Nyheter

Mathilde Tybring-Gjedde kom på Stortinget 24 år gammel: – Ble alene

STORTINGSVALG: Det kan bli generasjonsskifte på Stortinget neste periode. Nå inntar ungdommen Stortinget.

Stortinget kan få rekordmange unge representanter de neste fire årene. Tidligere i år kartla Vårt Land hvilke partier som har flest listetopper under 30 år.

Det er likevel ikke antall unge førstekandidater som avgjør hvor mange unge representanter som kommer på Stortinget.

STORTINGSKANDIDAT: Åse Kristin Ask Bakke er 2. kandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti, og har gode utsikter til å komme inn på Stortinget ved årets valg.

Politikk unge kjenner på kroppen

For Arbeiderpartiets Åse Kristin Ask Bakke, andrekandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti er meningsmålingene svært lovende.

– Det er mange utfordringer som engasjerer unge fremover, som klimakrisa og et usikkert jobbmarked. Da er det naturlig at også flere unge tar til orde i politikken, sier Bakke.

Sunnmøringen syns det er positivt at valglistene har mange unge. At fylkespartiene rundt om i landet har valgt inn mange unge som sine stortingskandidater, viser at partiene har tillit til de unge.

– Er det et demokratisk problem om det ikke er nok aldersspredning på Stortinget?

– Ja, nettopp fordi Stortinget skal representere befolkningen når det gjelder kjønn, bakgrunn og alder. Politikken må speile velgerne, og det at unge nå får en mulighet til å endre politikken som påvirker vår egen og fremtidige generasjoner, er svært positivt, mener Bakke.

Men hvordan er det å være yngst på Stortinget? Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Marit Knutsdatter Strand (Sp) ble begge ble valgt inn i ung alder.

Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde støtter landsmøtets krav om å fjerne sexkjøpforbudet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Må jobbe ekstra hardt

Å bli valgt inn for Oslo Høyre i 2017, i en alder av 24 år, var en stor overgang, innrømmer Mathilde Tybring-Gjedde.

– Jeg opplevde at jeg ble alene med ansvaret. Man blir plutselig en ombudsperson som representerer andre, og har ingen sjef som kan fortelle deg hva du skal gjøre.

Tybring-Gjedde sier at hun opplevde å måtte jobbe ekstra hardt for å vise at hun satt seg godt inn i saker, men hun ser det som et gode.

– Det blir som et dytt bak for å faktisk få jobben gjort ordentlig. Jeg hadde nok kjent mer på at jeg er en av de yngre på Stortinget dersom jeg ikke hadde jobbet så hardt med å kjenne saksfeltet, som utdannings- og skolepolitikk.

Selv om det er udelt positivt at mange unge engasjerer seg i politikken, mener hun likevel at det bør være plass til eldre i politikken.

– Vi trenger også flere seniorer i politikken, som er en underrepresentert gruppe på Stortinget. Da får man et storting med mange ulike livserfaringer, som vil speiles i politikken.

Finn en sak å bli ekspert på

– Hva er dine tips til kommende stortingsrepresentanter under 30?

– Jeg fikk et tips fra Bent Høie (H) da jeg var fersk på Tinget: Finn noen saker som andre kanskje ikke løfter frem, og bli ekspert på dem. Besøk organisasjoner og mennesker som jobber med tematikken, og snakk med dem. Slik kan du utvikle politikken og løfte frem problemer som kanskje ikke andre ser, sier Tybring-Gjedde.

– Og ikke minst: Jobb hardt, det er ukult å stille uforberedt uten å ha lest seg opp på saken i forveien, legger hun til.

– En tøff jobb

– Det er en tøff jobb, og krever mengdetrening, sier Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet.

Hun var 25 år da hun ble valgt inn på Stortinget ved forrige stortingsvalg. Hun måtte jobbe ekstra hardt for å bevise at hun fortjener plassen, men ble tatt godt imot av de fleste.

– Jeg husker at jeg fikk ros av Knut Arild Hareide etter jeg hadde holdt mitt første debattinnlegg i stortingssalen. Da var han partileder, og det føltes veldig stort at drevne og rutinerte politikere, som jeg har sett opp til i årevis, sa at det jeg hadde sagt var bra.

Tar en stortingsperiode å komme inn i rutinene

– Hva er dine tips til nye stortingsrepresentanter under 30?

– Det tar gjerne fire år å komme inn i rutinene, så derfor er mitt tips: Vær tålmodig med deg selv, og tør å spørre om hjelp. Alle har vært nye en gang.

Ap-leiar Jonas Gahr Støre kan glede seg over eit soleklart raudgrønt fleirtal i DNs nye måling, sjølv om partiet ligg an til å gjere eit historisk dårleg val. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB / NPK

– Vær uredd!

– De unge er fremtiden, og de har med seg kunnskap, perspektiver og erfaringer som eldre representanter ikke har. De vil bli verdifulle tilskudd til stortingsgruppa vår, skriver statsministerkandidat og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i en e-post til Vårt Land.

Ifølge Støre er de yngste og de eldste aldersgruppene underrepresentert på Stortinget. Han mener det er bra at det ser ut til at man får inn gode representanter fra disse gruppene.

Vær uredd og tør å stå på for det du tror på

—  Jonas Gahr Støre, Ap

– Hva er ditt tips til nye, unge stortingsrepresentanter?

– Vær uredd og tør å stå på for det du tror på.









Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter