.

sv

SV skuffer

SV som lenge har hatt sterk medvind på målingene, stopper opp. På SVs valgvake jubler folk vel så mye for tallene til de foretrukne partnerne Ap og Sp som for egne.

Partiets toppkandidat i Oslo, Kari Elisabeth Kaski, er fornøyd med utsiktene til rødgrønt flertall.

– Det er viktig for oss at vi nå får et rødgrønt flertall, det har vi jobba for hele veien. Nå har vi et tydelig flertall og det er vi glad for, sier Kaski til Vårt Land.

– Vi skal være garantisten for alle de som har stemt for forandring, dette ble et klima og miljøvalg, det er et sterkt signal, sier SV-leder Audun Lysbakken til klapp og jubel på valgvaken.

Han lover tøffe forhandlinger med Ap og Sp, men er helt sikker på at «vi kan få det til».

– Hvis vi får et gjennomslag, for å få ned forskjellene, og for å gjøre noe med klima- og miljøkrisen, så er vi med. Vi kommer også til å gå i opposisjon hvis det er for dårlig på de områdene. Vi har lovet velgerne at vi skal gjøre en forskjell, sier Lysbakken.

Sp går fram

Sps valgvake jubler for egen fremgang. Nestleder Anne Beathe Tvinnereim er godt fornøyd med at prognosene viser et tydelig flertall for regjeringsskifte.

– Jeg er veldig lettet over at det rødgrønne flertallet er så massivt, sier Tvinnereim til NTB.

Hun opplyser at partiet ikke har lukket døren til SV:

– Vi har aldri lukket noen dører, men vi sier at vår plan A er en Sp-Ap-basert regjering. Det mener vi ville vært den beste politikken for hele landet, men så skal vi selvfølgelig snakke sammen.

sp

Krise for Høyre

Erna Solbergs regjeringstid går mot slutten. Det er helt klart. Høyre fikk 25 prosent i 2017, nå ligger partiet rundt 20 prosent.

Siden 1993 har Høyre gjort fire dårlige valg med resultat godt under 20 prosent: 17,2 i 2009, 14,1 2005, 14,3 i 1997 og 17,0 i 1993.

Finansminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner erkjenner at det går mot regjeringsskifte etter prognosene som kom valgkvelden. Han sier til NTB at partiet vil opptre konstruktivt i opposisjon i neste stortingsperiode.

– Her er det sjukt god stemning, sier Høyre-nestleder Tina Bru, og blir møtt av trampeklapp fra salen på Høyres valgvake.

Til tross for at Høyre er det partiet som ligger an til å gå klart mest tilbake i årets valg, og til tross for at borgerlig side ligger an til å tape flertallet med stor margin, så er det høy stemning på valgvaken i Oslo.

– Vi visste dette kom til å bli vanskelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim til Vårt Land.

– Det blir et skifte, men hva slags ny regjering vi får, det vet vi ikke, sier han.

– En ting er Høyres resultat, men det går jo dårlig med hele den borgerlige siden. Hva tenker du om det?

– Helt ærlig så er jo det store spenningsmomentet i kveld hva som skjer med Venstre og KrF. De har jo vippet over og under sperregrensen hele kvelden.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen omtales gjerne som en av Høyres ideologer og strateger.

– Hva mener du er veien videre for borgerlig side nå?

– Det viktigste er at vi holder koalisjonen sammen. Og det tror jeg vi kommer til å få til, for med den konstellasjonen som er på sosialistisk side nå, så er det ikke noe rom for andre partier, sier Røe Isaksen til Vårt Land.

sanner

Mister velgere

Fremskrittspartiet klarer ikke resultatet fra 2017, 15,2 prosent.

Derfor er det dødsens stille på Fremskrittspartiets valgvake når NRKs prognose viser at partiet ligger an til å gjøre sitt dårligste valg siden 1993. Men et annet resultat skaper jubel:

– Det er symptomatisk at det som gir mest applaus i salen er at MDG går under sperregrensen.

Det sier Frp-nestleder Terje Søviknes med et selvironisk smil når han blir avbrutt midt i en setning av et av svært få gledesutbruddet på partiets valgvake mandag kveld.

Han er glad på Frps vegne for nesten 12 prosent, for partiet hadde målinger helt nede på 7-8 prosent.

– Det mener jeg er resultatet av en godt gjennomført valgkamp. Vi har nylig gått ut av regjering, vi har hatt en pandemi. Det tar tid å bygge seg opp igjen som opposisjonsparti. Nå skal vi gå inn i en tydelig opposisjonsrollen og reise organisasjonen, sier Søviknes.

Stortingsrepresentant Jon Helgheim deler analysen til Søviknes. Han løfter også frem at partiet trenger å rendyrke opposisjonsrollen for å komme tilbake fra et dårlig valgresultat.

Partileder Sylvi Listhaug har langt på vei sagt at 2021 er et «mellomvalg» for Frp. Mandag kveld lover hun at partiet skal komme knallsterkt tilbake i 2025.

Terje Søviknes på Fremskrittspartiets valgvake på Hotel Bristol ved stortingsvalget 2021.


---

Stortingsvalg

  • Stortinget har 169 seter.
  • Ved valget i 2017 fikk Høyre, Frp, Venstre og KrF 88 seter.
  • Ap, Sp, SV, MDG og Rødt fikk 81.
  • Solberg-regjeringen som hadde styrt siden 2013, ble utvidet med Venstre i 2018 og KrF i 2019. Frp gikk ut i 2020.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter